Medera Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Witam! Panie i Panowie zwracam się do Was z prośbą o pomoc, mam mały problem z reguatorami obrotów a mianowicie; Posiadam łódkę zanętową (katamaran) do napędu jej użyłem dwóch silników SWIFT GPX 12V dwóch regulatorów jak w temacie, wszystko zasilane z dwóch akumulatorów żelowych 12V 7Ah połączonych równolegle oraz aparatura Graupner SJ MX-10. Aparatura ustawiona na MODE 2 sterowanie mam na prawym drążku i zworkę na mikserze DELTA (zmiksowane kanały 2 oraz 3). Wszystko działa prawidłowo i na pełnej mocy gdy wychylam drążek przód/tył prawo/lewo problem zaczyna się gdy wychylę drążek np w przód i w lewo wtedy odpowiedni silnik wchodzi na wyższe obroty i przy powrocie drążka do pozycji w przód silniki schodzą z obtotów o jakieś 30%... Wszystko wraca do normy po ponownym uruchomieniu łódki ale powtarza się gdy wychylę drążek w któryś ze skrajnych punktów. Przerabiał może ktoś już ten temat? Co może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 problem znika po wyłączeniu łódki czy nadajnika problemy wystepują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medera Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Po ponownym uruchomieniu łódki czyli restarcie odbiornika problem ginie. Próbowałem też za pomocą BOX-a zmieniać charakterystykę wychyleń (krzywe wychyleń) A,B,C itd też bez owocnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 no nie musi by odbiornik tylko np regulatory silników. Miksując dwa sygnały, sumaryczny sygnał wyjściowy jest suma tych sygnałów. I gdy dajesz komendę skrętu w lewo, prawy regulator dostaje np. 150% wartości nominalnej i sobie ją ustawia jako wartość maksymalną (dla niego nominalną). Po powrocie do jazdy na wprost, odbiornik wysyła sygnal o wartości 100% ale regulator to traktuje jako wartość mniejszą. ja bym zdją tą delte jako konfiguracje systemu i ustawił bym miksery w odbiorniku, tak aby przy wychyleniu (skręcie) np. w lewo zmniejszały obroty lewego silnika i nie zmieniały obrotów prawego silnika. I na odwrót dla wychyleń w prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medera Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Myślałem nad tym też czy stworzenie miksera z poziomu odbiornika coś zmieni? Czy ten mikser zadziała inaczej? Spróbuję tak zrobić w najbliższym czasie i dam znać co z tego wyszło. Dziękuję i Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medera Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Witam! Stworzenie miksera za pomocą box-a zdało egzamin Problem zginął! Dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi