okruszek Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Witam. Z racji że walał mi się rozbity EG Pro, gdzie kadłub nie nadawał się do reanimacji, stwierdziłem że spróbuje zrobić z tego coś na zasadzie latającego skrzydła. Szukałem, szukałem, i coś znalazłem. Przy budowie kadłuba, opierałem się na wymiarach tego co znalazłem, lecz nie mogłem nigdzie znaleść wymiarów statecznika tylnego ;] i wyszedł mi taki ala patelnia ( na pewno będzie zmieniany dlatego dałem taki duży żeby można było coś z tego wyciąć ludzkiego ). Kadłub jest cały z sklejki owocówki (skrzyneczki po owocach), rurka od wędki, trochę szpachli, żywicy i wyszło coś takiego. Setup jaki siedzi: 2x serwa 9g TOWER PRO ( na takich latałem) silnik 28-26 1000kv reg. YEP 30A śmigło GRAUPNER 6x3" LiPo 2 lub 3 s (2200) Waga: 335 g ( bez LiPo ) Z malowaniem poczekam do oblotu, bo może będzie trzeba coś zmienić. Chcę to wstępnie wyważyć na 1/3 skrzydła, będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Cześć, z wyważeniem celował bym bardziej przednim niż 1/3 cięciwy (bliżej natarcia). Prawdopodobnie będziesz musiał lekko unieść lotki, żeby osiągnąć coś na kształt profilu samostatecznego. Statecznik na oko, mógłby być mniejszy o połowę . Podobnie jak Ty, ja też kiedyś próbowałem eksperymentu z bezogonowcem ze skrzydłami od szybowca 1,5 m. Model szybował, ale był mało sterowny w zakrętach, za to strasznie nerwowy na wysokość, łatwo wpadał w korek, generalnie niewypał. Dosyć udany bezogonowiec wyszedł mi tutaj: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/40507-gonzo-bezogonowiec-proba-budowy/ z tym że zmieniłem tam profil i dałem zwichrzenie geometryczne. Ciekaw jestem jak będzie z Twoim modelem, masz w nim te "winglety", może to jakoś wpłynie na lot, pochwal się po oblocie. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Widziałem już wcześniej twoją relacje z budowy, gdy uczyłem się latać ALULA z Cyber FLY. Zobaczymy co będzie dzisiaj jadę polatać, mam nadzieje że uda się coś nagrać z oblotu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi