Skocz do zawartości

Każdy początkujący musi to wiedzieć

mati1988k

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Gość miszczu
Opublikowano

fajnie ;] wreszcie mam link dla znajomych którzy chcą zacząć z RC :D

Opublikowano

witam

przeczytalem artykul i jestem bagatszy o jakies tam doswiadczenie, ale

mam kolejna prosbe, czy ktos z was, doswiadczonych modelarzy, moze napisac po kolei z czego sklada sie kazdy model tak lopatologicznie, zeby kazdy mlody mogl to zrozumiec ?

chodzi mi dokladnie o wyposazenie modelu w sprzet RC.

Najlepiej z jakimis obrazkami, ze to jest serwo, to odbiornik itd.

troszke wiem jak co wyglada, ale nie mam pojecia jak to sie podlacza do siebie, ile musi byc akumulatorow i takie tam proste pytania.

z gory dziekuje

Przemek

Opublikowano

Mogę pomóc, doświadczony nie jestem, bo niedawno oblatałem pierwszy model, ale wiem co i jak ;)

Opiszę napęd trójfazowy (bezszczotkowy, bo w silniki szczotkowe nie warto już inwestować) :)

(Zdjęcia z modele.sklep, rcsklep i UH)

Na początku potrzebujesz nadajnika, najlepiej na 35mhz lub gdy masz fundusze na 2,4ghz

nie mniej niż 4 kanały, nie więcej niż... Cię stać ;) Ta na zdjęciu to kombajn, zawiera mixery, komputer, takie są zalecane, choć jak nie wiesz czy Cię modelarstwo wkręci to można kupić prostą 4-kanałową

OPTIC.jpg

Mamy nadajnik, to potrzebujemy odbiornika, na takiej samej częstotliwości (np. 35mhz) jak nadajnik. Ten na zdjęciu ma 5 kanałów, czyli możemy sterować obrotami silnika, wysokością, kierunkiem, lotkami + coś jeszcze (podwozie, światła, dym i inne bajery)

hitecmicro05s.jpg

Aby połączyć nadajnik z odbiornikiem konieczne są kwarce, w zależności od tego jak mamy odbiornik z pojedyńczą lub podwójną przemianą, częstotliwość taka sama, np. 35mhz

kwarchiteckomplet.jpg

Teraz model, potrzebny silnik (najlepiej bezszczotkowy), na zdjęciu taki najtańszy "dzwonek", jak widać ma 3 kabelki

tp%20bm2410_9%20red%20logo.jpg

Kolejny element to regulator do bezszczotek

HXT18A.jpg

Pakiet, najlepiej Li-pol, dla początkujących polecane są 2 rodzaje, 2s i 3s (czyli 2 cele i 3 cele). pakiet oprócz 2 grubych kabli do zasilania (o czym niżej) ma też wtyczkę z 3 lub 4 cienkimi kabelkami, to do ładowarki/balancera

Oto pakiet z 2 celami

5002s.jpg

A to 3 cele

13003s15c.JPG

pakiet 2s ma 7,4V, zaś 3s ma 11,1V, moim zdaniem lepiej inwestować w 3s

Teraz Serwa, czyli to dzięki czemu sterujemy modelem

Serwa mini, o wadze około 10g, można je kupić od 15zł w górę za sztukę, do małych modeli, trenerków, niedużych akrobatów itp

sg50.jpg

A to standardowe, ciężkie, około 30- 40g i więcej, np. do spalin i dużych akrobatów

sg5010.jpg

Są też serwa cyfrowe, ale po co w głowie mieszać :)

Na koniec ładowarka do lipoli

Najtańsza, polecana przez innych to E-sky, zasilana z akumulatora samochodowego bądź z zasilacza sieciowego. Ma ona 2 wejścia, pod 2s i 3s

esky%200851%20balanc%20chrg%20logoa.jpg

To wszystko by pierwszy model uruchomić :)

Zamiast bawić się w składanki nadajnika, odbiornika, kwarców, serw, można kupić zestaw, np.

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=206

(ten akurat ma standardowe serwa, trzeba szukać z mini serwami)

A teraz jak to połączyć...

1. Od regla idą 3 kabelki i od silnika 3 kabelki, więc je łączymy ze sobą (złączami Gold 2mm lub 3,5mm), obojętnie jak, w razie gdyby silnik kręcił w drugą stronę wystarczy 2 obojętnie które kabelki ze sobą zamienić

2. Od regla idą z drugiej strony 2 kabelki, od pakietu idą też 2 kabelki, te grubsze (nieraz fabrycznie z wtyczką, nieraz gołe), więc te kabelki ze sobą łączymy (tylko uwaga na + i -)

3. Od regla idzie też wtyczka z cienkimi kabelkami, takie same idą z serw także. Je podpinamy do odbiornika, na rysunku niżej masz zaznaczone numery kanałów, może być tak, może być odwrotnie, ale najczęściej podpisane jest na odbiorniku)

Regulator koniecznie(!) podpinamy pod 3 kanał, Lotki pod 1, wysokość pod 2, a kierunek pod 4

Załączam rysunek:

schemattf9.jpg

No to z grubsza opisane, pytaj w razie czego ;)

Opublikowano

Noo.. gratulacje Grzechu ! To się nazywa dobrze opisać. Moim zdaniem Twój post powinien (po ewentualnych poprawkach) zostać przyklejony. Miałem taki sam problem na początku - co gdzie podłączyć. Proszę o rozpatrzenie wniosku przed moda :)

Opublikowano

Pierwsza poprawka:

Regulator koniecznie(!) podpinamy pod 3 kanał

To zależy od producenta nadajnika :) Przykładowo w graupnerze jest to kanał 1.

Opublikowano

I ja chciałbym pytanko jedno zadać.

Jeśli aparatura jest w Mode 2 to podłączenia są takie same jak w Mode 1? Jeśli nie, to w jakim Mode jest ten rysunek? :?: :oops:

Opublikowano

Mati fajnie to wszystko rozpisales. Dobrze oddales zasade sterowania platowcem tylko jedna uwaga. Nalezalo by jeszcze opisac zaleznosci miedzy tymi elementami sterowania bo przeciez nie dzialaja praktycznie w odosobnieniu. Co mam na mysli? A no to ze dodenie gazu wplywa ni etylko na przedkosc ale i na wznoszenie a ster wyskosci na malej mocy moze niw wprowadzic samolotu we wznoszenie a tylko zmniejszyc predkosc i nadac wiekszy kont natarcia itd. ale to juz wyzszy poziom wiedzy. Chodzi mi o to aby zdac sprawe poczatkujacym ktorzy nie znaja sie na fizyce lotu iz dzialanie jednym elementem powoduje takie zmiany w pzebiegu lotu ktore wymagaja rownoczesnej ingerencji innych elementow.

Opublikowano

No dobry pomysł :) Chwilowo nie mam czasu bo mam sesje i jeszcze robie kurs na szybowce (w końcu !! Jupi ) :P

ale myślę że napiszę jakiś artykulik osobny o lataniu i tych wszystkich rzeczach o których pisałeś.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Grzechu - w swoim artykule nie napisałeś jeszcze o popychaczach i o tym jak to sie dzieje że serwo porusza sterami lotkami itp - ja z tym kiedyś miałem problem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.