tikicaca Opublikowano 15 Marca 2008 Opublikowano 15 Marca 2008 Przymierzam sie do zalozenia isntalacji dymnej do modeliku. Zamowilem pompe Sulivana, bo z opinii wiem ze ponoc najmniej z nia problemu, w odniesieniu do pomp oscylacyjnych, lub ciśnieniowych. W komplecie sa przewody i zawor wsteczny, dodatkowo wzialem dysze do tlumika. Na zasilanie wybralem pakiet lipo 2s 1200mAh. Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie odnosnie mojego wyboru, i rad odosnie montażu Cała instalacja wydaje sie banalnie prosta, ale moze sa jakies kruczki o ktorych warto wiedziec wczesniej. Może przyda sie to komuś kto bedzie pozniej chcial przebrnac przez ten temat :wink: uzywal ktos moze takiego plynu??: http://www.allegro.pl/item329276098_euroliteb_zapach_gratis_najtaniej_w_polsce_.html co prawda do wytwornic dyskotekowych, ale one tez z tego co wiem dzialaja na zasadzie termicznej
jogurt Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 Cześć Łukasz Ten płyn jest na bazie wody,i nie nadaje się do modelu , przerabiałem ten temat i najlepsza jest nafta albo ropa.
rabbitlkr Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 Ale nafta i ropa po spaleniu śmierdzą, dym z oryginalnego płynu jest praktycznie bez wonny i nie ma problemu zrobić zawis przy sobie i stać w dymie.
jogurt Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 Owszem masz racje ale ten z allegro się nie nadaje, oryginalny jest drogi a do nafty można dać olejek waniliowy i ładnie pachnie. 8)
DJDIT Opublikowano 16 Marca 2008 Opublikowano 16 Marca 2008 Już próbowałem płyny do dymownic dyskotekowych, wydajność jest porażająco niska... płyny do dymownic potrzebuja wyższa temperature do spalania i jak tylko polecisz na wolniejszych obrotach większość przelatuje przez tłumik. Tak w ogole płyny te sa "tłuste" lekko sie oblejesz i juz trzeba myć ręce jak po metanolu z olejem. Zdecydowanie najlepiej z tanich rozwiązań pod względem dymienia wychodzi zwykła ropa ze stacji paliw ;-))) nafta też ładnie dymi ładną białą strugą ale wychodzi dużo drożej. Najkorzystniejszym rozwiązaniem są gotowe płyny do dymienia ale 50zł za 5L to cena grubo przesadzona bo 1L u mnie przelatuje w zaledwie 2-3min w zaleznosci od wielkosci smugi. Ropa ropa ropa !!!
tikicaca Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Opublikowano 16 Marca 2008 Dziekuje za pomoc, to zostane przy ropie :wink:
Nielot Opublikowano 17 Marca 2008 Opublikowano 17 Marca 2008 Olej napędowy pomieszany z olejem parafinowym 50/50, olej do sprawdzania pomp wtryskowych "kalibrol" Nafta oświetleniowa z olejem do automatycznych skrzyń biegów(mineralny) 50/50 olej napędowy Nafta do silników turbinowych jest za "dobra" i dymi słabo Przećwiczyłem różne mikstury od wielu lat , stosuję pompę Tejera TME a tak na codzień to olej napędowy ze stacji i jest ok.
Chomik Opublikowano 23 Lipca 2008 Opublikowano 23 Lipca 2008 A właśnie Tego szukałem Witam !! Zastanawiam się nad instalacją dymną, tylko że mam w sumie dwa małe problemy 1. Czy moge to zastosować w modelu 1600mm rozpiętości, o masie do lotu ok 3500g, z silnikiem O.S. 75 AX ?? 2. Jak to w ogóle wygląda i jak to zrobić ?? Dzięki za wszelką pomoc !!
Chomik Opublikowano 23 Lipca 2008 Opublikowano 23 Lipca 2008 Oki schemat już znalazłem Tylko czy mógłbym to wstawić do mojej (przyszłej - bo jeszcze jej nie mam ) Extry 300 S ??
Yahoon Opublikowano 24 Stycznia 2010 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Stary temat, ale mam małe pytanie Czy jest różnica jeżeli chodzi o efekt dymienia w przypadku używania tłumików puszkowych w porównaniu do rur rezonansowych?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.