Skocz do zawartości

Instalacja do dymu

tikicaca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam sie do zalozenia isntalacji dymnej do modeliku. Zamowilem pompe Sulivana, bo z opinii wiem ze ponoc najmniej z nia problemu, w odniesieniu do pomp oscylacyjnych, lub ciśnieniowych. W komplecie sa przewody i zawor wsteczny, dodatkowo wzialem dysze do tlumika. Na zasilanie wybralem pakiet lipo 2s 1200mAh. Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie odnosnie mojego wyboru, i rad odosnie montażu :) Cała instalacja wydaje sie banalnie prosta, ale moze sa jakies kruczki o ktorych warto wiedziec wczesniej. Może przyda sie to komuś kto bedzie pozniej chcial przebrnac przez ten temat :wink:

uzywal ktos moze takiego plynu??:

http://www.allegro.pl/item329276098_euroliteb_zapach_gratis_najtaniej_w_polsce_.html

co prawda do wytwornic dyskotekowych, ale one tez z tego co wiem dzialaja na zasadzie termicznej

Opublikowano

Cześć Łukasz

Ten płyn jest na bazie wody,i nie nadaje się do modelu , przerabiałem ten temat i najlepsza jest nafta albo ropa. :D:D:D

Opublikowano

Owszem masz racje ale ten z allegro się nie nadaje, oryginalny jest drogi a do nafty można dać olejek waniliowy i ładnie pachnie. 8)

Opublikowano

Już próbowałem płyny do dymownic dyskotekowych, wydajność jest porażająco niska... płyny do dymownic potrzebuja wyższa temperature do spalania i jak tylko polecisz na wolniejszych obrotach większość przelatuje przez tłumik. Tak w ogole płyny te sa "tłuste" lekko sie oblejesz i juz trzeba myć ręce jak po metanolu z olejem.

Zdecydowanie najlepiej z tanich rozwiązań pod względem dymienia wychodzi zwykła ropa ze stacji paliw ;-))) nafta też ładnie dymi ładną białą strugą ale wychodzi dużo drożej.

Najkorzystniejszym rozwiązaniem są gotowe płyny do dymienia ale 50zł za 5L to cena grubo przesadzona bo 1L u mnie przelatuje w zaledwie 2-3min w zaleznosci od wielkosci smugi.

Ropa ropa ropa !!!

Opublikowano

Olej napędowy pomieszany z olejem parafinowym 50/50,

olej do sprawdzania pomp wtryskowych "kalibrol"

Nafta oświetleniowa z olejem do automatycznych skrzyń biegów(mineralny) 50/50

olej napędowy

Nafta do silników turbinowych jest za "dobra" i dymi słabo

Przećwiczyłem różne mikstury od wielu lat , stosuję pompę Tejera TME

a tak na codzień to olej napędowy ze stacji i jest ok.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A właśnie :) Tego szukałem :)

Witam !! Zastanawiam się nad instalacją dymną, tylko że mam w sumie dwa małe problemy :)

1. Czy moge to zastosować w modelu 1600mm rozpiętości, o masie do lotu ok 3500g, z silnikiem O.S. 75 AX ??

2. Jak to w ogóle wygląda i jak to zrobić ??

Dzięki za wszelką pomoc !!

• 1 rok później...
Opublikowano

Stary temat, ale mam małe pytanie :) Czy jest różnica jeżeli chodzi o efekt dymienia w przypadku używania tłumików puszkowych w porównaniu do rur rezonansowych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.