Skocz do zawartości

Zakupy - poradźcie! ///inne takie tam

Diakon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mieliście okazję przeczytać, chcę sie zabrać do Delfina... Tzn. nie takiego wg planów, z klapami, itd.; ale przynajmniej bardzo podobnego z wyglądu. Rozpiętość - ok. 1,6m!

I tak se chopoki myśle :) , o czym by tu pomyśleć, i ewentualnie w co zainwestować. Mam 3 mini Conrady (ES - 05)... Chyba za mało...

Moja propozycja jest taka:

- 2 takie serwka: http://www.allegro.pl/item155150411_servo_es_03_jr_1_5_kg_gwarancja_prosto_z_conrad.html (chyba są nieco silniejsze, co nie? Na usterzenie by były... A te stare na lotki.

- trochę balsy (trochę mam), może tak za 20 - 30zł

- nieco sosny na wzmocnienia (listewki)

- epidian z utwardzaczem z www.majsterklepka.prv.pl - w miarę tanio mi się wydaje w tym sklepie

- rowing węglowy czy coś takiego :)

- sklejka (jakie grubości? Tylko nie za dużo!)

I co na pokrycie? Folia? Czy może cellon i japonka?

Samą tkanię szkalną powinienem skombinować...

Jak byście to skomentowali? :roll:

Opublikowano

Jeżeli znowu zrobisz to po ,,swojemu" to wyjdzie kiszka większa lub mniejsza.

W.Schier dobrze to przemyślał i sprawdził i przetestował w locie w różnych warunkach ,miejscach itd,itp .

Albo robisz Delfina z jakimiś drobnymi zmianami albo lepiej zdecyduj się na coś innego.

Opublikowano

Trochę dziwnie do tego podchodzisz. Jeśli chcesz zbudować model i nim latać to bierzesz plan (albo go sam tworzysz), z kórego robisz model, sporzadzasz specyfikację niezbędnych materiałów i osprzętu i porównujesz z tym co masz. Z różnicy wychodzi dokładnie co trzeba kupić. Jeśli budżetu nie starcza na wszystko to kupujesz materiały do budowy a na brakujący osprzęt w międzyczasie zbierasz. To jest proste jak budowa cepa i nie bardzo wiem o co chodzi w Twoim zapytaniu. Jeśli chcesz utwierdzenia w przekonaniu, że te conrady będą idealne do Twojego modelu to jesteś w błędzie. Te co masz są chyba mocniejsze i powinny wystarczyc do rekreacyjnego latania. Te podane w linku nadają się raczej tylko do depronów. Pamiętaj, ze jak mamy mało kasy to nie stać nas na byle co. Ja mam 20 -letnie serwa hiteca, które nadal są sprawne i ich używam, choć ta firma nie uchodzi za najlepszą. Conrady z pewnością tego wieku nie dożyją a ich zawodność jest wielokrotnie większa. Zdecydowanie polecam wydać pieniądze raz a dobrze.

Opublikowano

Co do serw:

Zamówiłem dla mnie i dla kolegi łącznie 6sztuk conrad es-03 i wszystkie zwróciłem :evil: w jedną stronę sie wychylały a w drugą tylko dop połowy i się zacinały. Dwa z nich były rozbierane :? było to widać po śrubkach bo miały ostro zjechane łepki. ODRADZAM ZAKUPU

Opublikowano

To dobrze, że takie argumenty do Ciebie trafiają. Ja mam za sobą ponad 30 lat latania modelami RC i jakiś czas straciłem zanim doszedłem do takich poglądów :( .

Opublikowano

Zostałem trochę źle zrozumiany...

Z kasą u mnie bardzo ciężko, na pewno bym nie kupił tego wszystkiego od razu!

Na Hiteczne serwa mnie nie stać. No chyba, że kupiłbym tylko je i długo dalej nic (a samymi serwami nie polatam). A ten moje mini Conrady o ile pamięć mnie nie myli, są nieco słabsze od tych co podałem powyżej.

A co do Delfinka - tego idealnie wg planów W. Schiera na pewno nie zrobię... Bodajże w Modelarzu 6/05r. był prosty szkic jak wykonać Delfina (albo krótko mówiąc: szybowca) na podstawie którego się opieram.

Jak dotąd zrobiłem kilka szybowców własnego projektu (bo nie mogłem znaleźć czegoś odpowiedniego dla mnie) "podpartych" skormną - ekhm - "wiedzą" i latały lepiej bądź gorzej.

A co do "zestawu" jaki powyżej przedstawiłem, to miałem na myśli, czy to lub tamto by się przydało, itd. :)

Opublikowano

Ręce, nożyczki, polimer, Wikol, butapren, skalpele chirurgiczne, obcążki i kombinerki, itd. 8) Więcej (przynajmniej na razie) nie potrzebuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.