Skocz do zawartości

Pierwszy quad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Jako że dostałem już możliwość pisania :) mam kilka pytań odnośnie tzn quadcopterów.

Będzie to moja pierwsza maszynka tego typu, i pytanie od czego mam zacząć, trochę poczytałem i najbardziej spodobała mi się biedronka. Na początku znalazłem model sh6043, jak rozumiem pierwsza wersja tego cuda, ale szukając dalej trafiłem na wersje v2 z aparaturą devo4. Czym się różnią te dwa modele?

Jak jest z zasięgiem, na filmach wygląda to całkiem przyzwoicie, w opisach jest do 50m a w innych do 100m,jak to jest w rzeczywistości?

Czy na początek v2 z devo4 się nadaje? generalnie chcę się zmieścić w cenie max. 200zł, może polecacie coś innego lepszego od w/w, takie jak np (sporo tańsze) mikrusy SYMA X12,WLtoys V272, JXD 392.

Przede wszystkim szukam na stronie banggood.com, ceny ciekawe a i chyba strona polecana.

Proszę bardzo o jakieś podpowiedzi itd.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja Ci polecę Hubsana H107X4. Bardzo fajny mały quadzik. Ja mam zwykłą wersję, jest też wersja z wbudowana kamerką do nagrywania jak i wersja FPV.

Zasięg jest wystarczający. W odległości około 15 metrów i tak nie widzisz gdzie przód, gdzie tył.

Opublikowano

Ja mogę polecić biedronę v929 z którą posiadam. Jedyny mankament jaki mnie mocno denerwuje to że są 2 wersje które różnią się średnicą wałów a co za tym idzie łożysk, śmigieł i nóżek.

Niestety ale ano na modelu ani na pudełku nie ma oznaczenia jaka to wersja ????

Po kilku kraksach teraz leży uziemiona bo z BG kupiłem komplet śmigieł który okazał się połową sukcesu - wszystkie śmigła prawe a mi potrzebne lewe ????

Poza tym model godny polecenia na początki zabawy z quadzikami w rozsądnej cenie.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Hubsan który podał robertus mniejszy trochę od v929, jak to ma się do sterowania,latanie, lepszy większy czy mniejszy?

na logike większym łatwiej się lata?

I jak to jest z tymi aparaturami, zwracać na to uwage? są takie z lcd, lub ten devo4 bez(ale wygląda jakoś tak porządnie) można ich użyć później do innych modeli czy takie coś potrafią tylko aparatury "pro" ?

Opublikowano

Mniejszy gorzej będzie sobie radził na powietrzu. Ja Biedroną latałem przy średnim wietrze i dawała radę. Co do aparatury to ciężko ja wykorzystać do czegoś innego bo odbiornik masz w płytce sterującej.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Po przeczytaniu dużej ilości stron,oglądnięciu kilkudziesięciu filmików trafiłem na model WL Toys v222, następca v959, u nas w PL v959 jest dość popularny,ale v222 wręcz zero informacji, ktoś z forumowiczów posiada może v222? może coś więcej napisać.

Stwierdziłem że mogę trochę dopłacić żeby ewentualny zakup był na trochę dłużej. V222 ma w przyszłości ewentualną możliwość fpv, z zasięgiem też jest dosyć ciekawie.

Co sądzicie?

Znalazłem też taki sklep myrcmart.com, jak można porównać do banggood.com? na myrcmart brak freeshiping ale cenowo jest identycznie, tylko jak z wysyłkami,ewentualnymi zwrotami itd?

Opublikowano

FPV do V922 ? Chyba trochę nierealne moim zdaniem ale nie wiem jakie fpv masz na myśli. Co do myrcmart to dowiedz się czy można płacić paypalem. Kombinujesz i tracisz szare komórki obmyślając zakup zabawki, kup cokolwiek, wszystkie latają a ich los jest zależny od tego czy wypłacili skośnookiemu miskę czy pół miski ryżu bo może miał gorszy dzień i porobił zimne luty z głodu. Na allegro biedronka (z napędem bez przekładni) jest za 130-150 zł i masz już spokój z gwarancją i ewentualną reklamacją (ale to musisz patrzeć gdzie kupujesz). Osobiście tych biedronek miałem 2, na pewno nie brałbym wersji z przekładnią bo to tylko dodatkowy element do popsucia się. Obie działały genialnie i miałem je parę miesięcy, zabawa przednia. Miałem tą najprostszą z allegro chyba UDI-RC UFO, wtedy (2 lata temu) to był hit i niewiele osób to miało).

http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=37397

Opublikowano

Masz racje, z tą przekładnią, też mnie to martwi, ale często siada? z drugiej storny fajne jest to w tych zabawkach że części nie są kosmicznie drogie. Zawsze można coś wymienić w razie co.

Kombinuje z tym zakupem dlatego że będzie to zakup na dłuższy okres, dlatego szukam czegoś żeby było z opcją rozbudowy, a v222 jakieś tam, dodatkowe opcje są, fpv to może nie było by PRO, ale na youtube widziałem wstawiali jakieś proste kamerki które działały z tym quadzikiem, więc jakaś tam opcja jest.

Za dodatkowe informacje na temat v222, jeśli ktoś miał styczność bardzo proszę:)

Dzięki puki co za odpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano

No dokładnie 5805 widziałem, ale aż tak daleko nie wybiegam w przyszłość:) jak zakupie quadzika to będę później się zastanawiał. A jaki do tego był by odbiornik to już pewnie bym zapytał Was;)

Opublikowano

Tych zabawek nie da się kupić "na dłuższy okres" jak to ująłeś. Prawie zawsze siedzi w nich to samo wyposażenie, ich żywotność zależy tylko od sposobu użytkowania i szczęścia. W moim urwał się (od szarpania) przewód zasilający od głównej wtyczki, chciałem to polutować w polowych warunkach u wujka i ... spierniczyłem sobie płytkę. A tak latałby pewnie do momentu wyzionięcia silników. Bierz tego co jest najtańszy, najfajniej wygląda i wizualnie dobrze lata, osobiście brałbym Hubsana. Co do fpvki to w nazwie ma chyba ten sam numer co nadajnik boscama, przypuszczać mogę (ale tylko spekulacje), że może zabangla z boscamem.

Opublikowano

No wyposażenie wygląda podobnie, im wyższa cena tym dodane dodatkowe złącza na płytce, led,czy jakieś puszczanie baniek itd heh. Z polutowaniem płytki jakby co to nie problem, z lutowaniem i kwestiami technicznymi mam na codzień do czynienia, zawsze coś tam można "dorobić". Mimo to kusi mnie ten v222 ze względu na większy rozmiar, wygląda jakoś tak poważniej:)

A  jak to jest z tymi przekładniami, często to pada? Co taka przekładnia daje, poprawia to coś?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Zdecydowałem się na model Wltoys V222 i właśnie go dostałem:) na razie pierwszy lot po pokoju i trochę nauki przede mną jak widzę:)

Ale pytanie mam ładowanie akumulatorów.

W komplecie jest ładowarka 4.3v 500mAh, oryginalna bateria z zestawu to 3.7V 500mAh. Dokupiłem na zapas aku turnigy nano-tech 3.7V 600mAh 1S 35-70C, czy ładowarką z zestawu mogę bez problemowo ładować te akumulatory?

Opublikowano

Tak, polaryzacja oczywiste, rozumiem. Akumulatory kupione nowe trzeba najpierw ładować(i czy ewentualnie formować?) czy można od razu odpalać do padnięcia?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.