pkikul Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Witam wszystkich postanowiłem zbudować toto 1 ze skrzydłem KFm 3. Mam pytanie co do silnika i śmigła: Mam wolną sztukę emaxa Grand Turbo GT2215 czy silnik będzie wystarczający. Na pierwszy oblot chcę założyć śmigło 10x5 również kilka takich posiadam. Za jakiś czas będe robić zamowienie na materiały które mi się kończą ( w moim mieście nie ma sklepu modelarskiego), więc zamówie sobie śmigło składane czy 9x5 będzie odpowiednie. Mini relacja z budowy. Budowa kadłuba, ze względu na brak włókna i żywicy postanowiłem dać przez całość listewkę. Po złożeniu kabłuba został oszlifowany. Następnie zabrałem się za skrzydło, wzmocniłem listwą 10x3 oraz 5x3 wyszło dość sztywno. Następnie skrzydełko zostało oszlifowane. Po czym wszystko trafiło na wagę. Skrzydło 152,4g Kadłub 62,4g Oraz reszta elementów 18,6g Na sam koniec na wagę trafiły wszystkie elementy łącznie 232,8g Postanowiłem model okleić papierem na wikol, paiper jakiego użyłem jest to drukarkowy ponieważ śniadaniowym okleiłem rwd5 i model był miękki. Po czym zostało wszystko oszlifowane oraz zamontowane, wstępne malowanie i oznakowanie, na chwile obecną model prezentuje się tak: Myslę jeszcze nad pomalowaniem wszystkiego lakierem bezbarwnym jest sens.Na chwile obecną tyle. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Pomaluj wtedy gdy zrobisz oblot, co do modelu to wzmocnij przednią część kadłuba (od wręgi silnika do początku natarcia skrzydła). Sam latam tym modelem już ok 30 lotów ma, sprawuję się bardzo dobrze. I mała uwaga śmigło daj na prop saver bo jak dasz na stałą piastę to złamiesz całą wręge, ale to chyba wiesz. Filmik z wczorajszego lotu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 endriuRC masz rację pomaluję jak zrobię oblot, co do wzmocnienia muszę zamówić żywicę i włókno, myślę że oblot model przeżyje, co do filmiku chciał bym aby mój tak latał. Po oklejeniu zamontowaniu serw i sterów waga przedstawia się następująco: Skrzydło + kadłub Silnik + śmigło + regulator+ odbiornik+ pakiet 2200 Łącznie daje nam 671g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 To chyba taka sama waga jaką ja mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 też latasz na takim pakiecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja mam pakiet RFI Baterry 1500mah 20c i z Abc-Power 1600mah 20C. Weź z dołu jakiś kolorek daj czy jakieś napisy wieksze, bo jak ci modelem zakreci przy manewrze jakimś a nie zauważysz czy coś to kreta zaliczysz to model bedzie wbity jak pręt, a przy oznakowaniu będziesz znał położenie modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Pod skrzydłem dałem napis aby odróżnić którą stroną leci Model wyważony zamontowana elektronika Jak będzie pogoda jutro to i oblot się zrobi pozostało tylko serwa w skrzydłach zamontować 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Super ! czekam na film z oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Koniecznie czekaj na bezwietrzną pogodę Trzymam kciuki i prosimy o FILM ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Dziś odbył się oblot mimo dość wietrznej pogody postanowiłem polecieć, film właśnie uploaduje się yt, wnioski przy kfm3 wzmocnienie skrzydła musi być bardzo solidne, ponieważ przy robieniu pętli skrzydło wygięło się w kształt V (dosłownie). Co do silnika gaz na 1/4 model leciał bardzo poprawnie nawet pod silny wiatr, 2/4 mocy mocno zadziera do góry https://www.youtube.com/watch?v=LHL9crUe2Tc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Bardzo ładny oblot, przy lądowaniu myślałem że zachaczysz skrzydłem hehe. Gratuluje oblotu i życzę jeszcze lepszych lotów ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Co mogę powiedzieć na temat modelu po ok 30 lotach na pewno warto pomyśleć aby listewka biegła od pierwszej wręgi silnikowej do samego końca ponieważ, po kilku lotach złamał się ogon i poźniej pękło w miejscu gdzie listewki wg. planu się kończą. Kolejna rzecz, którą warto zrobić w modelu to większy statecznik pionowy ponieważ model przy silniejszym wietrze staje się nerwowy. Co do skrzydeł profil jest ok i nawet idzie w termicie polatać (na lotnisku ludzie byli w szoku, jak model potrafił wpaść w komin i znikać w oczach), ale do tematu na pewno jak poczynię kolejnego toto to lotki będą na koncach skrzydeł i dość szerokie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Czy mógłbym się dowiedzieć ile milimetrów mają te listewki sosnowe w kadłubie i skrzydłach, bo Motylasty chyba nigdzie nie uwzględnił ich wymiarów, albo ja nie mogę tego znaleźć do zamówienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Ja dałem 6x3 bo akurat takie miałem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi