GRZEGORZ KIELSA Opublikowano 28 Marca 2008 Opublikowano 28 Marca 2008 doświadczeni koledzy mam proste pytanie.regulator ma 3 czarne przewody ( do silnika)w silniku(ATLAS2915/08) mam czarny, czerwony, żółty.czy podlaczlam jak popadnie czy ma to jakies zaczenie. Z góry dziękuje za pomoc
Gość slawekmod Opublikowano 28 Marca 2008 Opublikowano 28 Marca 2008 Żadnego znaczenia nie ma kolor przewodów w silniku.Jak podłączysz i będzie kręcił w drugą stronę to poprzekładaj między sobą dwa dowolne przewody w silniku.Czasem tak bywa że producenci stosują jednakowe kolory na wyjściu reglerków albo na przewodach silnikowych.
zazuPOL47 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Opublikowano 24 Czerwca 2008 ale z reguły zółty silnika podpina sie do środkowego na reglerze, a red and black zmieniasz aby zrobic revers.
kamilos15000 Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 zazuPOL47 dobrze mowi srodkowy kabel w silniku podlancza sie do srodkowego kabla w reglu a na pozostale lewy i prawy obojenie tak zeby silnik krecil sie w lewo patrzac od przodu ,ja jak podlonczylem obojetnie to nad palilem regiel i jak dawalem gaz to chodzil w pozycji koncowego wychylenia drazka od gazu
hubert_tata Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 z reguły zółty silnika podpina sie do środkowego na reglerze b-z-d-u-r-a Kolory kabli w silniczkach mogą byc zupełnie dowolne, wszystkie jednakowe, albo nawet tylko w emalii. Jak nawiniesz jakikolwiek silniczek, to zrozumiesz dlaczego. srodkowy kabel w silniku podlancza sie do srodkowego kabla w reglu .... jak podlonczylem obojetnie to nad palilem regiel b-z-d-u-r-a do kwadratu, nie powtarzajcie po sobie takich głupot, bo się ludziom utrwali
Adam P. Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Tylko czy wszyscy piszemy o takim samym układzie? Chyba zawsze w modelarstwie występuje układ z symetrycznym źródłem i symetrycznym odbiornikiem,a w takim można dowolnie zmieniać kable. Z niedowierzania, że można uszkodzić regulator przez złe podpięcie kabli zrobiłem eksperyment. najpierw podpiąłem regulator z silnikiem tak, jak leci-środkowy do środkowego, lewy do lewego..., odpaliłem. Wszystko działa. Potem zamieniłem zewnętrzne kable. Działa. Potem podpiąłem środkowy regulatora ze skrajnym silnika. i tutaj wielkie zaskoczenie... działa. Dla pewności podpiąłem pod środkowy regulatora drugi skrajny silnika, też działa. Widać mam jakiś popsuty regulator albo silnik, bo działa niezależnie od połączenia :twisted:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.