Skocz do zawartości

Carrera Draco 3002

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :-)

chciałbym się pochwalić modelem, jaki szczęśliwie wypatrzyłem wśród ogłoszeń w zeszłym sezonie. Jest to Draco 3002 firmy Carrera (2,5 m), dość rzadka już dzisiaj konstrukcja, mająca prawie 40 lat.

Kupiłem go na jednym z portali ogłoszeniowych. Przeleżał tyle czasu u kogoś na strychu jeszcze przed montażem, z pudełkiem, w styropianie, kompletny. Czyli taka nówka po >30 latach ;-) 

Zmontowałem go, wyposażyłem, zelektryfikowałem i latam. Pięknie się prezentuje. Wyczytałem, że były dwie serie Draco, pierwsza z usterzeniem klasycznym, druga kilka lat później z motylkowym, ja mam tę pierwszą. 5 kanałów: lotki (jedno wspólne serwo, mechanizm różnicowy sterowany w kadłubie), kierunek, wysokość, przepustnica i hamulce. Hamulce aerodynamiczne są trochę nietypowe, bo zamocowane obrotowo na krawędzi spływu, sterowane wspólnym serwem z kadłuba. Pierwszy właściciel zaczął je montować, ale nie dokończył. Są całkiem skuteczne.

Draco 3002 wg informacji na opakowaniu jest przeznaczony do akrobacji, ale jestem jeszcze za mało wprawny, a konstrukcja na tyle niespotykana, że byłoby szkoda, gdyby coś poszło nie tak. Latam rekreacyjnie, a i termikę łapie (razem z myszołowami na ogonie ;-) )

rozpiętość 2,5 m

masa do lotu ok 2,4 kg

obciążenie pow. 38 g/dm2

profil E-374

kadłub - włókno szklane

skrzydła, usterzenie - styropian+balsa

Wrzucam filmik zrobiony Mobiusem, pierwszy lot w tym sezonie (na końcu parę zdjęć):

od razu mam pytanie do znawców: na filmie widać, że z zakrętami są problemy - czy ktoś może powiedzieć, czy wynika to ze złej koordynacji kierunku z lotkami (np. w momencie https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-EHiQZvBD3A#t=79 ) chodzi o moment, w którym mimo kontry lotkami w lewo, jest uślizg w prawo (mikser lotki-kierunek był załączony)

Opublikowano

Fajny model, ale ja bym zrezygnował na początek ze wszystkich mikserów i po wyczuciu modelu jak reaguje na stery dopiero dodawał cokolwiek jeśli zaistniała by taka potrzeba. A najlepszy mikser lotek z kierunkiem to jest w drągach :)

Opublikowano

Różnicowość z pewnością jest, ale jest można powiedzieć niezmienna, bo wymusza ją maszynka do napędu lotek. Wspólne serwo porusza poziomą dwuramienną dźwignię, która wychyla końcówki (też dźwignie dwuramienne) wychodzące z obu skrzydeł połączone bowdenami z lotkami, jak na planie.

post-15435-0-08421100-1437025693_thumb.jpg

Opublikowano

Nie ma praktycznie żadnej regulacji różnicowości ;) więc nie ma kłopotu. Ta dźwigienka która jest wewnątrz skrzydła u nasady sama zapewnia różnicowość, tzn. w zależności od jej wychylenia użyteczna długość bowdena wydłuża się mniej lub bardziej. Wprawnym okiem można to wypatrzyć na planie. Czyli rzeczywiście w dół lotka idzie mniej niż w górę.

Ale nawet gdyby nie było różnicowości, to po to powinien być kierunek, i wygląda na to, że trzeba go chyba dodawać/domiksować więcej. Czy tak? przy najbliższej okazji sprawdzę...

• 9 lat później...
Opublikowano

Witam. Nawiązując do tego starego już tematu DRACO 3002 mam pytanie, czy nie  zostawiłeś sobie wykazu części, instrukcji budowy itp. tego pięknego szybowca?.

Kupiłem zestaw Draco 3003( ten z motylkiem ) ale jest on niekompletny co przyznał sam sprzedający jeszcze przed zakupem. A ja chciałbym zrobić to Draco.

Opublikowano

Mam wciąż ten model i widoczny powyżej plan, ale dla potrzeb budowy Draco 3003 drugiej serii (usterzenie typu V) nie wiem, czy coś pomoże.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.