mayster8405 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Ostatnio oglądając strony internetowe natrafiłem na plany modeliku Yard Ace. Spodobał mi się ten modelik i postanowiłem go wykonać/oryginalne plany u autora to 6$/. Sciągnąłem ten planik i wykonałem rysunki w powiększeniu 4.6 raza co dało rozpiętość 86cm czyli 34". oto stronka http://www.indoorflyingmodel.com/YardAceAirplane.html Do wykonania modelu potrzeba tochę listewek balsowych 2,3 i 4 m/m i sklejki 1m/m. I tak: z listewek balsowych 4x4 wykonałem 2-wie połówki kadłuba które aby były identyczne zeszlifowałem razem.Kadłub posiada 3 wręgi; pierwsza to przód do zamocowania silnika która tworzy kanapką ze sklejki 1-ki i balsy 3m/m, druga i trzecia jest także ze sklejki 1-ki.To wszystko zostało sklejone razem/UHU HARD/.Podwozie wykonane jest z prętów węglowych 1.5 m/m które jest zamocowane w kadłubie na drugiej wrędze poprzez nawiercone otwory w kawałku sklejki 3m/m i przyklejone żewicą epoxy 5-cio minutową.Między drugą a trzecią wręgą wkleiłem "podłogę" na odbiornik i pakiet a w części dziobowej półkę z balsy 3m/m na regiel. Statecznik poziomy i pionowy wykonany z listewek balsowych 4x4.Zawiasy wykonane są z środka dyskietki W skrzydle jako dzwigar główny zastosowałem listewki sosnowe 2x5 i pomocniczy balsowy 4x4,natarcie to listwa balsowa 8x6.Zeberka wykonane są z balsy 3m/m w centropłacie w i lości 3szt i reszta z balsy 2m/m.Do żeberka końcowego dokleiłem jeszcze jedno 4m/m dla wzmocnienia. Ze sklejki 1.5 m/m wykonałem bagnet który został wklejony między dzwigar główny na żywicę.Centropłat okleiłem balsą 1.5m/m aby guma nie uszkodziła pokrycia. Po zeszlifowaniu elementów zabrałem się za oklejanie skrzydła i stateczników No i przyszła kolej na zamontowanie wyposażenia Silnik to Park 250,regiel 10 A, pakiet 2S 500mAh, lub 3s 360 mAh i dwa serwa 5gram, śmigło 6x3 lub 7x3.Popychacze to węgle śr,1m/m. SC wychodzi 50m/m od natarcia. Tyle ogólnej informacji z budowy modelu.Kiedy będzie latał nie wiem, gdyż oczekuję nowej aparatury. Reszta zdjęć: Po zważeniu gotowy model do lotu będzie miał 185gram./ z planów: RFT WEIGHT 9.5 OZ/. Być może się komuś spodoba bo mnie bardzo!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Fajny model, mnie się podoba! Jaki masz wznios skrzydeł? Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Kładąc połówkę płata na płaszczyżnie wznios wynosi 8cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi