Leda_g Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 W UH pojawił się silnik (dwa) ze śmigłami przeciwbieżnymi Teraz to można robić makiety np Tu-95 , albo jakiś myśliwiec IIWŚ. Mam zamiar to kupić, tylko niewiem czy nie będzie jakiś problemów. Co myślicie o takim napędzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 trzeba bedzie dać 2 reglere na kablu Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 śmigło "tylne" robi wrażenie przykręcanego na śruby, natomiast "przednie" na tradycyjnej piaście. Wygląd oczywiście "klasik", ale ciekawe jak ze sprawnością - boję się, że nieciekawie cena nie jest fatalna jak za tak wymyślny i niszowy sprzęt, choć od poziomu typowych "pieszczot UH" odstaje na niekorzyść. Pozdrawiam, Kaper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Jak na taka prosta konstrukcie, mozliwa do zrobienia bez problemu w warunkach amatorskich z dwoch dzwonkow, to cena troche dziwaczna.. Potrzebne jest tylko troche zywicy, tulejka i ew. pol godziny na tokarce.. No i dwa dzwonki.. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Myślę o wykonaniu takiego silnika pod Katanę. Mam pakiet blaszek ze wirnika od silnika z wentylatora chlodnicy samochodowej (fi 41mm). Wyszedłby z tego fajny zestawik tak ze 2x220W, sporo któtszy od tego z UH. Tyle że jest podstawowy problem - śmigła. Spalinowych kilka widzialem, do elektryków to największe 3 łopatowe GWS 10x6, a ja potrzebowałbym tak 12x6-13x7''. Widział ktoś w necie takie śmigiełka, żeby można było dostać lewe i prawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Widział ktoś w necie takie śmigiełka, żeby można było dostać lewe i prawe. Master Airscrew robi sporo rozmiarów (chodzi Ci o 3 łopatowe pchające). PS Gdzieś obiło mi się o oczy, że śmigiełka powinny się różnić między sobą skokiem i średnicą - teraz już nie pamietam, gdzie to jest wyjaśnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Witam, Tu jest wątek o takich śmiglach na naszym forum: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=2141 a tu wątek w którym ktoś uczynił śmigła Varioprop przeciwbieznymi; http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=1780371 Zastanawiałem się nad tymi smigłami Vario i doszedlem do wniosku (dla niektórych oczywistego) że mają wspaniałą cechę umozliwiającą dostosowanie ich (optymalizacji) do danego układu model-silnik. Mimo ceny coraz bardziej mi się pdobają.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Dzięki koledzy, szczególnie Zbyszek mi pomógł przypomnieć o śmiglach Varioprop, o których wiedziałem, ale zapomnialem nazwy. Co do przypuszczeń Huberta odnośnie róznych wielkości śmigieł, to wydaje się to słuszne podejrzenie, do zweryfikowania przy pomiarach silnika. Poza tym znalazłem coś takiego http://www.apcprop.com/cgi-bin/store/agora.cgi?cart_id=1896558.32483*DE4za8&product=Thin-Electric-Pusher co mnie zupełnie satysfakcjonuje, pozostało jeszcze zrobienie napędu Niestety zwykłe wstawienie linku nie skutkuje, jakieś znaki rozbijają link (chyba znak zapytania), może ktoś podpowie jak poprawnie wstawić ten link, to zrobię to, na razie pozostaje skopiowanie linku i wklejenie w przeglądarkę No i dzięki Mirek za gościnę w twoim poście :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 No i mam ten silnik u siebie. Smigła drewniane o takich samych rozmiarach pierwsze osdzone na piaście zaciskanej drugie przykręcone wkrętami dowirnika silnika. Waga całości ze śmigłami wynosi 137g (dużo, ale te śmigła) Ciąg wg instrukcji przy 11V 10.5Ax2 to 1320g I mam teraz pytanie chciałbym to zamontować w jakimś modelu (półmakiecie), czy macie jakieś propozycje. Chciałbym kupić jakiś KIT lub zestaw ARF który by spasował pod ten napęd (chodzi mi o wymiary, waga i typ samolotu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 do takiego smigla (a najlepiej 2 kompletow) pasowalby jakis duzy wodnolot Drake III ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h3nry Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Testowałeś już ciąg i sprawność zestawu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 I mam teraz pytanie chciałbym to zamontować w jakimś modelu (półmakiecie), czy macie jakieś propozycje. Chciałbym kupić jakiś KIT lub zestaw ARF który by spasował pod ten napęd (chodzi mi o wymiary, waga i typ samolotu) Zestawu nie znam, ale kolega ma w planach na 2009 klasyka z napędem przeciwbieżnym - to rekordzista prędkości wodnosamolotów śmiglowych MC-72. Będzie to konstrukcja laminatowo (kadłub)-klasyczna (płaty i usterzenie) specjalnie pod ten napęd. Jak byś chciał poczekać, to dowiem się w jakim stopniu zaawansowania są prace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 To ja proponuje MB5. http://en.wikipedia.org/wiki/Martin-Baker_MB_5 Z tego co wiem są chyba nawet plany w sieci tego samolotu w skali 1:12 - czyli kombat Bez problemu można przeskalować np na 1:10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.