arkus_12 Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Witam. Mam pewien problem z silnikiem oraz nadzieję, że można to naprawić (bo taniej naprawić niż kupić nowe). Mianowicie, po niezamierzonym upolowaniu kreta zaraz po starcie silnik uległ uszkodzeniu. Na pierwszy rzut oka wygląda to tak, jakby wał cofnął się o ok. 1,5mm. Ponadto wał z wirnikiem można przesunąć do przodu przy użyciu niewielkiej siły o ok. 1mm, po czym wraca do poprzedniej pozycji (na zdj.), a przy obracaniu (ręką, nie przez regiel) silnik wydaje dziwny dźwięk, jakieś klekotanie itp. w dodatku opór przy obracaniu jest bardzo mały - mam drugi taki sam silnik i w tym sprawnym opór jest większy. Odkręciłem te 3 imbusy, zdjąłem e-clipa i wirnik i nie wiem co dalej... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Autsajder1983 Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Witaj Konstrukcja silnika chyba taka sama jak emaxa 2822 lub 2812. Po zdjęciu mocowania silnika (małe impusy na "talerzyku") Odkręcasz imbus trzymający oś (z przodu silnika) i delikatnie stukasz w oś od tyłu silnika. Oś powinna się przesunąć. Musisz pamiętać aby za bardzo jej nie przesunąć, musi być trochę luzu inaczej będzie się grzało tylne łożysko. Po przesunięciu i sprawdzeniu luzu dokrecasz imbus mocujący wał i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkus_12 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Wał udało się przesunąć, ale okazało się, że łożyska nie trzymają się tak jak powinny (chyba), tzn. wkładając wał można je wysunąć. Nie mają luzu i wchodzą dość ciasno, ale zastanawiam się, czy tak to zostawić czy może coś z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Autsajder1983 Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Tak być powinno (dzięki temu jak coś możesz je wymienić). Ciężko powiedzieć czy jest za luźno czy ok nie mając danego silnika w rękach. Jeżeli nie jesteś pewien czy jest ok możesz silnik podesłać do mnie, zobaczę co z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkus_12 Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Silnik złożyłem, już jest ok, wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi