Grzechu Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 witajcie! pech by chciał, dostałem apkę, z radością zacząłem szukać moich 8 sztuk akusów GP 1800, znalazłem 7... w mieście nie mają tego... a chciałem na święta polatać symulatorem... pytanie: czy jak będzie konfiguracja 4x GP 1800 i 4xGP 1600 nic się nie stanie? (dałbym 8 sztuk 1800 i 2 sztuki 1600 ale dając 4x1600 tylko raz będę ładował (bo 4x1800 mam naładowane) jak to jest w apkach (e-sky), akusy dadzą 9,6V, zaś baterie 12V, jakbym wsadził baterie, aparatura sama wyrównuje napięcie? prosiłbym o możliwie szybką pomoc, chciałbym jeszcze dziś odpalić symulator (a parę ładnych godzin muszą się ładować) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Cześć Zniszczysz akumulatory, nie rób tak. Lepiej kup 1 sztukę innych 1800 i po prostu daj do pakietu. Wpierw wszystkie rozładuj. Połącz w pakiet i naładuj. Jeżeli nie zależy Ci na akumulatorach, to w ostateczności możesz zrobić pakiet 4 x 1800 + 4 x 1600 ale akumulatory muszą być wszystkie rozładowane i naładowane parę razy po spakietowaniu. Całość będzie mało żywotna, będziesz musiał uważać żeby nie rozładowywać pakietu do końca, ponieważ 1800-tki zaczną ładować słabsze 1600-tki i te słabsze ulegną przebiegunowaniu. Co do różnic w napięciu - mówiąc w przybliżeniu, naładowane akumulatorki NiMH mają około 1,4 V, podobnie jak ogniwa jednorazowe 1,5 V. Podczas obciążenia akumulatorki trzymają stałe napięcie rzędu 1,3 V i dopiero spadają do 1 V przy samym końcu rozładowywania. Natomiast ogniwa jednorazowe spadają od 1,5 V w dół, wraz z upływem czasu rozładowywania, więc w pewnym okresie pracy aparatura dostaje podobne napięcia i z tego, i z tego. Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 W tej aparaturze nie ma pakietu wsadza się aku jak pojedyncze baterie między blaszki, jeśli tak, to śmiało możesz dać 4x1800+4x1600 tylko przy ładowaniu ładuj je osobno nie mieszaj 1600 z 1800 i będzie ok.Sam tak dawałem do pelikana. oczywiście jeśli jednak jest potrzeba zrobienia pakietu to zapomnij o tym co ja piszę i zrób jak radzi kolega z góry.I nigdy nie ładuj ich razem w apararurze tylko wyjmuj do ładowania.To ważne jest bardzo.Po 4 jednakowe do ładowarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 tom-tom jest tak jak mówi jano, nie ma pakietu jako całość właśnie się ładuję 1600, do wieczora powinno się skończyć dzięki, odzyskałem nadzieję na miłe spędzenie świąt z symulatorem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 jak masz taką łądowarkę co całą noc ładuje prądem ok 80mA to śmiało możesz ładować wszystkie naraz mimo że są różne. żadnego nie skrzywdzisz gdyż prądy do 0,1C są bezpieczne dla akumów nimh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 mam ładującą prądem 200mah, więc 1600 zajmuje mi 8h ale i tak ładuję oddzielnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.