maciejox Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Witam, postanowiłem w końcu zamienić moją starą Sanwe na jakąś fajną Futabe za przyzwoite pieniądze. I tutaj chciałbym się zwrócić z prośbą do posiadaczy Futab T8J jak i T10J do wyrażenia swoich opinii na temat tych dwóch aparatur. Którą z nich bardziej polecacie? Ja skłaniam się w stronę T10J, ale czy warto jest dokładać 300zł za telemetrię, dwa kanały więcej i kilka innych drobiazgów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti61 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Przecież Ty sam wiesz najlepiej co jest Tobie potrzebne. Nie musisz nikogo pytać. Za ok 1000 złociszy dobrego sprzętu jest spooooro !!!!! A na Futabie świat się nie kończy i nie zaczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Gdybyś wybierał pomiędzy T8J a T10J to warto dołożyć te 300pln bo łatwiej będzie ją odsprzedać (teraz wszyscy chcą telemetrię) lub kiedyś sobie użyjesz telemetrii. Co do 10 kanałów to i owszem będziesz je miał jak dokupisz drugi odbiornik 8-io kanałowy a że są dostępne na rynku tylko oryginalne odbiorniki 8 kanałowe w S-FHSS to za 10 kanałów zapłacisz 500PLN, chyba że dokupisz rozgałęźniki do S-BUS I konwertery na sygnał PWM co może ale nie musi wyjść podobnie. Jeżeli zdecydujesz się na nadajnik T14SG to dostaniesz 14 kanałów za ok. 300PLN w systemie FASST na odbiornikach-zamiennikach lub za większe pieniądze w zależności od tego, czy zepniesz 2 odbiorniki 8 kanałowe (ok. 900pln) czy też rozgałęźniki i dekoder. Miałem T10J I zmieniłem na T14SG zakupioną tutaj: https://www.lindinger.at/en/rcelectronics/radios/radios/futaba-t14sg-fasstest-mode-1-4-transmitter-with-r7008sb-receiver Pomijając opisane drobiazgi sama obsługa nadajnika jest ok. tyle, że oprogramowanie troche ubogie jak na te pieniądze. Pomimo szczerych chęci nie udało mi się zaprogramować na 4 lub 6-cio kanałowym odbiorniku hamulców w modelu szybowca a latam glównie szybowcami więc sobie darowałem i przesiadłem się na T14SG. [edit] a tutaj Graupner MX-20 tańszy i z większymi możliwościami niż Futaba T10J a może nawet T14SG http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_330_332&products_id=12631 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi