Skocz do zawartości

Model konkursowy - ToTo - 1

Karol93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po kilku dniach istnienia, model zakończył swój żywot dość boleśnie :P Był 3x odbudowywany, lecz tym razem nie miało to już specjalnie sensu ;). Po wielu zmianach wprowadzonych w modelu, wiem już, co trzeba poprawic, żeby był sztywniejszy (minimalnie zwiekszając wage). Foty będą lada moment :). Tak więc, zdobylem sporo doświadczenia, sporo sie nauczylem, także teraz tylko wziąć nóż i depron w dłoń i wyskrobać nowy, usprawniony model o nazwie ToTo -1 v2.0 :)

Gość slawekmod
Opublikowano

Mam nadzieję że zdążysz zrobić ostateczne wcielenie modelu do 16 maja.

Opublikowano

Meloow, ja sie wcale nie zraziłem, ja chce go wybudowac na nowo :) Będe wiedział co i jak lepiej zbudowac, co poprawic. Według mnie to dobre podejście (czyt. prób i błędów). Wiem co było nie tak i to poprawilem, Foty własnie wklejam na fotosika, zaraz wrzuce :)

EDIT: tak sobie uświadomiłem, że pewnie chodzi Ci o to, ze jako początkujący modelarz, raczej nie będe dobrze robić tego co musze, to sie mylisz, staralem sie jak najbardziej moge :). ( a zdolności manualne i takie wyczucie estetyczne mam, także bardzo ładnie to wszystko wygląda :) )

Opublikowano
Karol może lepiej bedzie jak zrobisz zefirka .... :wink: kilka ruchów nozykiem trochę kleju i masz gotowy model.

tak się tylko mówi... szczególnie jak to same początki, przy skrzydłach szlak może człowieka trafić ;)

Opublikowano

Wiem, bo zefirka sklejałem :) i własnie przy skrzydłach wysiadłem :P. Chociaż teraz zrobilbym to z zamkniętym oczami, już troche opanowalem depron :). (suszarka to jednak przydatna rzecz :P)

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem to skrzydło wyszło fatalnie. Bez obrazy ale można by to zrobić lepiej. Nawet mi to lepiej wyszło jak robiłem swojego Tota a jestem początkujący w pracach z depronem(Toto to mój pierwszy model depronowy).

Mam nadzieje że zbudujesz model do 16 :P

Opublikowano

nie :P to nie byl słupek ;p tylko po prostu tak to na zdjęciu wyglada :) do słupa było ze 30m :P. A co do skrzydła... to samo w sobie wyszło w miare przyzwoicie (poza łączeniami z końcówkami, bo to akurat robilem pierwszy raz). Chociaz już teraz wiem co trzeba poprawić i kolejne powinno wyjść idealne :) (łączenie połówek to laminat, także nie spodziewaj sie pieknych widokow w tym miejscu :P

Opublikowano
także nie spodziewaj sie pieknych widokow w tym miejscu
W tym miejscu? Jak chcesz wygrać to model musi być pierwsza klasa:D

Czy mi sie wydaję czy statecznik poziomy jest oklejony balsą?? Zamiast zwiększać wagę przyklej w miejscu zawiasu pasek balsy 1.5mm to wystarczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

niestety kolejnego ToTka nie zdołam wykonać... jakieś prace ruszyły (kadłub w 1/4gotowy) ale gnębi mnie totalny brak czasu, w weekend kurs tańca, koszenie, a później czytanie lektury i nauka na poniedziałek... W zeszłym tygodniu dopiero dotarły materiały, ale miałem test z francuskiego (taki że dostaje papierek że umiem na poziomie A1) mase sprawdzianów i kartkówek....

Nie wiem czy ta prośba przejdzie, ale prosiłbym o wyposażenie do RWD którego mi oddał meloow, model niby wykonałem, ale jak wiadomo uległ kasacji :P. Bardzo prosiłbym o rozpatrzenie tej prośby :). Model ma na wyposażeniu 400tke z przekładnią.

Opublikowano

Karol nie tyle oddał co dał ;) . Widze ze brak postepów w modelowaniu .... a mówiełm Ci jaki masz zrobić model ciachniesz go w jeden dzionek i łapniesz się na konkurs :jupi: zapomnij o tym ToTku przyjdzie pora na takie modele :P

Opublikowano

model ogólnie nie jest trudny w budowie, tylko dość czasochłonny :) a tego gripena to tym bardziej nie wiem jak budować :P mimo że troche przeglądalem te plany ;). No nic, załapie sie na kolejną edycje, bo w 4dni nie wiem czy cokolwiek dałbym rade wybudować, (jeszcze mam sprawdzian z fizyki i matmy jutro i pojutrze:P).

Pozdrawiam ;)

P.S. przecież wiem że mi go dałeś :P a nie "oddałeś" :P. Tylko akurat w tym zdaniu zabrzmiało prawie jak "dałeś" :P

Opublikowano

niestety lubie estetycznie wykonane modele, a tego co pozostało po kraksie, estetycznie posklejać sie nie dało...

Tak btw, własnie wyczytalem w jednej z książek Pana Zawady, że początkujący modelarze powinni sie skupić nad tym, jak i czy model będzie latał, a nie na tym, jak wygląda. Chyba sie zaczne do tego stosować ;)

Opublikowano

Tak btw, własnie wyczytalem w jednej z książek Pana Zawady, że początkujący modelarze powinni sie skupić nad tym, jak i czy model będzie latał, a nie na tym, jak wygląda.

Jeżeli pamiętam to było w książce "Sekrety modeli akrobacyjnych na uwięzi" :), i nie sposób się z Autorem zgodzić. Zwłaszcza że czas poświęcany na dopieszczanie wizualne modelu lepiej poświęcić na naukę latania. Przy okazji mniej jest nam po w sumie nieuniknionym prędzej czy później rozbiciu modelu.

Opublikowano

Prawda, prawda, ale jakoś źle sie patrzy na mniej estetycznie wykonany model :)

ToTek powstanie, ale to dopiero jak znajde troche dodatkowych funduszy (jak narazie na uwięź zbieram). Mam nadzieje że sędziowe chociaż troche sie zlitują i rzucą chociaż jakimiś serwami do RWD-5tki Meloowa, ponieważ ten model mam otrzymałem już wykończony, z silnikiem i bardzo chcialbym sobie nim polatać (zanim wykończe ToTka v 2.0).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.