hubert_tata Opublikowano 1 Stycznia 2007 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Moja 5 minutowa żywica Durax (nowe opakowanie 2x100ml) po zastygnięciu kruszy się niewiele trudniej niż zaschnięty cukier (zaschniętą kroplę można pokruszyć paznokciem :evil: ). Co może być tego przyczyną? Pierwszy raz zauważyłem to kilkanaście dni temu, jak pękła mi dźwigienka w B17; ale myślałem, że to wina klejenia w zimnym pomieszczeniu. Teraz kleiłem w domu i to samo. Zywica kupiona w lecie, przechowywana w nieogrzewanym pomieszczeniu (ale temp. na pewno powyżej zera). PS Proporcje chyba dobre, bo schnie dużo dłużej niż 5minut (raczej 15-20 minut).
ginall Opublikowano 1 Stycznia 2007 Opublikowano 1 Stycznia 2007 witaj! Mi sie wydaje ze to jednak zbyt niska tempratura lub troche sie przestazala (jak kupiles latem i uzywales jej to faktycznie moze byc przestazala) :wink:
Tomek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ja używam czeskiej żywicy 5minutowej kupionej na wiosne i kleji bez problemów. Mze jednak zmien mieszankę w stylu 10 :9 zywicy do utwardzacza. A jak nie to moze faktycznie jest juz stara .
MarekJ Opublikowano 1 Stycznia 2007 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Spróbuj ją podgrzać aby była bardzo rzadka i dokładnie wymieszać w pojemnikach. Modyfikatory i wypełniacze zawarte w żywicy przechowywanej w niskich temperaturach lubią się rozdzielać od właściwej żywicy. Trzeba to dokładnie wymieszać. Używam też tej żywicy i nie miałem z nią żadnych problemów, a bywała niekiedy o wiele strasza od Twojej.
hubert_tata Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2007 Dzięki Marku, długo stała i nie przyszło mi do głowy, że może trzeba zamieszać Dobrze, że szybko się zorientowałem (zaraz sprawdzę co zdążyłem pokleić tą żywicą).
hubert_tata Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zdążyłem naprawić nią Supersportstera, wkleić dźwigienki w Minizero i B17 :shock: , Łosio skleił nią całego Benka... Chyba jednak podgrzewanie niewiele pomogło Widocznie raz zamarznięta już nie odzyskała swoich właściwości. Dzisiaj zauważyłem, że naprawiany tą żywicą model może się rozpaść w locie Na zdjęciu widać, jaki dziwny kruchy wygląd ma po zaschnięciu. zaciekawiony łatwo skruszyłem paznokciem fragment spoinki (strzałka):
malinn Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Jak się człowiek śpieszy , to się diabeł cieszy :twisted: Nie ma jak to epidian 52 czy 53 - też trza mieszać 3minuty ale wiąże na beton
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.