idfx Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Witam ! Planuję zacząć używać pakiet : http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=15416 Mam poważne obawy co do jego sprawności / ładowania / pojemności. Ostatnim razem ładowałem go prądem 0.3 A teoretycznie do pełna. Zrobiłem kilka prób działania odbiornika / serwa gazu i rozłączyłem pozostawiając w piwnicy. Dziś podjąłem dalsze próby użycia (po około miesiącu) i pakiet okazał się praktycznie całkowicie rozładowany. Nie miał siły zasilić odbiornik a co dopiero serwa. W czasie przechowywania był odłączony od wszelkich źródeł poboru prądu. Zabrałem się więc za próbę ładowania ładowarką X-Charger C6. Ustawiłem prąd na 0.5A na programie NiMH i po około godzinie pokazało, że pakiet Full ładując tylko około 227 mAh. Pakiet parzył w rękę. Odczekałem aż wystygnie i ponowne ładowanie na 0.2A tym razem. Władowało 200 mAh i ta sama akcja. Czy prawidłowo go ładuję czy jest po prostu walnięty ? Według mnie ładuje się zbyt szybko, grzeje za bardzo i te 427 mAh na 2000 jakoś mi nie pasuje. Gdyby przed ładowaniem miał te 1500 (bo brakujące 427 i pokazało Full) to przecież chociaż odbiornik by zadziałał a pakiet był zdechły. Niestety nie pomyślałem, by sprawdzić napięcie przed pierwszym ładowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ewidentnie coś jest nie tak, używam Enelopów - co prawda nie w modelarstwie - to są bardzo dobre akumulatory, naładowane spokojnie można trzymać przez kilka miesięcy, mając pewność minimalnego rozładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Kolego, po pierwsze to rozładuj pakiet do 0.6V na celę prądem 0,2A . Dlaczego ? Dowiesz się z tematu na www.rcclub.eu ( o ile jeszcze tam jest bo nie zaglądam tam już ze 3 lata) Potem naładuj prądem 200mA. Potem rozładuj ponownie i znowu naładuj. Po 4-5 takich cyklach możesz zacząć rozładowywać prądami 0,5A i ładować podobnym. Pamiętaj że w pierwszej dobie po ładowaniu Ni-xx tracą 3-10% swojego ładunku a potem około 1% dziennie. Na wspomnianym rcclubie umieściłem wykresy ładowań różnych pakietów. Jeżeli masz w którejś celi zwarcie (mostek) możesz go spróbować odpalić kondensatorem elektrolitycznym o dużej pojemności. Powiem Ci jak wtedy kiedy stwierdzisz takie uszkodzenie lub przeczytaj książkę sekrety modeli z napędem elektrycznym- tzw.biała seria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Dzięki, tylko powiedz mi jeszcze jak mam sprawdzić jakie napięcie jest na poszczególnym ogniwie (celi) ?? To polutowany i zafoliowany pakiet z dwoma kabelkami pradowymi i tez same służą do ladowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o Eneloop,y to producent nie zaleca "specjalnych zabiegów" przed pierwszym użyciem. Akumulatory są wstępnie ładowane u producenta, i można je używać od razu. Dzięki, tylko powiedz mi jeszcze jak mam sprawdzić jakie napięcie jest na poszczególnym ogniwie (celi) ?? To polutowany i zafoliowany pakiet z dwoma kabelkami pradowymi i tez same służą do ladowania. Albo się przebić końcówkami pomiarowymi do poszczególnych cel, albo zdjąc koszulkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Tak pomyślałem, bo nie ma wtyczki balancera Dziękuję za podpowiedzi. Na wszelki wypadek naładuję go jeszcze raz małym prądem i rozładuję do zera, zobaczę ile zeszło. Jaki by nie był, tak jak Stanisławie wspomniałeś dla mnie coś też jest nie do końca ok, że w ciągu miesiąca się tak wypompował leżąc na półce w piwnicy. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Rozwal folię i pomierz celki. Jeżeli któraś jest zwalona to ona bierze na siebie baty przy ładowaniu. Jeżeli ustawiłeś prąd ładowania 200mA to jest to prąd 1/10C czyli tzw. prąd bezpieczny którym pakiet może być ładowany nie przez 14h ale nawet przez 100h. Musisz pomierzyć celki - każdą z osobna i dopiero wtedy można coś powiedzieć o ich stanie. Samorozładowanie i wydajność celek ni-xx jest zależna od temperatury ale kilkanaście stopni nie robi aż takiej róznicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ok, dziękuję. Pomierzę, nie jest to głupi pomysł. Po Lipolach już się nauczyłem, że nowe nie znaczy dobre i sprawne .. więc i tu nie mogę być zbyt pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Podam link do tematu http://rcclub.eu/viewtopic.php?f=64&t=1046&start=0 - mało mnie obchodzi że to na rcclubie, w każdym razie jest tam opisany mały wycinek moich doświadczeń z pakietami ni-xx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi