kkkamil Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Witam, temat zacząłem tu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/34982-pss-prawie/ ale będę kontynuował w tym wątku, bo po pierwsze model nie jest już pianką (została wypłukana z kadłuba ), a po drugie wygląda na to, że uda mi się doprowadzić temat do końca. Przypomnę tylko że model ma 1m rozpiętości (skrzydła pochodzą od Bobolinka), a kadłub zrobiłem metodą traconego kopyta. Zdjęcia przedstawiają aktualny stan. Pozostało wyciąć i napędzić lotki. Z grubsza Montaż serw: Pierwszy raz robię taki napęd lotek, mam nadzieję że wyjdzie bez luzów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Pomimo moich obaw napęd lotek wyszedł chyba ok. Na razie nie ma luzów, wychylenia też obiecujące:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 model zapowiada się super, mam nieodparte skojarzenia z Iskrą "Szybowiec myśliwski"... Na Serwa przyjdą jakieś maskownice? Jak rozumiem orczyk jest połączony osią z lotka. Mógłbyś bardziej przybliży konstrukcję? Patent mógłby się nieźle sprawdzić w modelu do którego się przymierzam. Obserwuję i trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Taki napęd lotek to oczywiście nic nowego, można wykorzystać go do sterowania lotkami jednym serwem umieszczonym centralnie na środku skrzydła. Ja wcześniej tego jeszcze nie stosowałem, więc byłem ciekaw jak wyjdzie, ale teoretycznie nie ma w tym nic skomplikowanego. Po prostu odpowiednio wygięte druty z nawleczoną rurką/tulejką: wklejasz w odpowiedni sposób w rowek w płacie, trzeba oczywiście zadbać o to, żeby oś obrotu wygiętego drutu (tulejka), zgadzała się z osią ruchu lotki (zawiasem) a następnie mocujesz lotkę na zawiasach, jednocześnie wklejając ją/ nadziewając na wystające końcówki drutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Dzieki za odpowiedź. Bardzo mi się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Jedna uwaga - takie rozwiązanie napędu lotek w większym modelu może sprzyjać flatterowi lotek, część osiowa napędu pracuje na skręcanie co nie jest korzystnym typem obciążenia dla takiego napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Masa gotowego do lotu modelu z pakiecikiem 3s 850 mah to 532g. Jestem po oblocie. Jakoś się udało, ale nie było ciekawie, zwłaszcza przy starcie- prawie zaliczyłem dzwon. Model mocno ciągnie w dół. Dopiero spore dodanie wysokości na trymerze go uspokoiło. Zdaje się że nie dopilnowałem kątów zaklinowania. Niestety nie łatwo tu podłożyć podkładkę pod skrzydło . Pozostaje chyba kombinowanie ze statecznikiem poziomym. Model dosyć szybki, bo ciężkawy. Zobaczymy co będzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 ]Witam, donoszę, że po zmianie kąta statecznika poziomego (obniżyłem natarcie o 3mm) model lata już poprawnie. W międzyczasie padł silnik, który był drogi, ciężki i mało wydajny. Zmieniłem na pospolity, tani i lżejszy emax cf 2812, co mnie bardzo cieszy. Waga modelu bez pakietu to 458 g. Zrobiłem też sobie kołpaczek, i malowanie, takie raczej oszczędne. Słowo zucha, że będzie kiedyś film. Czuwaj! psiok.wmv 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Fajny przecinak! Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 super się prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Fajnie to wyszło I + za ładnie schowane popychacze lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi