Osa Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Od jakiegoś czasu buduję samolocik podobny do Cessny 150 plany z netu "mówią", że to taki model ale po obejrzeniu zdjęć z natury tylko trochę jest podobny do oryginału. Trochę danych: Rozpiętość skrzydeł to 1320 mm Długość 1090 mm silnik taki jaki mam GP42 Na początek wydruk planów troche trwało sklejanie tego w całość kilkanaście kartek formatu A4 ale udało się. Z materiałów, które pozostały mi z innych mniej lub bardziej udanych konstrukcji udało się zbudować całkiem konkretny kadłubik. Dwa wieczory i prawie jest. Co prawda jeszcze mam do zrobienia mnóstwo rzeczy ale ogólny zarys jest. Oto on: Powklejałem wzmocnienia zrobiłem własnoręcznie łoże pod silnik, chciałem kupić gotowe ale nie było jak i kiedy. Jednym słowem "słodka twórczość"... i przymierzyłem silnik na razie bez tłumika Zabudowałem zbiornik paliwa i przepuściłem bowdeny Potem przyszła kolej na skrzydło. To skrzydło ma dość ciekawą historię bo zostało całkowicie zbudowane na dwóch delegacjach. Taką mam pracę ostatnio dość często wyjeżdżam. Skrzydło powstało w hotelu w Nowym Sączu...... No i zacząłem przymierzać osprzęt w modelu serwa i odbiornik W opracowaniu jest statecznik poziomy, wykonuję go techniką rdzeń styropianowy oklejony balsą. Tak oto wygląda w całości model dziwne to zdjęcie ale lepszego jeszcze nie zrobiłem . CDN...... oczywiście jeśli Was to interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Jak to wszystko powstalo w "kilka" wieczorow to mamy kolejnego rekordziste - Patryk uwazaj ! :D Model wyglada bardzo ciekawie, czekamy na ciag dalszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 E tam zaraz kilka wieczorów choć w sumie to tez prawda. Początek budowy szacuje na koniec listopada ubiegłego roku. Oczywiście pracuję wtedy kiedy mam na to czas a z tym kiepsko. No i nie zwasze mogę moje konstrukcje powstają w mieszkaniu w bloku i jak pisałem skrzydło zbudowałe na delegacjach hi hi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Jak to wszystko powstalo w "kilka" wieczorow to mamy kolejnego rekordziste - Patryk uwazaj ! :D Czytałeś kiedyś o Tonnym Nijuhisie ? On to jak nie zbuduje modelu w dwa wieczory to czuje że coś jest z nim źle Projektuje w pociągu, jedzie do firmy, daje zlecenia, a nocami buduje modele :D No a cessna piękna powstaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Modelik rzeczywiscie budowany w zawrotnym tempie ! Nie wiem tylko czy przednia szyba nie jest zbyt pionowa bo jesli tak ma zostac to beda straszne opory powietrza! To ja moze wrzuce fotki mojej cessny. Jest to ARF (wiem ze mnie za to zlinczujecie ) z GP: Enjoy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Pawel zlinczowac za tak zaj!@# model i foto ??? Nigdy ! Ile kosztuje takie cacko, co ma w sobie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Paweł a to co pokazujesz to przypadkiem 180-182 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Paweł a to co pokazujesz to przypadkiem 180-182 ??? Tak jest to Cessna 182 z silnikiem OS 4taktem 15. Ale koniec off-topu, tu dyskutujemy na temat cessny kolegi a nie mojej... Jak cos to ja moge sluzyc rada ale podrekreslam ze to ARF a nie KIT wiec duzo nie pomoge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tak jest to Cessna 182 z silnikiem OS 4taktem 15. Ale koniec off-topu, tu dyskutujemy na temat cessny kolegi a nie mojej... Opisz w nowym miejscu, Piotr narzekał na mało nowych modeli spalinowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Prace znowu troszkę się posunęły naprzód. Cessna doczekała się upragnionego statecznika poziomego co prawda został do zrobienia ster wysokości ale to już formalność.... Tak sie przynajmniej wydaje. Zostało wstawienie szybek, oklejenie skrzydła folią (koniecznie białą), pomalowanie reszty, podwozie a potem....... No wiecie.... Pomyślałem nad podwoziem to jest pierwsze podejście: Przednia goleń wydaje się za słaba jest zrobiona ze szpilki 3mm takiej z marketu. Ale skręca samoczynnie. poszukam drutu stalowego i chyba będę musiał zrobić ją jeszcze raz... ale zobaczymy. A tak wygląda oklejone skrzydło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 no i stało się..... Zaimpregnowałem kadłub przed malowaniem (jutro miało to niby być) i pech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 co zrobiłęś ?? spadła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Najechałem fotelem na kółkach, leżała za mną na skrzynce przygotowana do wyniesienia. Już się klei ale boję się o rezultat.... szkoda by było statecznik pionowy był w miare dobrze ustawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zdjęcia na fotosiku masz w rozmiarze 640x480 czyli tak jak trzeba a na forum wklejasz minaturki czemu nie podajesz od razu ,,Pełnego rozmiaru na forum" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Nie chciałem rozwlekać swojego wątku. Oczywiście jesli tak chcecie to może to wszystko oczywiście pozmieniać. Druga sprawa że na którymś tam forum krzyk się podniósł żeby wstawiać miniaturki i tak mi zostało. Poprawię się obiecuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 11 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 No i po kilku godzinach pracy związanej z naprawą tego sam zepsułem i zabawie farbami wyszło coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 hmmmm.... Te podwozie to chyba na bardzo wysoka trawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 11 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Podwozie zrobiłem na delegacji z głowy a trawa faktycznie może być wysoka. Martwi mnie przód jest za bardzo elastyczny. Z resztą to pierwsze podejście do podwozia. Zawsze mozna będzie zrobić drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Dzisaj miała być próba w locie. Nic z tego nie wyszło.............. spaliłem świece. Coż domowej produkcji zapalarka nie zdała egzaminu. Szkoda jakiś panel chyba będę musiał kupić może jakaś porada. Koledzy poratujcie!!! Cessna bardzo chce latać i już prawie ma lotki bez nich nie wyobrażam sobie latania. Fotki w krótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 jak niemasz z czego odpalac to kup 4 baterie R20 i polacz rownolegle, jak duzo nie latasz i silnik pali OK starczy ci na sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.