GRZEGORZ KIELSA Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 doświadczeni koledzy mam proste pytanie.regulator ma 3 czarne przewody ( do silnika)w silniku(ATLAS2915/08) mam czarny, czerwony, żółty.czy podlaczlam jak popadnie czy ma to jakies zaczenie. Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Żadnego znaczenia nie ma kolor przewodów w silniku.Jak podłączysz i będzie kręcił w drugą stronę to poprzekładaj między sobą dwa dowolne przewody w silniku.Czasem tak bywa że producenci stosują jednakowe kolory na wyjściu reglerków albo na przewodach silnikowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazuPOL47 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 ale z reguły zółty silnika podpina sie do środkowego na reglerze, a red and black zmieniasz aby zrobic revers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos15000 Opublikowano 17 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 zazuPOL47 dobrze mowi srodkowy kabel w silniku podlancza sie do srodkowego kabla w reglu a na pozostale lewy i prawy obojenie tak zeby silnik krecil sie w lewo patrzac od przodu ,ja jak podlonczylem obojetnie to nad palilem regiel i jak dawalem gaz to chodzil w pozycji koncowego wychylenia drazka od gazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 z reguły zółty silnika podpina sie do środkowego na reglerze b-z-d-u-r-a Kolory kabli w silniczkach mogą byc zupełnie dowolne, wszystkie jednakowe, albo nawet tylko w emalii. Jak nawiniesz jakikolwiek silniczek, to zrozumiesz dlaczego. srodkowy kabel w silniku podlancza sie do srodkowego kabla w reglu .... jak podlonczylem obojetnie to nad palilem regiel b-z-d-u-r-a do kwadratu, nie powtarzajcie po sobie takich głupot, bo się ludziom utrwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 17 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Tylko czy wszyscy piszemy o takim samym układzie? Chyba zawsze w modelarstwie występuje układ z symetrycznym źródłem i symetrycznym odbiornikiem,a w takim można dowolnie zmieniać kable. Z niedowierzania, że można uszkodzić regulator przez złe podpięcie kabli zrobiłem eksperyment. najpierw podpiąłem regulator z silnikiem tak, jak leci-środkowy do środkowego, lewy do lewego..., odpaliłem. Wszystko działa. Potem zamieniłem zewnętrzne kable. Działa. Potem podpiąłem środkowy regulatora ze skrajnym silnika. i tutaj wielkie zaskoczenie... działa. Dla pewności podpiąłem pod środkowy regulatora drugi skrajny silnika, też działa. Widać mam jakiś popsuty regulator albo silnik, bo działa niezależnie od połączenia :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.