Skocz do zawartości

kwarce

false

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy kwarc odbiorczy hiteca lub futaby na kanal 73 (pasmo A-futaba) i podwojna przemiane bedzie dzialal z innym (jakis czeski) kwarcem nadawczym na ten sam kanal, ktory kiedys dzialal z kwarcem na pojedyncza przemiane? czy musze miec obydwa takie same kwarce (tzn. firma itd.)

Opublikowano

ja ci powiem, że jest mała możliwość ponieważ to inna firma i może się różnią jakoś tam nadawanym sygnałem ja akurat kupuje kwarce w modele sklep do hiteca laser 6 ja kupuje komplet podwójna przemiana ch. 70 tylko w nie wiem jak wpisać kanał jaki chcemy

Gość slawekmod
Opublikowano

Odbiornika akurat nie obchodzi jak wytworzony jest sygnał w nadajniku.Ma się zgadzać częstotliwość nadawanego sygnału z kanałem w odbiorniku, no i system kodowania również musi być taki sam (podejrzewam że PPM). Jeżeli masz kwarc nadawczy na 73 kanał w nadajniku to będą z nim działać zarówno odbiorniki z pojedynczą jak i podwójną przemianą częstotliwości pod warunkiem użycia w nich kwarców odbiorczych na 73 kanał.

Opublikowano

Kwarce nie działają ze sobą, tylko kwarc nadawczy z nadajnikiem, a kwarc odbiorczy z odbiornikiem.

Inaczej mówiąc: jeżeli masz nadajnik firmy X z jednym kwarcem, to dokupujesz kolejne odbiorniki firm X, Y, czy Z z kwarcami współpracującymi z tymi odbiornikami (kwarce odbiorcze tylko czasami muszą być tej samej firmy co odbiornik, ale ja takich przypadków nie spotkałem, więc Ci nie powiem jakie odbiorniki tego wymagają) :)

Tu jest podobny temat: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=81032&sid=54069f392b61b79c41e5e54406d9c6ed#81032

Opublikowano

W nadajnikach Hitec(Falsh5) nie działają kwarce Jeti i pelikan w odbiornikach Hitec nie działają te same kwarce natomiast odbiornik innej firmy np esky z kwarcem Hitec działa.

Tyle wiem z własnego doświadczenia.

Gość slawekmod
Opublikowano

Kiedyś wsadziłem na próbę kwarc z Hiteca (Flash 5) do swojej Futaby 9-tki no i nie zadziałał.

Opublikowano

Myślę że Hiteki działają na innym owertonie (harmonicznej) niż pozostałe.Nie wiem jak inne kwarce ale Jeti i pelikan nie zadziałają z hitekami.Drgania serw, nie centrują itd.

Opublikowano

Cala kwestia zgodnosci kwarcow w przypadku nadajnikow modelarskich polega na tym, ze uzyty kwarc, nie pracuje z czestotliwoscia kanalu.

Dla odbiornika, wplyw na te roznice ma rowniez pierwsza czestotliwosc posrednia odbiornika.

Dla nadajnikow f kwarcu = f kanalu : X

Dla odbiornika f kwarcu = (f kanalu - f posredniej) : Y

Zarowno X jak i Y sa roznymi liczbami calkowitymi, i w ich wartosci lezy roznica miedzy Hitecami, JR, Futabami, itd.

Trzeba znac te wartosci, aby moc swobodnie podmieniac kwarce. Do tego celu ja np. zrobilem sobie prosty, jednotranzystorowy probnik tester kwarcow, a czestotliwosc mierze oscyloskopem. Oczywiscie, nie zawierzam wskazaniu oscyloskopu, pomiar ten jest tylko wskaznikiem dla znalezienia X lub Y znajac f kanalu!. Otrzymana liczbe X lub Y zaokraglam do najblizszej calkowitej. W ten sposob mam swobode doboru kwarcow.

Metoda ta nie moze nic pomoc, jesli nie ma sie kwarcu, ktory pracowal w nadajniku/odbiorniku, albo odpowiedniego mu.

Pozdrawiam,

Kazik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.