joyo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Witam, Ostatnio w moim modelu pojawił się pewien problem. Przy ustawieniu obrotów silnika na pewnym poziomie i ruszając sterem wysokości obroty silnika mi spadają (co najmniej o połowę). Tak jest z 2 kanałami, bo o dziwo lotki działają poprawnie. Zupełnie nie wiem o co chodzi. Problem odbiornika? Co o tym sądzicie?" Bardzo proszę o pomoc, bo mi już ręce opadają Z góry dziękuję, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 mikser zalaczony jakis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 mikser zalaczony jakis? Ta aparatura nie ma mikserów Czy np. złe podłączenie zasilania może mieć takie efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 może serwo od SW masz walnięte ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 moze serwa biora za duzo mocy i zasilanie ci nie wyrabia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 co rozumiesz przez złe podłączenie zasilania? skoro chodzi to chyba ok podłączyłeś. A jak ie to podłącz tak jak trzeba. to się dzieje tylko w jednym położeniu drążka gazu? może potencjometr nawala albo jest jakieś inne uszkodzenie na płytce nadajnika. trudno powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Serwa odpadają, ponieważ ja ich nawet nie podłączam :wink: Tak się dzieje niezależnie czy są podłączone serwa, czy nie. Serwa sie oczywiście wychylają, tylko obroty motorka spadają. Z tym podłączaniem, to sprawdzałem pobór prądu na sucho i możliwe, że podłączając zasilanie nie przez wtyczkę (podłączałem miernik jeden biegun, a druki przewodem) mogłem coś źle podłączyć (chociaż wtedy prędzej regulator by poszedł niż odbiornik, choć nie jestem pewien). Położenie drążka gazu dowolne, i tak zwalnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 dobrze bylo jakbys pokazal (rysunek/fotka) jak to podlaczyles. wyglada to na miks gazu z SW ale napisales ze aparatura nie ma mozliwosci... no to prawdopodobnie odbiornik zwalony... pozycz od kogos inny i sprawdz i/lub sprawdz aparature u kogos innego (kwarce/kanaly dopasuj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 dokładnie, kolega miał podobny problem przez kwarce, obojętnie w którą stronę nie ruszył drągiem, serwo zawsze wychylało się w tą samą stronę, jeżeli masz możliwość sprawdź kwarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 a może masz baterie rozładowaną i dlatego mu obroty spadają bo regulator odcina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 a może masz baterie rozładowaną i dlatego mu obroty spadają bo regulator odcina. Sprawdzałem napięcie z woltomierzem podczas tych wszystkich operacji i z tego wynika, że aku jest ok. Co do kwarców jeszcze sprawdzę, choć będę musiał trochę pokombinować, bo w odbiorniku mam mały, a zapasowe mam wszystkie duże. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 aku mogą trzymać odpowiednie napięcie ale prądu w nich brak .... i jak dajesz większe obroty silnik zaczyna pobierać większy prąd i występuje spadek napiecia gdyż aku nie wydalają a regiel odcina silnik ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Witam,raczej trzeba zaczac od nadajnika.Moze byc uszkodzony modulator?,trzeba sprawdic wszyskie polaczenia potenciometrow i to na tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 A może najpierw zacząć od początku, czyli : 1) Jaki nadajnik 2) Jaki odbiornik 3) Jaki silnik 4) Jaki pakiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 A może najpierw zacząć od początku, czyli :1) Jaki nadajnik 2) Jaki odbiornik 3) Jaki silnik 4) Jaki pakiet No właśnie zastanawiam się tylko nad 2 z nich, mianowicie: nadajnik, odbiornik. Kupiłem wczoraj cały nowy napęd do modelu (aku, silnik, regulator) i nadal to samo się dzieje. Zastanawiam się tylko co może się stać po 6 m-cach braku używania. Po takiej eliminacji został sam odbiornik i właśnie się zastanawiam czy odbiornik może być powodem takiego zachowania. Ad meloow: Tak, aku może trzymać napięcie, ale bez obciążenia. Pod obciążeniem jak aku jest słaby to napięcie spada. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 joyo, napiszesz wreszcie coś konkretnego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 joyo, napiszesz wreszcie coś konkretnego ? ? Po "majówce" może będę miał możliwość podmiany odbiornika to napiszę coś konkretnego. Spytałem tylko co wg Was może być przyczyną takiego zachowania modelu... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Masz ten sprzęt wogóle czy tylko jesteś taki modelarz-teoretyk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Masz ten sprzęt wogóle czy tylko jesteś taki modelarz-teoretyk ? Nie wiem skąd to stwierdzenie, ale owszem, mam. Dziękuję wszystkim za pomoc, powalczę z nadajnikiem i odbiornikiem. Pozdrawiam i można zamknąć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Jeszcze jedno pytanko do Was: Czy jeżeli przyczyną byłby nadajnik, to czy w symulatorze też by model wariował? Pytam, bo sprawdzałem i w symulatorze jest ok, tylko nie wiem czy to wyklucza awarię nadajnika. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.