IRC Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam ! Czy ktoś ma jedną bądź drugą wersje Head Trackera i mógłby się wypowiedzieć czym się różnią , lub którą poleca i skąd zamawiał . http://www.aeropix.ch/store/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=8 http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=45&products_id=93 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ja nie mam żadnej. Peter ma chyba ten od aeropixa z tego co napisali - u aeropixa jest żyroskopowy a w rangevideo - magnetyczny (wykorzystuje pewnie kompas w postaci ukł. scalonego) 1-szy cierpi na tzw. dryf - jak się dużo razy łbem pokręci to odpływa mu w któryś bok położenie środkowe (żyra dają informacje o przyspieszeniu, a nie o bezwzględnym położeniu stąd ten błąd) - co jakiś czas trzeba go resetować (specjalny przycisk jest do tego) mówiąc mu gdzie jest położenie neutralne 2-gi na dryf nie cierpi - natomiast z tego co wiem, kompasy elektroniczne są dość wrażliwe na różne zakłócenia elektromagnetyczne i nie wiem jak takie rozwiązanie sprawdzi się "w praniu" tuż obok nadajnika generującego silne pole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 2-gi na dryf nie cierpi ale za to ma opoznienia (podobne do kompasu plus elektronika) i trzeba doslownie stac nieruchomo-na bacznosc,ze spietymi posladkami Krzysiek,zrobilbys w koncu ten na akcelerometrze.To jest wlasciwe rozwiazanie. Edit. Mialem dwa Head Tracki. Oba juz sprzedane. :oops: Z dwojga zlego,R-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRC Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Peter . R-1 tzn ? czemu z dwoja złego ? chyba nie jest aż tak źle co ? który wybrać ? a moze jest alternatywa ? bo czegos trzeba używać do ruszania kamerką prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 a moze jest alternatywa ? bo czegos trzeba używać do ruszania kamerką prawda ? no jest alternatywa,tak jak Killerus pisal-drazkiem w aparaturze i oszczedza sie kupe kasy :? A tak na powaznie. Kazdy jest ulomny na swoj sposob.Ale najlepiej (szybko i pewnie) dziala R-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRC Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 miales tego R1 i tego z range video ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRC Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 jeszcze takie pytanie do petera . wiem ze to nie tu ale nie znalazlem nigdzie , tez podobno masz Futabe T9CAP , jaki ona ma zasieg ? ja mam z syntezą i odbiornik R-319 DPS FM-PLL synteza 9-kanałów , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 jeszcze takie pytanie do petera . wiem ze to nie tu ale nie znalazlem nigdzienadawanie i odbior - tam jest wszystko dokladnie opisane.Mialem dwa R-1 ale bezposrednio od producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Krzysiek,zrobilbys w koncu ten na akcelerometrze.To jest wlasciwe rozwiazanie. ale na akcelerometrze obrót kamerką lewo-prawo da się tylko zrobić przez przechylanie głowy lewo-prawo. Fakt że nie ma dryfu, bo jak się głową powróci do neutrum, to kamerka też się wycentruje. Żeby złapać kręcenie głową potrzebne jest żyro (z dryfem). Ja cierpię na chroniczny brak czasu na hobby - ostatnio i mam masę porozpoczynanych projektów (i to tak trywialnych, jak: posprzątać na biurku). Chyba muszę poczekać aż córeczka pójdzie do przedszkola (za rok), albo spłynie na mnie jakaś boska energia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.