Artur z kołobrzegu Opublikowano 4 Maja 2008 Opublikowano 4 Maja 2008 Antenę mam w dwóch cześciach czy moge ją poprostu zlutować ? Czy taki zabieg nie skruci mi zasiegu ? Proszę o poradę jakim sposobem najlepiej to polaczyć
Ryś Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Witam Możesz to zlutować, ale tak, aby z długości nie stracić więcej jak 1-1,5mm. Taka strata nie powinna mieć wpływu na pracę odbiornika. Oczywiście, jeżeli nic z długości tych kawałków nie brakuje. Ten lut może być nieco kłopotliwy w użytkowaniu (przeciąganie anteny przez małe otworki) Jak to wykonać: Zdejmij izolację z końcówek przewodów – jak najmniej lub wcale Przyłóż rozgrzaną lutownicę z tinolem do odizolowanego przewodu lub do jego czoła(max 3sek) Ocynuj końcówki przewodów Ocynowane końcówki przyłóż do siebie na zakładkę lub styk czołowy Zlutuj to małą ilością tinolu
Rafal B. Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Utrata nawet 10 mm nie ma znaczącego wpływu (tyle straciłem na lutowanie i model (2 metrowy szybowiec) dalej latał na granicy widoczności).
Artur z kołobrzegu Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Opublikowano 5 Maja 2008 Antenę urwała się zaraz przy odbiorniku tak wiec z pzeciąganiem nie będzie problemu . Martwi mnie natomisat to że brakuje tam juz 1 cm długości , ponieważ nieumiejętnie lutowałem końcówki :roll: Czy żeby nadrobić tę stratę, mogę na końcu anteny dolutować 1 cm anteny od rex 5 , bo taka akurat mam pod ręką :?: Czy Tinol to to samo co kalafonia ?
baxter12 Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 A nie prosciej wziasc nowy kawalem linki, odciac stoaowna dlugosc i wlutowac w odbiornik? Przy okazji mozna zastosowac dodatkowa koszulke u nasady anteny, aby zabezpieczyc ja przed zlamaniem. ja koszulke wkleilem za zywice i trzyma jak trzeba.. Baxter
kamil_rc Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Tak jak mówi Bartek ta antenę odlutuj i przylutuj nowa. Tylko pamiętaj zęby ta nowa była o takiej samej średnicy oraz długości jak ta orginalna
baxter12 Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Mysle ze dlugosc jest tu wartoscia wazna, srednica to pewnie mniej. wazne zeby linka byla mocna i w elastycznej izolacji. baxter
Ryś Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Strata 10mm kabelka może mieć wpływ na poprawną pracę odbiornika. Skoro urwał się przy odbiorniku to daj nowy kabelek i uwzględnij post baxter12 Tinol to drut cynowy w którym jest kalafonia.
Artur z kołobrzegu Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Opublikowano 5 Maja 2008 Niby tak macie panowie całkowitą rację - najprościej jest dać nową , jednak odbiornik to "funkiel nówka " hiteca i ma plomby gwarancyjne . Domniemam że jak go rozkręce żeby zmienić antenę to automatycznie stracę gwarancje ... :roll: Gdybym jednak zdecydował sie wymienić na nową , to mam sobie dobrać zwykły kabelek miedziany , podobnej srednicy i takiej samej długości ? Ta antena która mam teraz to w przekroju poprzecznym ma rdzeń (nie wiem z jakiego metalu - kolorem przypomina aluminium ) i ma jedynie miedzianą otoczkę . Tak wiec nie wiem czy zwykły kabel miedziany to bedzie to samo :roll:
MarekJ Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Strata 10mm kabelka może mieć wpływ na poprawną pracę odbiornika. może mieć, ale z pewnością pomijalny. Nie siej paniki. Temat był wielokrotnie wałkowany chyba na wszystkich forach. Domniemam że jak go rozkręce żeby zmienić antenę to automatycznie stracę gwarancje ... Z urwaną anteną zapewne już straciłeś gwarancję więc nie przejmuj się tylko wymieniaj przewód antenowy. Możesz śmiało dać przewód ze skrętki używanej na przedłużacze do serw lub coś o podobnych parametrach.
Ryś Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 MarekJ- gdybym napisał, że „będzie mieć..” to pewnie siałbym panikę,ale „może mieć..”to raczej daleko od niej.
MarekJ Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Rysiu, takie określenia dla osoby nie znającej tematu, może budzić poważne wątpliwości czy aby przez ten jeden centymetr nie rozbije modelu . W takiej sytuacji lepiej dawać czysto praktyczne wskazówki.
remzibi Opublikowano 13 Maja 2008 Opublikowano 13 Maja 2008 Jesli moge sie wciac - proponuje wez znajdz stara popsuta mysz od PC - wyciagnij z jej kabla jeden przewod - odmierz dokladnie 104cm i jeden koniec przylutuj do odbirnika do wejscia antenowego na plytce - to wszystko - masz antene jak nowa .
baxter12 Opublikowano 13 Maja 2008 Opublikowano 13 Maja 2008 „może mieć..”to raczej daleko od niej Moze miec, a moze nie miec co ten post wyjasnil? Komu pomogl? po co zostal napisany? hmm kto to to zgadnie... pozdrawiam Baxter
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.