pyton Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Witam Pewnego słonecznego dnia wziąłem model i poszedłem polatać, położyłem włączoną aparaturę na ziemi, i podłączyłem baterie do modelu.jakie było moje zaskoczenie jak podczas podłączenia serwa zaczęły wariować, oczywiście od razu wypiąłem wszystko i na nowo załączyłem, lecz nic nie pomogło... wkurzony poszedłem do domu. Sprawdziłem na każdym reglu, serwie czy baterii podobna reakcja. Co mnie zaskoczyło to to że po dotknięciu w moduł lub w tył aparatury zaczęły sie serwa same ruszać a silnik obracać. Wnioskuje że odbiornik jest raczej ok (nie mam jak sprawdzić) natomiast moduł a może i sama aparatura coś się ...%^@#*^(#/.. przed pójściem latać w domu sprawdziłem wszystko od nowa i było ok, czyżby te niechciane ruchy serw miały miejsce od położenia aparatury na ziemi ?? -dodam że nie mokrej, latam na turnigy 9x moduł frsky telemetry ten wpinany z tyły i odbiornik 8 kanałów też telemetria. Szczerze mówiąc nie słyszałem o takim przypadku jeszcze co mnie dodatkowo zastanawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Nie kładź apki na ziemi bo Ci mrówki zjedzą "Co mnie zaskoczyło to to że po dotknięciu w moduł lub w tył aparatury zaczęły sie serwa same ruszać a silnik obracać." Co przez to rozumiesz ? Czy aparatura nie była zbyt blisko odbiorniia (40 cm czy 1 metr ..) ? Może tu jest problem (zatkanie toru odbiornika i stany nieustalone co jest normalnym zachowaniem) .. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 ...po dotknięciu w moduł lub w tył aparatury zaczęły sie serwa same ruszać... po prostu kiedy lekko ,,puknę" w tył aparatury lub w bok serwa się same zaczynają się obracać, dodatkowo czasem gdy podłącze baterie do regla, i chce poruszyć serwem nie ma żadnej reakcji, muszę poruszyć przepustnicą i wtedy serwa drgają mniej lub więcej i mogę nimi poruszać tak jak być powinno. odległość sprawdzałem do ok. 5-6m efekt ten sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Ciężko poradzić .. podłącz lipolka do odbiornika i jakieś serwo w dowolny kanał. Stukaj pukaj i patrz co się dzieje. Jeżeli raz działa i za chwilę nie działa to raczej drobnostka i szukaj w aparaturze zimnego lutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Dzieki za radę tak zrobię, tylko czemu tak nagle sie to stalo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Uderzenie / upadek (raczej wykluczam) albo "coś w końcu puściło". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maca111 Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Mozesz poszukac mojego tematu o frsky mialem dokladnie to samo, modul juz wyslany na gwarancje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 wczoraj jeszcze podziałałem i jak sie okazało to jeszcze jak miałem stary moduł(fabryczny) wlutowałem rezystor to puścił lut z jednej strony i najpradopodobnie to było przyczyną zaburzeń serw. teraz przylutowałem ponownie i póki co jest ok wszystko, jeszcze dziś zrobie testy sprawdzające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi