Skocz do zawartości

MX-20 zablokowana czy uszkodzona? Prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ostatnich zabawach z użyciem aapki w trybie teacher/pupil stała się rzecz następująca:

- przy próbie wyłączenia trybu pupil aparatura się zawiesiła

- po włączeniu i wyłączeniu wyświetla komunikat "Thro too high!", kluczyk na dole i nie da się tego komunikatu wyłączyć ani przejść do menu. Spod okna z komunikatem "Thro too high" widać napis "upil", czyli aparatura jest nadal w trybie pupil. 

- LED miga na przemian na czerwono i niebiesko

- odłączenie baterii głównej nie skutkuje

- wyciąganie baterii na płycie nie skutkuje (ona zdaje się tylko podtrzymuje zegar czasu rzeczywistego)

- da się załadować do apki nowy soft, ale to nic nie pomaga, wygląda na to, że ostatnie nastawy trzymane są w innym banku pamięci, po wgraniu nowego softu pamięć modeli i ostatnich nastaw zostaje

Czy da się coś z tym zrobić? Czy jest jakiś sposób na usuniecie listy modeli i przywrócenie nastaw fabrycznych? Czy pozostaje wysłać do serwisu?

Opublikowano

Ten kluczyk na wyświetlaczu sugeruje, ze zablokowałes aparaturę. Istnieje taka funkcja do zastosowania. O ile pamietam teraz to odblokowanie było tak ze jednocześnie przyciskało sie przyciski esc i set.

Opublikowano

Na pewno nie użyłem tej funkcji. Poza tym nie da się odblokować używając jej jeszcze raz.

Opublikowano

Powalczyłem trochę wg przepisu stąd: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1544820

Udało mi się zlikwidować komunikat o throttle, ale kluczyk nadal jest, nic nie zrobię. Przeszedłem przez instalację V3 do V4, tez nic nie pomogło . Teraz mam kluczyk i wyłączony moduł RF  :(

To jest przykład złego projektowania hardware/software. Robiłem kilka projektów tego typu i zawsze robiliśmy opcję przywrócenia urządzenia urządzenia do stanu fabrycznego. Albo kombinacją klawiszy, albo poprzez przycisk hardwarowy. Brak takiej opcji to jest kupa. Zastanawiam się, czy nie zmienić systemu.

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

To jest kolego przykład nie czytania instrukcji opcja przywracania jest dostępna w Hott managerze tylko trzeba poczytać a kluczyk odblokowuje trzymając równocześnie środkowe przyciski na  kółkach i to też trzeba przeczytać tyle że jak zwykle instrukcje gryzą i każdy jest od nich mądrzejszy ...

Opublikowano

Kamilu, dziękuję za cenne uwagi:

1. opcję przywracania w HOTT Managerze przetestowałem, nie zadziałała. Znaczy przywróciła wszystko, ale komunikaty i blokada zostały.

2. Blokadę ESC+SET znam, niestety nie działa. 

3. Nawet załadowanie czystego softu nie ratuje, bo bank_firmware i bank_nastaw to są 2 odrębne kawałki pamięci. Załadowanie podstawowego firmware nie kasuje nastaw i listy modeli. 

Opublikowano

Otrzymałem odpowiedź z serwisu Graupnera (aż się zdziwiłem, że tak szybko) i niestety, muszę odesłać apkę do serwisu. No to wysyłam :-( 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.