Jump to content

Kruchość żywicy 5 min


hubert_tata

Recommended Posts

Moja 5 minutowa żywica Durax (nowe opakowanie 2x100ml) po zastygnięciu kruszy się niewiele trudniej niż zaschnięty cukier (zaschniętą kroplę można pokruszyć paznokciem :evil: ).

Co może być tego przyczyną?

 

Pierwszy raz zauważyłem to kilkanaście dni temu, jak pękła mi dźwigienka w B17; ale myślałem, że to wina klejenia w zimnym pomieszczeniu.

Teraz kleiłem w domu i to samo.

Zywica kupiona w lecie, przechowywana w nieogrzewanym pomieszczeniu (ale temp. na pewno powyżej zera).

 

PS Proporcje chyba dobre, bo schnie dużo dłużej niż 5minut (raczej 15-20 minut).

Link to comment
Share on other sites

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ja używam czeskiej żywicy 5minutowej kupionej na wiosne i kleji bez problemów.

Mze jednak zmien mieszankę w stylu 10 :9 zywicy do utwardzacza.

A jak nie to moze faktycznie jest juz stara . :(

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj ją podgrzać aby była bardzo rzadka i dokładnie wymieszać w pojemnikach. Modyfikatory i wypełniacze zawarte w żywicy przechowywanej w niskich temperaturach lubią się rozdzielać od właściwej żywicy. Trzeba to dokładnie wymieszać. Używam też tej żywicy i nie miałem z nią żadnych problemów, a bywała niekiedy o wiele strasza od Twojej.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Zdążyłem naprawić nią Supersportstera, wkleić dźwigienki w Minizero i B17 :shock: , Łosio skleił nią całego Benka...

 

Chyba jednak podgrzewanie niewiele pomogło :(

Widocznie raz zamarznięta już nie odzyskała swoich właściwości.

 

Dzisiaj zauważyłem, że naprawiany tą żywicą model może się rozpaść w locie :(

Na zdjęciu widać, jaki dziwny kruchy wygląd ma po zaschnięciu.

zaciekawiony łatwo skruszyłem paznokciem fragment spoinki (strzałka):

zywica.JPG

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.