idfx Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Pomocy Panowie !! Z rozpędu zakupiłem kilka serw HS-430BH. Kierowałem się rozmiarami, parametrami i tym bardziej się ucieszyłem wyższym dopuszczalnym napięciem maksymalnym - 7.4V. Dziś z ciekawości prześwietliłem jeszcze raz ich parametry i okazało się, że to niższe też mają wyższe i według specyfikacji zakres napięcia ich pracy to 6 - 7.4V ... Mina mi lekko zrzedła .. Czy można je używać poniżej 6V powiedzmy tak do 5.5 V ? Czy będzie to skutkowało ich nieprawidłową pracą czy jedynie zmniejszeniem siły uciągu czy prędkości ? Proszę o pomoc bo może jeszcze zdążę je jutro z samego rana anulować a jeśli się nie uda to niestety pójdą na sprzedaż za jakąś symbolicznie mniejszą cenę. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 kierowałes sie parametrami a chcesz je zasilac 5.5V chodzic będą ale ze sporo nizszą prędkoscią i mocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Głównie kierowałem się wymiarami oraz uciągiem a 7.4V zwróciło moją uwagę w sensie większego dopuszczalnego, przez co nie sprawdziłem minimalnego bo założyłem, że standardowo Co prawda używam eneloopa 5 ogniw NiMh, ale wolę jednak to o niższym minimalnym napięciu dla świętego spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Kacper, tradycyjne serwa to zasilanie 4,8-6V a tzw. HV to 6-7,4V (choć z 2S lipo a to 8,4V na początku też pójdą) HV na 5,5V to tak jak Kolega wyżej napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Spodziewałem się spadku prędkośći, mocy. Bardziej mi chodziło o czyjeś doświadczenia a nie przypuszczenia co się może wydarzyć. Powiedzmy, że na 5 kg.cm przy 7.4 do ilu spadnie przy 5.5 V ? Czy będzie to zauważalne jak model, do którego chcę je zastosować i przy 2.9 bez problemu będzie latał itd. Czy nie nastąpi efekt nieprawidłowego działania a nie o zmniejszonych parametrach ? Coś na zasadzie stabilizatora napięcia, który wymaga minimum 25% wyższego napięcia jakie sam stabilizuje .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Mam na lotkach w spokojnym motoszybowcu Corony Digital HV. W szybkim modelu może to miałoby znaczenie, w takim spokojnie wędrującym po niebie - żadnego. Nic niepokojącego się nie dzieje, a to już trzeci sezon. Zasilanie 5v z bec'a regulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Kacper, wiem, że to dodatkowe pieniądze i 30g wagi, ale może to byłaby opcja: http://www.jetimodel.com/en/katalog/Accessories/BEC-Regulators-Switches/@produkt/SBEC/ lub podobny SBEC No chyba, że jako zasilanie w modelu masz jakiś pakiet poniżej 6V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Dzięki za podpowiedzi. Krytyczne były dla mnie określone wymiary serwa. Udało mi się anulować serwa i ostatecznie wysla 5 sztuk HS-311. Uzywam eneloopa 5 akku więc napięcie na ogół nie schodzi poniżej 5.5 a w pełni naładowany ma grubo ponad 6 bliżej 7 V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi