Skocz do zawartości

Stabilizator lotu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Trafił do mnie stabilizator lotu. Niestety nic o nim nie wiem, brak napisów na płytce nie pozwala mi znaleźć w Google  informacji o nim. Jeżeli, ktoś z kolegów spotkał się z takim stabilizatorem, to poproszę o jakieś info na jego temat.

Jurek

post-6301-0-01934400-1429974096_thumb.jpg

post-6301-0-93451100-1429974121_thumb.jpg

Opublikowano

Raz go użyłem .. przesadziłem z czułością na lotkach i model dostał epilepsji ;) tak od około 1:14 widać jak żyro walczy z prędkością i trzepie lotkami.

Potem już nie używałem, a kupiłem z ciekawości bo był tani. Instrukcję miałem tylko niemiecką i nic nie kumałem. Udało mi się metodą prób i błędów. Ogólne spostrzeżenia ... raz działało raz nie. Nie wiem z czym to miało związek, może wchodził w jakies tryby, ale musiałem do skutku podłączać mu zasilanie i odłączać aż w końcu załapał i potem już było ok.

Opublikowano

A  co chcesz dokładnie zrobić bo podejrzewam że to i bez instrukcji ogarniesz . Jest wejście , ster kierunku , wysokości i lotki . Mamy też i wyjście  pod te piny wpinamy serwa . Potencjometry ustaw na polowe na początek i zobaczysz co się dzieje ( lepiej podkręcać niż przesadzić ) . Miałem dwa podobne w jednym te male przełączniki były odpowiedzialne za revers a w drugim można było ustawić czy ma to być v tail , delta , czy tez tradycyjnie (kierunek , wysokość, lotki ) a rewers ustawiało się z aparatury . Dając wszystkie trzy male przełączniki w pozycje zero wprowadzało się stabilizator w tryb programowania i wtedy trzeba było się wsłuchiwać w dźwięki które wydawał . I to by było na tyle, tam raczej nic więcej do programowania nie ma .  

Opublikowano

Pytanie bardziej konkretne: jak to podłączyć do latającego skrzydła (sterowanego tylko lotkami). W instrukcji jest chyba taka opcja, ale przykładowe skrzydełko ma tam lotki i ster kierunku.

I jeszcze jeno: co poza czułością (potencjometry) można ustawiać w takim stabilizatorze - piszę o ,,programowaniu słuchając pików akustycznych.

Jurek

Opublikowano

Hmm wiec jednak musisz doczytać czy jest taka możliwość ustawienia go dla Delty jeżeli jest to powinny za to odpowiadać te male przełączniki a stabilizacja skrzydła wyglądać miała by tak , (nie wszystkie stabilizatory miały możliwość ustawienia stabilizacji dla delty , orange rx v1 nie miał , v2 już miał )

Opublikowano

Ja ustawił bym normalna , podobnie w trenerku brata który nie miał lotek ustawiłem normalna a w miejsce gdzie było wyjście na lotki nic nie było wpięte . Nie wiem jak w twoim stabilizatorze ale w orange muszą być tak czy tak podpięte wszystkie kable z odbiornika do stabilizatora (na wejście ) inaczej wszystko wariowało .

Opublikowano

W tym zyro z poczatku tematu podlaczalem tylko lotki a jak sprawdzalem tylko SK czy SW to działało tylko to co podłączone .. "Co kraj to obyczaj" wiec trzeba sprawdzić :-)

Opublikowano

Uruchomiłem stabilizator w trybie samolotowym, wydaje się, że działa prawidłowo. Jednak najbardziej zależy mi na zastosowaniu do ,,latającego skrzydła,, i tu pojawia się problem: w obu stabilizatorach jest tryb ,,skrzydła,, ale jest to ,,skrzydło,, ze sterem kierunku. Moje skrzydełka sterowane są tylko lotkami (mixer w nadajniku). Zastanawiam się, czy wyłączyć mixer w nadajniku i podłączyć zewnętrzny mixer pomiędzy stabilizatorem a serwami, co myślicie o tym, czy nie robię jakiejś głupoty?

Jurek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.