Damian73 Opublikowano 26 Lutego 2015 Opublikowano 26 Lutego 2015 Mariusz, balsa po angielsku, jak dobrze kojarzę to balsa.
baster45 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Opublikowano 26 Lutego 2015 Hmmm... Mój piperek jest ponoć cały z balsy, a tam nie man ani jednego takiego słowa. Jest tylko wszedzie "sheet" i co znaczy arkusz i nie wiem czy nie jest to impretowane jako balsa.
magilla Opublikowano 26 Lutego 2015 Opublikowano 26 Lutego 2015 Jakiś czas temu budowałem ten model tylko pomniejszony do 1.56m masz w mojej relacji tego Pa-18 dużo informacji jak co zrobić LINK-> Plany są kiepskie ale można z nich wyczytać że wszystkie elementy sa balsowe a tam gdzie zastosowano sosnę napisano o tym. Pomimo tego że zrobiłem zgodnie z planem (czyli kratownica z balsy) koledzy na forum odradzali przesiadkę na spalinę z powodu słabej konstrukcji. Dobrze więc że zastosowałeś sosnę. Jak zrobiłeś z 4mm stateczniki to kiepsko to widzę. To prosty element wiec zrób to jeszcze raz. Ja mam stateczniki z 5mm a i tak walczyłem z folią która wyginała elementy. Co do oklejania skrzydeł balsą to 0.4mm wg mnie szybko wciśniesz palec podczas transportu lub montażu skrzydeł. W planach masz zaznaczone że żebra sa jeszcze oklejane paskami balsy. Ja akurat w takich modelach lubię jak folia ugina się między żebrami bo wygląda to wtedy bardziej makietowo. Skrzydła Pa18 nie były pełne dlatego proponuje nie kombinować
baster45 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Opublikowano 26 Lutego 2015 Cały czas patrze na twoją relacje... Bardzo mi się podoba i myślę że to ona mne zmotywowała do uwiecznienia mojej budowy. Widzialem że dużo rzeczy pozmieniałeś patrząc na plany. Dziś jadę do sklepu modelarskiego by pokupować materiały. I doszłem do wniosku że zrobie te stateczniki z listewek sosnowych 7x5 ( te co maja byc 5x5) i 7x2 ( te co mają być 5x2) zrobie to takie wysokie ponieważ model w planach ma 178cm rozpietosci a ja mam ok 2,1m. Co o tym myślisz ? Co do oklejania to wyczytałem że mozna najpierw papierem jabońskim (chyba tak on sie nazywa) okleic i dopiero na niego folie. Chyba że kupie ta folie mocniejsz i bedzie bez problemu. Ale do tego jeszcze długo.
Damian73 Opublikowano 26 Lutego 2015 Opublikowano 26 Lutego 2015 Mariusz jesteś z Orzesza, ja też mieszkam w Orzeszu, możesz wpaść do mnie z tymi planami może coś poradzimy. Sheet to znaczy arkusz i raczej nie będzie to balsa.
baster45 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Opublikowano 26 Lutego 2015 No też jestem z orzesza dokladnie orzesze woszczyce ( jak na zory lecisz). Poślij mi twuj nr.tel to się zgadamy.
krzysiek.riese Opublikowano 26 Lutego 2015 Opublikowano 26 Lutego 2015 najbliżej masz w rybniku na ul żorskiej sklep RCPRO ceny dość dobre i sporo na stanie. a jak nie dostaniesz na miejscu to 2 -3 dni i masz do odbioru. ew. Ostrava ul chopinova - sklep PVModel
Rekomendowane odpowiedzi