Pioterek Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Ładny, sprawdzony w locie i w wielu realizacjach, dość bogato wyposażony KIT RWD 5bis oferuje Modelpartner. Rozpiętość 2 m i możliwość napędu elektrycznego. Napewno będzie latał. Sam się do niego przymierzałem nim wybrałem PZL P.24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Ładny Żart Piotrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Będzie taki ładny, jak go wykonasz i wykończysz - to tylko KIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Skoro "zmoderowano" mój wpis - bo być może nie wyjaśniłem wystarczająco o co mi chodzi, dlatego pozwolicie Koledzy, że dokończę w tym miejscu. Od jakiegoś czasu Kolega Lucasto http://cnc.lukasto.pl/ po zbudowaniu własnej frezarki (co mu się bardzo się chwali) próbuje opracowywać ("wektoryzować") i sprzedawać kolejne KIT modeli latających, poprzednio Wicherka teraz RWD5 bis. Prawa autorskie do tych modeli pomijam bo to sprawa między "wektoryzującycm" i a osobami dysponującymi prawami do dokumentacji. Mnie natomiast chodzi o tzw. standard kupiecki - jeżeli coś jest oferowane za pieniądze to powinno dawać gwarancję że będzie działać poprawnie. Dlatego zachęcałem Kolegę Lucasto do tego że bardziej odpowiednim byłoby wykonać najpierw własnego Wicherka 25 L i go oblatać a potem oferować KIT tego modelu dla innych. Teraz mamy na tapecie RWD5 bis. Mam nadzieję, że nasz Kolega najpierw ten model sam złoży, poleci nim (może jakiś filmik wrzuci) i jak będzie ok. dopiero zaoferuje swój KIT RWD5 bis. Tak zrobiłby rzetelny producent zestawów KIT. Dlaczego przywołałem RWD5 bis z modelpartner. Dlatego że jest to zestaw dobrze sprawdzony, produkowany od paru lat, złożony już przez kilku modelarzy, opisany i udokumentowany filmami. Firma włożyła w niego sporo pracy dlatego daje to gwarancję dobrze latającego modelu. Więc może nie warto robić kolejnego RW Dziaka 5 skoro już takowy na rynku istnieje. Wbrew pozorom nie jest to łatwy w budowie model - na pewno nie jako pierwsza makieta. Po zatem model tylko dostojnie lata - nie wykonuje z założenia akrobacji, więc po jego zrobieniu nie można doskonalić dalej swoich umiejętności. Natomiast jest ładny - oczywiście jak kto lubi. Żeby było jasne - jestem jak najbardziej za działalnością Kolegi, dobrze że ma zapał do kolejnych modeli, ale niech nie robi tego na skróty - stać go na własny produkt a nie tylko kopiowanie innych popularnych planów. Jakiś czas temu pod adresem http://pfmrc.eu/index.php?/topic/45919-pzl-m18-w-barwach-dusty/ pojawiła się relacja z budowy modelu PZL-m18 wykonanego przez Kolegę Macieja - świetna robota i dobry efekt końcowy, choć kolorystyka nie w moim guście. Model o prostych kształtach, świetnych właściwościach lotnych - podobnie jak oryginał (patrz film). Model jest bardzo uniwersalny: dobrze lata, może przewozić ciężary, może być holownikiem szybowców, model dobry do nauki latania i akrobacji a przy tym półmakieta znanego Polskiego samolotu. O wiele prostszy w konstrukcji niż RWD5 bis. Na miejscu Kolegi Lucasto zainteresowałbym się tym modelem, pogadał z Maciejem - to było by to coś nowego i bardziej dla wszystkich, niż kolejny "zwektoryzowany" old timer. Ale to tylko moje zdanie. Pozwolisz Macieju że zamieszę zdjęcie Twojego modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi