Killerus Opublikowano 10 Marca 2008 Opublikowano 10 Marca 2008 Witam Dziś coś mnie natchnęło by spróbować z pasmem 5,8GHz. Moduły nadawczo odbiorcze (AirWave) juz mam upatrzone Całkowity koszt to ok 87$ z przesyłką: -AWM681-TX 100mW Module 22,95$ -AWM680-RX Module 27,95$ - 2 anteny 5,8GHz 2dBi 11,20$ - 5.8GHz PCB Patch Antenna 6,60$ Wysyłka 19$ Zakupu dokonam tu : www.nghobbies.com Ostatni moment żeby mnie powstrzymać ;-) i skierować gdzie indziej moje fundusze..... :crazy: Jeśłi mnie nie odwiedziecie od tego szalonego pomysłu :rotfl: to do końca dnia kupuje..... :mrgreen:
Paweł.X Opublikowano 10 Marca 2008 Opublikowano 10 Marca 2008 Witam. Przed zakupem przeczytaj temat ,,Przedłużanie zasięgu aparatur RC'' w dziale Elektronika-Aparatury RC. Tam są bardzo ciekawe rozważania na ten temat. Jeżeli jednak się zdecydujesz to czekamy na wyniki testów.
Killerus Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Opublikowano 10 Marca 2008 No cóż nie wiele jest tam wyjaśnione, z tego co wynika, to nikt nie ma za wiele doświadczenia z 5,8GHz ?! :|
Mars_2000 Opublikowano 10 Marca 2008 Opublikowano 10 Marca 2008 Wydaje się, że jest to krok w poszukiwaniu alternatywnego pasma (czyt. pewniejszego) dla promowanego 2.4 GHz. Jednak ta częstotliwość (2.4) jest już tak upchana i dalej skutecznie zapychana, że być może istnieją obawy o jej niezawodność/bezkonfliktowość za jakiś czas. Ja ostatnio przymierzam się do zakupu np. słuchawek bezprzewodowych i gdzie nie natknąłem się na testy różnych zestawów, to modne 2.4 GHz są oceniane gorzej niż zestawy pracujące na zakresie wcześniej wdrożonym 835 - 850 MHz. Przede wszystkim ze względu na konflikty jakie pojawiają się z sieciami wi-fi czy telefonami tradycyjnymi. I tu ostatnio czytałem, że są również pionierskie firmy, które wypuszczają już zestawy działające na 5.8GHz. Może to jest słuszny krok ? Z zaciekawieniem będę śledził ten wątek...
Peter Opublikowano 10 Marca 2008 Opublikowano 10 Marca 2008 Ostatni moment żeby mnie powstrzymać i skierować gdzie indziej moje fundusze..... To ze sam sobie zmniejszasz zasieg,przechodzac wyzej,to na wlasne zyczenie. A argument-za te pieniadze kup porzadne (sprawdzone) dwie anteny i/lub odbiornik i znowu powiesz ze mialem racje Bo z tym demonizowaniem ze 2,4 to same smieci itd. to jest tak.Jesli mamy nie selektywny odbiornik-zgoda.Jesli mamy porzadny,potrafie w centrum miasta znalezc lezacy nadajnik na ziemi wsrod setek wi-fi i innych . Tak naprawde,to jeszcze nie trafila mnie taka wiazka,owszem , widze od czasu doczasu specyficzny pasek wi-fi na ekranie,ale te urzadzenia pracuja nizej ,wiec wystarczy przelaczyc na kanal 4 -2470MHz i po problemie. Ba ,malo tego,ostatnie filmy,ja latam pod takim nadajnikiem :? Tyle ze ma kilkanascie Watt, a ja tylko 500 lub 1000mW-kanal 5 zadnych zaklocen :twisted:
Killerus Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Opublikowano 10 Marca 2008 Ok, czyli zostaje na 2,4GHz, czekam więc na propozycje w co (odbiornik/antena) zainwestować pieniądze !!! I jak zwykle będziesz miał Peter racje ;-)
Peter Opublikowano 10 Marca 2008 Opublikowano 10 Marca 2008 Tak jak pisalem.Jesli dojda do mnie wszystkie informacje,podam je tutaj. Czyli jaki odbiornik i antena. No tu raczej nie moze byc lipy,w koncu cos tam widze jak lece do innej wsi.Ba ,nawet wracam (czasem) :devil: To kwestia doboru odpowiednich klockow do tej ukladanki. Mozna zrobic tak jak ja,opierajac sie na opisach sklepow-producenta.Na koncu tych zakupow/ tej drogi - mam karton zlomu i puste konto :devil:
Killerus Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Opublikowano 10 Marca 2008 Hmm zastanawiałem sie też nad nadajnikami na częstotliwość 900MHz np. coś takiego http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=35_21&products_id=24&zenid=c07eaef60c0cb3e3c91658c52fe349bf
armand Opublikowano 10 Marca 2008 Opublikowano 10 Marca 2008 900 - to się może na Ciebie obrazić telefonia komórkowa :wink:
Killerus Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Opublikowano 11 Marca 2008 Haha dobra dobra, szybko mi wypersfadowaliście 900MHz, zrobie tak jak radzi Peter, zostaje na 2,4GHz i czekam na rego relacje z jakośći nowego odbiornika, który będzie miał. Trzeba zainwestować o odbiornik i anteny ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.