Skocz do zawartości

Piper Cub 1,8m - pierwszy spaliniak

bartek-91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jeśli mogę coś poradzić to przeczytaj mój opis oblotu pipera i

wszystko jasne !! Pozdrawiam.

O który opis chodzi? Na pfmrc widzę jedynie krótkiego posta w którym napisałeś że ładnie lata, żadnych szczegółów technicznych.

@mario -> asystowałem koledze w próbach oblotu, SC został przesunięty do przodu (obecnie wypada między 1/4 a 1/3 cięciwy licząc od natarcia) - model nadal lata "drewnianie". Dodanie mocy powoduje masakryczne zadzieranie i w efekcie "harriera" zamiast normalnego lotu. Silnik ma w tej chwili dodatkowy skłon w stosunku do fabrycznego (ustalonego położeniem firewalla) - stąd pytanie: ile mm od natarcia mają ustawione SC blackhorse'owe Pipery ?

Kąt natarcia skrzydła i kąt zaklinowania statecznika ustalony jest konstrukcyjnie, nie ma możliwości błędu (chyba że konstrukcja do :ass: )

Pozdr.,

Michał

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

zastanawiasz się nad silnikiem, więc sugerowałem,aby to był os ( mój ma spory zapas ) ponieważ zero z nim klopotu a ASP to niestety nie jest dobry wybór przynajmniej moim zdaniem. Pozdrawiam.

Opublikowano
zastanawiasz się nad silnikiem, więc sugerowałem,aby to był os ( mój ma spory zapas ) ponieważ zero z nim klopotu a ASP to niestety nie jest dobry wybór przynajmniej moim zdaniem. Pozdrawiam.

Ten model nie ma problemu z silnikiem, tylko z własnościami lotnymi. Problem z nabraniem prędkości nie wynika z braku mocy, tylko z tego że jak mocy dostanie to od razu makabrycznie zadziera.

Wbrew Twojej opinii, ASP (przynajmniej 4t) jest całkiem przyzwoitym silnikiem.

Pozdr.,

Michał

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Wbrew Twojej opinii, ASP (przynajmniej 4t) jest całkiem przyzwoitym silnikiem.

posiadam 3 silniki ASP jestem zadowolony ;) ... pewno 4 takty są jeszcze lepsze ... ale ja na 2wu suwa nie narzekam:) może trafiłem na dobre egzemplarze;) chociaż myśle , że nie o to chodziło... bo z jednym silnikiem ASP 46II miałem problem ... nie umiałem wyregulować w tym był problem :) teraz każdy chodzi jak zegarek

pozdrawiam

Opublikowano
... bo z jednym silnikiem ASP 46II miałem problem ... nie umiałem wyregulować ...

Czy nie objawiało się to tak, że przy dobrze wyregulowanych obrotach wolnych i maksymalnych, na pośrednich się zalewał?

Opublikowano
Czy nie objawiało się to tak, że przy dobrze wyregulowanych obrotach wolnych i maksymalnych, na pośrednich się zalewał?

miałem problem taki że:

po dodaniu gazu silnik nie zbierał się zbyt szybko i momentami gasnął ,a w locie przy tym ustawieniu to dławił się non stop ...ale nie umiałem tego wyregulować ...a to był tylko i wyłącznie gaźnik:) albo miał zbyt ubogą mieszankę albo zbyt wysoką ;) teraz regulacja nie sprawia mi trudności i radzę sobie z silnikami ASP bardzo dobrze ;)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie,

Ktoś w Piprze BH 1,8m zrobił te skrzydła dzielone ostatecznie, czy wszyscy kleją?

Patrzę na instrukcję i jakoś nie mam przekonania do sensowności klejenia tych skrzydeł "do czoła".

Bartek już o to pytał kiedyś - ale odpowiedzi nie było.

Pozdro

Brtz

Mam pytanie do posiadaczy Pipera 1,8m Black Horse. Czy w tym modelu można zrobić skrzydła rozdzielne? W skrzydłach jest rurka do której wkałda się rurkę aluminiową ale w instrukcji jest, że powinno się włorzyć tą rurkę i skleić skrzydła ze sobą na stałe. Czy można to zrobić jakoś inaczej aby można było rozkładać skrzydła do transportu?
Opublikowano

- czego dotyczy to pytanie?

sposobu na pozostawienie skrzydeł w dwóch elementach?

Instrukcja przewiduje sklejenie i proponuję tego nie zmieniać. Będą luzy na rurce a zastrzały są tylko imiatcją. Jeżeli nie skleisz to będziesz musiał je wzmocnić aby pracowały na podparcie.

ms

Opublikowano

dziękuje MS.

właśnie tego dotyczyło to pytanie, które niejako ponowiłem - gdyż kilka stron wcześniej, w tym samym wątku zadał je bezskutecznie inny Kolega.

O pozostawienie skrzydeł w formie dzielonej z uwagi na komfort transportowy

Czyli mówi się trudno. Klej, tkanina szklana, żółty oracover i nie ma co kombinować

Pozdro

Brtz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.