mayster8405 Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Jak się szył spadochron Bercika!!! Najpierw nabył materiał na spadochron skytex 27g/m2 Dane; - rozpiętość 158cm - głebokość 72cm -cel 14 - profil 14% - powierzchnia 1.15 m2 - A/R 2.19 - olinowanie tradycyjne bez kaskady, nie posiada slidera Z planów wykonano wzormiki i przy ich pomocy wycięto górne i dolne elementy poszycia oraz trzy rodzaje profili/ tip , nośne i pomocnicze/. Przyszła kolej na maszynę gdzie poobszywano gorne i dolne natarcie , także profili.Po powzmacnianiu mylarem wypustek do mocowania linek można już było zszywać dolną powierzchnię spadochronu. Po zszyciu dolnej powierzchni wraz z profilami przyszto górną powierzchnię w międzyczasie zszyto plecak z dacronu Do wykonania linek nośnych użyto linki dyneema średnicy 0.34 m/m, wytrzymałości 35kg. Z tego samego materiału wykonano spadochronik wyciągający A tak się prezentuje spadochron ze skoczkiem no i właściciel. Spadochron wypróbowany i jest w pełni sterowny i tylko czekać na "próbę generalną". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Roman ubierz tego golasa bo w "Chałupach" nie będziesz latał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jeszcze nie wiem czy uszyć zimowy kombinezon czy coś na lato np. spodenki kąpielowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Piękny spadochron! Co oznacza określenie: spadochron wypróbowany? A może: w jaki sposób? Ja na dzisiaj nawet się umówiłem na zrzucanie rozłożonego z mostu ale deszcz, rozumiecie padał. W celu wypróbowania właśnie sterowności. To może jednak zawody? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witek, z którego mostu chcesz go zrzucać ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jadwigi albo Rocha. Chyba że Hetmański. Musze sprawdzić który wyższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Z Piastowskiego to miałbym bardzo blisko. Myślę, że z Jadwigi lub Hetmańskiego byłoby zdecydowanie wygodniej, chyba, że na Rocha chcesz się wspinać na łuki Kiedy planujesz próby ? , chętnie bym poobserwował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Pół życia mieszkałem na Piastowskim. Myślę że Jadwigi. Jak dam radę to ogłoszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 "Spadochron wypróbowany",no nie w pełni tego znaczenia ze skoczkiem w powietrzu.Dla prób nie trzeba zrzucać skoczka np z mostu, wystarczy umiarkowany wiatr i trzymać uprzęż spadochronu w rękach.Jeśli spadochron się wypełni i przejdzie do pionu i tam się będzie utrzymywał bez tendencji samoistnych skręceń, odpadania, można przyjąć że spadochron jest dobrze strymowany.Dalsza próba polega na ustaleniu reakcji spadochronu.Przy tych próbach spadochron powinien pewnie wykonywać manewry bez tendencji jakichkolwiek podwinięć.Dobrze jest załóżyć spadochron do skoczka i ustalać zakresu wychyleń, wychodząc z ustawieniem linek hamulcowych lekko lużnych,trymując je tak, aby były wizualnie naprężone i ruch dłonią skoczka powodował zaginanie spływu i skręty spadochronu.Jaki zakres wychyleń czy za dużo czy za mało, pokaże pierwszy skok i ustawienie na aparaturze. Wszystkie spadochrony była tak próbowane i bez ryzyka spadochroniarz lądował cały.Nie bez znaczenia ma perfekcyjne złożenie spadochronu. Dot. mostu,wg mnie przy regulacji, lepiej jest jednak "czuć" spadochron w rękach i mieć go przy oku, niż jego obserwacja z oddali i innego kąta. PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Zacząłem budować "Start BOX" - wtajemniczeni wiedzą o co chodzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Myślę że sterowanie latawcem przybliżyło ci zachowanie się spadochronu w powietrzu, po tych "wyczynach" na ziemi i sterowanie skoczkiem będzie pestką.hi,hi..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 panowie!!! czapki z głów!!! robota i opis pierwsza klasa .Heniu,dzięki twojej wiedzy i umiejętnościom RC SKYDIVING zaczyna się rozwijać w naszym kraju.jeszcze trochę i może jakieś zawody uda się zorganizować... trochę to mało niszowy i trudny odłam modelarstwa ale dzięki temu forum wiele osób ma szansę się tym zainteresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Pierwsze testy RC wypadły pomyślnie , później trzeba będzie te "flaki" upchnąć w brzuszku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 no i pięknie .powoli ja też zaczynam szykować się do startu w nowy sezon,szykuję sprzęt,nowy plecak dla Baziego (od Henia ) jeszcze tylko poskładać do kupy uprząż i dwa spakowane spadochrony będą gotowe na pierwsze wiosenne skoki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Budowa skrzynki startowej -ciąg dalszy . Zdecydowałem się umieścić serwo przy skrzynce - myślę że tak będzie wygodniej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Piękna robota. Zdradzisz do jakiego samolotu ją dopasowujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Na zdjęciu maszyna która holuje prawie wszystkie szybowce w mojej okolicy i to właśnie dla niej szykuję skrzynkę startową do spadochroniarzy . Jest to przerobiony fabryczny trenerek o rozpiętości 2,5metra z silnikiem benzynowym 85 ccm . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Faktycznie kawał samolotu. Chyba spokojnie wyniósłby 2 a nawet 3 skoczków, prawda? A Bazyli- do jakiej masy go doprowadzisz? Gotowego do skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Co do wagi skoczka to nie mam pojęcia ile musi ważyć , chyba poproszę Andrzeja ażeby zważył swojego BAZIEGO . Dzisiaj bawiłem się aparaturą i ustawiłem miksery do sterowania łapkami , sterowanie ustawiłem na jednym drążku (podpatrzone na YOUTUBE) , myślę że tak będzie wygodnie dla mnie .(film z miksu w załączniku) cdn pozdrawiam roman BAZYLI_mixer.mpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witk45 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Andrzej wskazał mi właściwą masę: 1,2 kg (gotowy do skoku) i tego się trzymam. Jedyna udana próba mostowa wykazała, że wtedy pięknie szybuje. To "zdrowy" ciężar ale chyba właściwy. Czas sprawdzenia coraz bliżej W kwestii sterowania. Andrzej CHYBA też miksował na jedną gałkę ale przeszedł na dwa drążki. Tak mi się coś kołacze.Ale niech to sam potwierdzi. No ja pracuję na 2 drążkach z gumkami-że niby klasyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi