Skocz do zawartości

Pierwsza mieszanka paliwowa do rakiet.

Diakon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak jak w tytule.

Swój problem już chyba wcześniej omawiałem, ale nie zaszkodzi jeszcze raz tego zrobić...

A więc, mam takowy problem: czy TRZEBA tą mieszankę (cukier + saletra + jakaś ciecz) podgrzewać, czy wystarczy jak ją się dokładnie wymiesza, napcha do silnika i dopiero sobie wyschnie?

Aha - słowo jeszcze do "jakiejś cieczy" - czy to musi być spiritus/ denaturat czy można zastosować łatwiej dostępny ocet lub po prostu zwykłą wodę?

Opublikowano

Heja, w czym jest problem z podgrzaniem? Nie boj sie o garnek. Jesli jednak sie uprzesz to woda wystarczy, tylko to dobrze musi byc wymieszane i rozdrobnione wczesniej. Niech schnie kilka dni na sloncu albo przy jakims kaloryferze (teraz to tylko elektrycznym bo niby lato jest:P). Octu nie polecam bo nie stosowalem, denaturat i kazdy inny spiryt jak najbardziej.

Opublikowano

czyli silnik to cukeir z saletra :) a w jakeij proporcji ??

i jak fizycznei rozwiazać LONT i odpalenie drugiej strony w celu wystrzału spadochronu ??

Opublikowano

Heja, na poczatek trzeba dopracowac technologie bo samo zrobienie tego nie gwarantuje sukcesu. Dysza musi miec odpowiedni ksztalt, ladunek musi byc ubity i suchy! Proporcje to chyba 6:4 saletra cukier ale glowy sobie nie dam uciac, byly jeszcze mieszanki 65:35 itp. Kupe tego w sieci jest. Co do wyrzucania spadochronu to wyzsza szkola jazdy bo trzeba dobrac opozniacz i proch ktory bedzie miotal (nitroceluloza lub FB). Tyle ze FB jest rozrywajacy i nie polecam do miotania.

Opublikowano

A orientuje się ktoś, ile gram by potrzeba było tych materiałów do silnika o "pojemności" wys. 8cm x śr. 3cm (no i jeszcze ten otwór w środku)? Bo wczoraj kupiłem jagodziankę, zrobiłem swój pierwszy silnik i teraz przymierzam się do zrobienia paliwa, a nie chcę czasem przygotować tego za mało, lub po prostu za dużo...

Opublikowano

UU az tak duzy silnik chcesz robic? Polecam na poczatek zabawe z czyms o srednicy wew okolo 15mm max i dlugosci do 40mm. Przy tak duzym silniku bedziesz mial wieksze problemy z wykonaniem dyszy, wieksze straty w paliwie przy niepowodzeniu:) male jest piekne i mniejsze szkody w razie czego. Na tak duzy silnik mysle ze z 40g by poszlo jak nic.

Opublikowano

Silniki wykonałem już wcześniej, wczoraj zagipsowałem dyszę, a dziś rano wykonałem paliwo i je umieściłem. Na 2 silniki straciłem jakieś 100-150g saletry i nieco "jagodzianki". I wiecie co Wam powiem... wolałbym stracić chyba trochę więcej kasy, ale kupić zwykły spiritus, bo straszny fetor zaś miałem w pokoju... W zasadzie jeszcze trochę śmierdzi :roll: .

Obecnie silniki z mieszanką schną na balkonie (wyszło nawet słoneczko) i czekają na zamontowanie... O postępach będę Was informował.

Opublikowano

swego czasu baczki z korka po 0,5l pol na pol cukier i saletre na sucho.

Latalo to to na 15m w gore.

Powodzenia.Swietna zabawa z ta saletra.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak tam dalsze pirotechniczne eksperymenty :) ja przestalem sie chwilowo bawic, z braku checi chyba, bo czas by sie znalazl. Wogole ostatnio modelarstwo odeszlo na drugi plan.

Opublikowano

U mnie częściowo podobnie - odkąd mam Flasha, to te rakiety trochę odeszły, a "na pierwszy plan" powróciły kartonowce. Ale rakietki są, czekają w zasadzie tylko na odpalenie.

Tak swoją drogą, to jednak odnoszę wrażenie, że karmelek jest dużo lepszy od samej saletry z cukrem na denaturacie, bo ta moja mieszanka zanim odpali musi się skarmelizować - a to wymaga chwilowego "podgrzewania". Nie wiem jak jest z tym karmelkiem, bo go nie robiłem, ale uważam że nie ma tego problemu. No ale może się mylę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.