pawellukasz Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Witam, Mam problem z konfiguracją Pixhawk-a. Bez autopilota model bez problemu "działa" - steruje aparaturą, działają stery i silnik elektryczny. Wpinam autopilota, stery działają, silnik nie. Mimo prób uzbrajania Pixjhawk-a na ekranie MissionPlannera mam komunikat: DISARMED. Nie wiem co z tym dalej zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opanowałem sprawę instalacji odpowiedniej wersji Mission Plannera (u mnie dobrze działa 1.3.28) oraz ArduPlane (V3.2.3). Udało mi się zrobić 2-3 loty, w tym jeden był prawie udany, jeśli chodzi o działanie autopilota. Niestety daleka droga, żeby przygotowanie do lotu było łatwą czynnością. Może opracujemy jakieś podstawy konfiguracji Mission Plannera tutaj na forum? Jeśli chodzi o Flight Plane, zamieszczam poniżej zdjęcie: I mam pytanie: nad tabelką z WayPointami mamy z listy rozwijanej 3 pozycje: absolute, relative, terrain. Słyszałem, że opcje terrain można używać, gdy na kartę microSD wgra się mapę. Czy ktoś się w to bawił? I drugie: przy tak zaplanowanej trasie, po starcie modelu z pkt 1 (na mapie oznaczonego jako H) model samolotu będzie leciał w kierunku punktu 2 na wysokość 60 metrów? Czy jakoś inaczej to się dzieje, najpierw osiągnięcie odpowiedniej wysokości i potem skierowanie na najbliższy punkt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Takie istotne dla bezpieczeństwa i realizacji lotu niuanse zapewne warto sprawdzać na symulatorze: http://planner.ardupilot.com/wiki/common-simulation/ http://dev.ardupilot.com/wiki/sitl-simulator-software-in-the-loop/ Ktoś to skonfigurował i ma doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi