vowthyn Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Cześć wszystkim. Zwichrowały mi się sterolotki wykonane z dwóch warstw podkładów (3 i 6mm) sklejonych ze sobą i zalaminowanych obustronnie żywicą. Prawdopodobnie powodem było nagrzanie od słońca jak schły po malowaniu. Planuję wykonać nowe, ale wolałbym zrobić to z jednej formatki materiału, zamiast bawić się w sklejanie płaszczyzn. Zastanawiam się tylko czy sklejka balsowo-lipowa to dobry wybór bo nie miałem jeszcze do czynienia z tym materiałem i nie wiem czy lite sterolotki z niego wykonane nie będą za ciężkie. Materiał musi umożliwiać pewne osadzenie w nim osi steru (pręt 6mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Trochę wagi to doda. Nie lepiej depron okleic balsa 1-2mm? Sztywność będzie odpowiednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Też niezły pomysł, tylko jak wykonać wtedy krawędzie natarcia i spływu? Jak zeszlifuję natarcie na okrągło a spływ na żyletkę to depron wyjdzie na wierzch na końcówkach. Ster ma dość złożony obrys (F-15) na dodatek z uskokiem na krawędzi natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Wtedy zeskosuj depron kształtem mniejszy. Gdy skleisz na natarciu i splywie balse to ładnie ją zaostrzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Lub przyklej listwy balsowe na natarcie i spływ, a następnie je wyszlifuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Dobra, dziękuję za porady. A co z osią obrotu steru? Trochę się martwię, że wzajemne oddziaływanie siły serwa przyłożonej na oś i opór powietrza mogą spowodować, że oś przekręci się w miękkim materiale jakim jest depron wyszarpując go razem z klejem. Wiem, że można zrobić sklejkowe ramię wklejone w płaszczyźnie steru prostopadle do osi, ale to mocno pogrubi ster w miejscu osi (oś ma 6mm, plus przynajmniej 2mm sklejki na górze i na dole to daje ster grubości przynajmniej 10mm w miejscu zamocowania osi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi