desstructo Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Cześć! Jestem nowy na tym forum, chciałbym zacząć bawić się samolotami RC. Od 2 lat używam helikoptera DH 9116, tani model ale przelatałem nim masę godzin, troche się psuje ale naprawiam na bieżąco i lata fajnie Wykorzystując jego radio zrobiłem sobie przy okazji łódkę napędzaną śmigłem z ogona helikoptera, do tego jedno serwo i nawet spoko pływa. Tak jak wspomniałem na początku chciałbym zacząć temat samolotów, są trochę prostsze i mniej wymagające niż helikoptery (widziałem latające zbudowane z kartonu a helikoptera takiego nikt nie zrobi ) i moje pytanie brzmi czy mogę zaadoptować transmiter z tego helikoptera do samolotu. wygląda on tak: po włączeniu "pika" aż połączy się z helikopterem. Problem polega na tym że używając prawego "drążka" i ruszając nim lewo-prawo ruszają się oba serwa na raz, to samo jest z góra-dół. Czy zmieniając odbiornik w modelu można to zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Opisz jak się te serwa ruszają. Jak gdy ruszasz Góra dół. Albo lewo prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desstructo Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Lewy drążek góra-dół zwiększa ciąg wirnika głównego, lewo - prawo zmienia prędkość silnika na ogonie Wyciągnąłem oba serwa z helikoptera i położyłem je obok siebie, w takim samym położeniu względem siebie, wyglądało to mniej więcej tak: prawy drążek: ruch w lewo <--- oba serwa idą w dół ruch w prawo ---> serwo nr 2 idzie w górę ruch w górę /\ serwo nr 1 idzie w górę, nr 2 w dół ruch w dół \/ serwo nr 1 idzie w dół znalazłem filmik na youtube gdzie od 2:08 min widać jak działa kontroler z serwami w helikopterze, proszę pamiętać że serwa w helikopterze są ułożone względem siebie inaczej niż w momencie jak je opisywałem wyżej, link do filmu: https://youtu.be/tAPAIVFMVJ0?t=2m8s w heli serwa są do siebie tyłem, mniej więcej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Prawdopodobnie kwestia jakiejś opcji w nadajniku, ale nawet tak jak jest, bez żadnych zmian, nadaje się do sterowania latającym skrzydłem, albo np. FunJetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 przypuszczalnie jest to związane z kalibracją drążków w nadajniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desstructo Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 ok dzięki za info rozumiem że będę mógł operować tylko w prawej dolnej ćwiartce drążka bo tam serwa pracują niezależnie, tak? A może jakbym kupił inny odbiornik to by było lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi