Czaro Opublikowano 16 Maja 2008 Opublikowano 16 Maja 2008 Czy wasze nadajniki 2,4GHz też buczą? Dostałem właśnie moduł W.CZ. do JR'a 3810 i po kilku sekundach od włączenia zasilania moduł zaczyna wydawać z siebie jednostajny dźwięk. Nie jest on specjalnie głośny, jednak po dłuższej chwili zaczyna irytować. Wy też tak macie?
HANS Opublikowano 16 Maja 2008 Opublikowano 16 Maja 2008 tak ... buczą .. moduł 2.4 w starym radiu jak i full 2.4 w DSX9 no ale bez przesady ze to słychać.. jak przyłożyć ucho to taaa
Czaro Opublikowano 16 Maja 2008 Opublikowano 16 Maja 2008 Ja niestety słyszę to i bez przystawiania ucha. Mam nadzieję, że na polu to mi przejdzie (szum wiatru w uszach itp. ) ale w zaciszu modelarni jest to denerwujące.
TomekW Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 A Spektrumny nie buczą, przynajmniej mój DX6i nie buczy. I to niezależnie od ustawienia mocy - cisza
adam712 Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 DX6i nie buczy bo jest zasilana z 4 aku.Wszystkie inne mają wbudowaną jakąś przetwornicę która brzęczy.Na Rcgroups jest wątek o wymianie tej przetwornicy na inną co oprócz wyciszenia dodatkowo przedłuża czas pracy radia.
Czaro Opublikowano 17 Maja 2008 Opublikowano 17 Maja 2008 To niezły szajs ten Spektrum wypuścił. Nie dość, że kabel do anteny idzie z zewnątrz, a gniazda to większego już dać nie mogli, to jeszcze przetworniczka buczy :|
RyszardS Opublikowano 22 Maja 2008 Opublikowano 22 Maja 2008 to trzeba bylo ci kupic DX7 a nie Modul, to bys nie narzekal,
Czaro Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 Ciekawe gdzie bym trzymał kolejny nadajnik. Chyba na parapecie za oknem...
TomekW Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 Obecny byś sprzedał, a w to miejsce postawił DX7 Pomogłem??
Ijon Tichy Opublikowano 18 Czerwca 2008 Opublikowano 18 Czerwca 2008 A możecie podać konkretne dane, w końcu temat brzmi " Kto lata na 2,4GHz??? Wymiana doświadczeń (zasięg, zakłócecenia, uwagi)" Jeśli ktoś ma taką aparaturę to niech napisze jaki ma zasięg, tylko niech napisze w metrach a nie że "wystarczający" albo "dobry" bo takie coś niewiele mówi (przynajmiej mi) jeśli takie radia mają zakłócenia to w jakich sytuacjach, konkretnych sytuacjach bo od jakichś paru dni czytam w różnych forach ale nigdzie się praktycznie nic nie dowiedziałem o możliwościach tej technoligii w praktyce. PS.: to mój pierwszy post więc witam wszystkich
kojot Opublikowano 18 Czerwca 2008 Opublikowano 18 Czerwca 2008 napisze jaki ma zasięg, tylko niech napisze w metrach A zaproponujesz jakąś metodologię i standardowe warunki pomiaru, skoro już tak się indyczysz? Zanim coś zaproponujesz, pomyśl. Przy pewnym przyzwyczajeniu przestaje boleć. :roll: Aparatury mają dwa zasięgi - dla małych elektryków i wystarczający. IMO inne nie występują.
cobra Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Wczoraj latałem Zagi o rozpiętości 1 m na takiej wysokości, że model był ledwo widoczny, a określenie jego orientacji prawie niemożliwe (tak ciągnęła termika!). Wysokość szacuję na ok. 400 - 500 m. Zero problemów z zasięgiem. Moduł nadawczy X8F 2.4GHz Futaba, odbiornik X8 R6 6Ch 2.4GHz.
Ijon Tichy Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Dzięki Tomku, właśnie o taki post mi chodziło bo dopiero teraz mam jakieś wyobrażenie o tym że raczej przy aparaturze 2,4 GHz zasięgu mi nie zabraknie Kojot napisał: A zaproponujesz jakąś metodologię i standardowe warunki pomiaru, skoro już tak się indyczysz? Wcale nie chodziło mi o standaryzowanie warunków i metodologii pomiaru, a o subiektywne sytuacje z których średnia będzie wyznaczać jakiś standard. Kojot napisał: Aparatury mają dwa zasięgi - dla małych elektryków i wystarczający. IMO inne nie występują. Pewnie masz rację i jeśli się ma doświadczenie w tej dziedzinie to wiadomo jak daleko można latać i jakich sytuacji unikać, ale ja nie miałem nigdy styczności z profesjonalną aparaturą RC i chciałbym wiedzieć w co będę inwestował Swoje zdanie starałem się wyrazić jasno i spokojnie, przepraszam jeśli ktoś poczuł się dotknięty moim poprzednim postem. Czekam z niecierpliwością na kolejne "konkretne" wiadomości
Gość Anonymous Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 od jakichś paru dni czytam w różnych forach ale nigdzie się praktycznie nic nie dowiedziałem o możliwościach tej technoligii w praktyce. Widzisz, zwykle piszę się na forach o problemach, jeśli coś działa to się o tym nie pisze bo szkoda na to czasu. Wniosek? Skoro mało ludzie piszą o 2,4 a używa tego systemu bardzo dużo ludzi (szczególnie za wielką wodą) to znaczy że z systemem nie ma kłopotów. Jedyna negatywna rzecz jaką wyczytałem o 2,4 to fakt że przesył video na tejże częstotliwości gryzie się z DSM. No i jeszcze mówi się o drogich odbiornikach. Fakt drogie są ale chyba tylko w naszych sklepach, u nas np. AR6000 kosztuje 250zł a w HK z przesyłką 52$ czyli połowę naszej ceny.
wojkoper Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Witajcie Mam DX6 i DX6i obie super się sprawują. Mam jednak pytanko. Czy ktoś próbował łączyć DX6 i DX6i jako master i slave w trybie trenera? Czy to możliwe? W manualu piszą o jednakowych ustawieniach i programach. Niestety nie mam kabla i nie mogę sprawdzić pozdrawiam Wojtek
Andych Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 To zrób sobie kabel, to jest zwykły jack mono 3.5mm plus jakiś kabelek najlepiej 1 żyła w oplocie. Za parę zł. będziesz miał komplet. Powinno działać, a podejrzewam, że nawet z MX12 i MX16s pójdzie, bo to na tych samych płytkach, tylko moduł radia inny, nawet taka sama polaryzacja zasilania i kabla trenera jest.
wojkoper Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Mam tylko nadzieję że to się nie spsuje... :? Będę eksperymentował. Ktoś musi być pierwszy ;D
TomekW Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Może Cię to pocieszy że ja podłączyłem gniazdem trenera swojego DX6i do interfejsu USB do PC. Działa bez problemu, więc i podłączenie dwóch nadajników nie powinno być problemowe.
kojot Opublikowano 19 Czerwca 2008 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Wcale nie chodziło mi o standaryzowanie warunków i metodologii pomiaru, a o subiektywne sytuacje z których średnia będzie wyznaczać jakiś standard. Ja sobie oczywiście kpiłem z Twojego postawienia sprawy i kategorycznego żądania podawania wyników w metrach. Właśnie dla tego, że nikt nie jest w stanie podać takich odpowiedzi i że odpowiedź brzmi - wystarczający Kpię także, bo pytasz tak naprawdę o sprawę.... nie istotną. Tak jak napisał przemek_pc Jest na świecie kilku uznanych producentów aparatur i w zasadzie każdy z ich produktów zapewnia wystarczające parametry. Więc to trochę jak byś się pytał czy nowy Ford czy Toyota dociągną do pierwszego przeglądu ;-) Problem zasięgu może się pojawić ale w przypadku modeli gigantów. A wtedy, jeżeli się nimi zajmujesz, to odpowiedź zwykle już znasz :-) PS. W aparaturę się nie inwestuje, to zwykła konsumpcja ;-) Chyba, że będziesz zarabiać na pokazach.
wojkoper Opublikowano 23 Czerwca 2008 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Dla zainteresowanych ... W weekend przeprowadziłem testy " mode trenera" DX6 i DX6i. wszystko działa bez problemu. Bez znaczenia czy obie są w tym samym Mode czy nie. Odbiornik oczywiście przypisany do mastera. Kabelek zrobiłem na podstawie rad Andrzeja (Andycha) przy okazji - dzięki za pomoc. Pozdrawiam Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.