mateusz Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Planuję budowę Wicherka 50. Proszę o pomoc w doborze silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 http://www.alehar.aplus.pl/images/artykuly/tabela8_1_wicherek_duza.jpg Wg. tabeli 10ccm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Dzięki za tabelkę. Myślę raczej o tych 10-cio centymetrowych np. ASP 61A albo Super Tigre G-61 Ring. Co o nich sądzicie, który będzie leprzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Nie miałem ASP ale mam Super tigra i w tej cenie bardzo go polecam. ASP sa podobno dobre tylko w 4T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz Opublikowano 25 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Witam! Czy silnik o pojemności 10ccm będzie miał wystarczającą moc aby wystartować Wicherkiem z wody? Słyszeliście może o sklejce ze skrzynek po owocach cytrusowych (3mm)? Chciałbym z niej zrobić żebra i wręgi. Czy będzie miała odpowiednią wytrzymałość? Czy wystarczy wszystkie wymiary Wicherka 10 pomnożyć przez 2, a może dodać jakieś wzmocnienia, albo użyć grubszych listew? Jaki kąt zaklinowania i wzniosu skrzydła zastosować? pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Tu znajdziesz odpowiedzi na większość lub wszystkie twoje pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Witam! W moim WICHERKU 50 zastosowałem kąt zaklinowania płata 3 st. Wznios płata również 3 st. Silnik zastosowany w moim modelu to OS 46 FX o poj. 7,5 cm3. Oryginalny model WICHEREK 50 był zaprojektowany pod silnik 5 cm3, więc myślę że Twój silnik będzie wystarczający. Nie wiem jak to wszystko zda egzamin w praktyce , bo modelu jeszcze nie oblatałem. Przewiduję jego użycie również do startu z wody ( pływaki mam na ukończeniu ). W razie wątpliwości pytaj. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Dzięki koledzy modelarze za te cenne rady. Mam pytanie: jakiego profilu skrzydła użyć zwykłego R 310 czy może NACA 2415 albo NACA 2418, chciałbym aby model latał dość wolno i był stateczy. Jako profil statecznika poziomego chciałbym użyć 8% symetrycznego profilu typu R. Statecznik pionowy wykonać jako płaską płytkę, czy może zastosować jakiś profil? W moim Wicherku chciałbym zastosować dzielone połówki skrzydła, czy łączenie połówek skrzydła z Wicherka 10 nie będzie zbyt wiotkie, a może lepiej użyć bagnetów? Mam jeszcze jedno pytanie: chciałbym przerobić kadłub tak, żeby zwężał się na końcu. Czy ta przeróbka nie wpłynie zabardzo na charakter i właściwości lotne modelu? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Cy masz już jakieś radio i resztę tego typu ,,drobiazgów" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Witam! Tak mam zwykłe 4-ro kanałowe radio, odbiornik, tylko jeszcze serwa muszę dokupić. Czy serwa Tower Pro SG-5010 były by dobre? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Dzięki koledzy modelarze za te cenne rady.Mam pytanie: jakiego profilu skrzydła użyć zwykłego R 310 czy może NACA 2415 albo NACA 2418, chciałbym aby model latał dość wolno i był stateczy. Jako profil statecznika poziomego chciałbym użyć 8% symetrycznego profilu typu R. Statecznik pionowy wykonać jako płaską płytkę, czy może zastosować jakiś profil? W moim Wicherku chciałbym zastosować dzielone połówki skrzydła, czy łączenie połówek skrzydła z Wicherka 10 nie będzie zbyt wiotkie, a może lepiej użyć bagnetów? Mam jeszcze jedno pytanie: chciałbym przerobić kadłub tak, żeby zwężał się na końcu. Czy ta przeróbka nie wpłynie zabardzo na charakter i właściwości lotne modelu? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam jakikolwiek profil zastosujesz, choćby i dwa trójkąty, będzie dobry, byle nie był za ostry na krawędzi natarcia bo się będą strugi za łatwo zrywały. Aby latał model wolno i był stateczny zastosuj profil gruby, co najmniej 18%, i niekoniecznie płasko wypukły ale może też być dwuwypukły (od dołu mniej), łatwiej się okleja niż płaski z dołu. Statecznik poziomy zrób jako płaską płytkę, to naprawdę nie ma znaczenia o ile nie będziesz latał na pylon racing albo na termikę. Pionowy jak wyżej. IMHO zastrzały są trochę niewygodne, najłatwiej zrobić skrzydło jako jedną całość ew. spinane rurkowym bagnetem (rurka węlowa lub duralowa, a właściwie dwie) i mocowane plastikowymi śrubami do kadłuba. Trzeba wlaminować w kadłub sklejkowe półeczki z gwintem na śruby. Kadłub zrób zwężający, ale nie do zera- zobacz jak ma zrobiony model "neutron" ze strony alehar, podobnie rozwiąż sobie stateczniki- te wicherkowe są trochę obciachowe że jeden jest przed drugim. W ogóle mozesz "neutrona" zrobić, imho jest trochę łatwiejszy niż wicherek i mniej wyjdzie materiału, no ale nie jest legendą Jeśli masz trochę wolnej kasy a mniej cierpliwości, nie baw się w kratownice kadłuba ale sklej normalnie kadłub z balsy 3-4mm, co jakieś 15-20cm zrób wręgę z balsy 4-5 i będzie dobrze. Po glebie dużo łatwiej się naprawia balsę niż kratownice. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Będą wystarczające. Masz zamiar wstawić avatar żebym widział z kim piszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Panu Slawkowi z Łodzi serdecznie dziękuję za rady. Mam zamiar wstawić avatar, ale jeszcze niewiem kiedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Witam! W moim WICHERKU 50 zastosowałem oryginalny profil R 310. Statecznik poziomy mam wykonany w formie płaskiej płytki pokryty balsą, skrzydła dzielone podparte zastrzałami,statecznik pionowy o profilu płaskiej płytki konstrukcji kratownicowej pokryty balsą. Kadłub również jest konstrukcji kratownicowej i również pokryty balsą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 juz pokazywałem kiedyś tego Wichra ale dla przypomnienia Silnik MDS 10 ccm. rozpietośc 2.3m masa do lotu 4kg .Model przystosowany jest do zrzutu np skoczka. Wykonany jest z balsy i sklejki balsowo lipowej 4 mm.Skrzydła dzielone ze stalowym bagnetem ,przykręcane na 4 sruby poliamidowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Jak wszyscy się ,,chwalą" to ja też ! Inne ujęcie widok na ,,serce" Inny widok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Jak wszyscy się ,,chwalą" to ja też ! Super! Nawet malowanie ma "klasyczne". Czym jest pokryty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 porównaj maski obu modeli .tłumik "ładnie ''schowany Ja" nie chwalący się" pokazuję model wykonany przez widocznego na zdjęciu Bartka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Ale dla mnie to już nie Wicherek Obudowany silnik, inne podwozie z owiewkami, lotki, inny kształt statecznika, inny rysunek kabinki... To już lepiej zrobić normalnie latającego trenerka. Moim zdaniem, oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 To jest Wicherek w wersji De Lux :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.