hubert_tata Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Moja 5 minutowa żywica Durax (nowe opakowanie 2x100ml) po zastygnięciu kruszy się niewiele trudniej niż zaschnięty cukier (zaschniętą kroplę można pokruszyć paznokciem :evil: ). Co może być tego przyczyną? Pierwszy raz zauważyłem to kilkanaście dni temu, jak pękła mi dźwigienka w B17; ale myślałem, że to wina klejenia w zimnym pomieszczeniu. Teraz kleiłem w domu i to samo. Zywica kupiona w lecie, przechowywana w nieogrzewanym pomieszczeniu (ale temp. na pewno powyżej zera). PS Proporcje chyba dobre, bo schnie dużo dłużej niż 5minut (raczej 15-20 minut). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginall Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 witaj! Mi sie wydaje ze to jednak zbyt niska tempratura lub troche sie przestazala (jak kupiles latem i uzywales jej to faktycznie moze byc przestazala) :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ja używam czeskiej żywicy 5minutowej kupionej na wiosne i kleji bez problemów. Mze jednak zmien mieszankę w stylu 10 :9 zywicy do utwardzacza. A jak nie to moze faktycznie jest juz stara . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Spróbuj ją podgrzać aby była bardzo rzadka i dokładnie wymieszać w pojemnikach. Modyfikatory i wypełniacze zawarte w żywicy przechowywanej w niskich temperaturach lubią się rozdzielać od właściwej żywicy. Trzeba to dokładnie wymieszać. Używam też tej żywicy i nie miałem z nią żadnych problemów, a bywała niekiedy o wiele strasza od Twojej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Dzięki Marku, długo stała i nie przyszło mi do głowy, że może trzeba zamieszać Dobrze, że szybko się zorientowałem (zaraz sprawdzę co zdążyłem pokleić tą żywicą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zdążyłem naprawić nią Supersportstera, wkleić dźwigienki w Minizero i B17 :shock: , Łosio skleił nią całego Benka... Chyba jednak podgrzewanie niewiele pomogło Widocznie raz zamarznięta już nie odzyskała swoich właściwości. Dzisiaj zauważyłem, że naprawiany tą żywicą model może się rozpaść w locie Na zdjęciu widać, jaki dziwny kruchy wygląd ma po zaschnięciu. zaciekawiony łatwo skruszyłem paznokciem fragment spoinki (strzałka): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Jak się człowiek śpieszy , to się diabeł cieszy :twisted: Nie ma jak to epidian 52 czy 53 - też trza mieszać 3minuty ale wiąże na beton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.