czaja18 Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Witam Jakiś czas temu rozmawiałem z kolegą i doszliśmy do wniosku że musimy kiedyś się pobawić w holowanie. Jako holownik mogę użyć trenerka SONIC 130cm a on naszykowałby jakiś szybowiec. Trochę się naczytałem o technice, oglądałem to też na żywo i już prawie wszystko wiem W mniejszych szybowcach może być problem z zahaczaniem końcówką skrzydła o pas startowy co może mieć nieprzyjemne skutki dla nas obu. Wymyśliłem taki patent: Testował ktoś już coś podobnego? A może macie jakieś swoje pomysły? Jeśli tak to przedstawcie je najlepiej z fotkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 A nie lepiej model wypościć z reki przy odpowiedniej szybkości? U nas mniejsze modele sie wypuszcza z reki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Duże szybowce też podpierają sie końcem skrzydła i raczej takie patenty są niepotrzebne ale nic nie stoi n przeszkodzie żeby to wypróbować Holowany szybowiec musi mieć lotki, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Tak, tylko większe szybowce skrzydła mają trochę wyżej umiejscowione od modeli wielkości 1,5m. Cyrkiel przy starcie nie jest ciekawą opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Witam! Mogę na gorąco opowiedzieć a moich doświadczeniach w holowaniu szybowców. Ciągnęliśmy szybowce 2m - jeden to taki NN (Rafał B. może coś o nim powiedzieć) a drugi to Velvia 2m z Arthobby. Pierwsze próby były z ręki a potem z ziemi - zero problemów. Warunkiem jest przycięta trawka. Tych holi było już sporo i cyrkla nie udało się nam zrobić. Ostatnio w niedzielę holowaliśmy 3m szybowiec z kadłubem makietowym i podobnie - zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Ja mogę potwierdzić słowa Adama. Najpierw rzucaliśmy szybowiec i chyba u was będzie to wskazana metoda gdyż model 1,5 metra jest mały i może mieć problem z trawą. Potem normalnie startowaliśmy z trawy i problemów nie było. Ja tylko raz zawadziłem lekko skrzydłem w ziemie ale to dlatego że startowaliśmy przy bocznym wietrze i jak model sie oderwał od ziemi to go lekko podwiało. Tak to to model na holu idzie jak po sznurku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Czyli z drutów można zrezygnować Szybowiec może być holowany na klapach (większość szybowców u nas to dosyć szybkie zboczówki)? Są jakieś przeciwwskazania do montowania zaczepu pod kadłubem holownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Tak są. Szybowiec na holu jest przeważnie nad holówką więc pod kadłubem to zły pomysł. U nas haki w holówkach są z boku kadłuba lub na kadłubie zaraz za skrzydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Prawidłowo holowany model szybowca będzie raczej zawsze wyżej niż holówka. Jeżeli dasz zczep i hol pod kadłubem to hol zaczepi sę o statecznik poziomy,podniesie ogon do góry i gleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Do szybowca z małym kadłubem (mało miejsca na zaczep) najlepsze będzie chyba rozwiązanie opisane tu (na samym dole): http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=8245&highlight=holownik Pozostaje mi zamontować zaczep w trenerku i pogonić Adriana z szykowaniem jakiegoś modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 A masz fotki modelu (konkretnie szybowca) Bo zaczep to nie jest skomplikowana sprawa i dużo miejsca nie potrzeba. Można go zrobić na serwie od wysokości lub kierunku. Piotrp.de miał dość ładnie to wyłożone u siebie na stronie. Ps: Szybowiec musi mieć lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Najprawdopodobniej to będzie Sprint bo Adrian z tego co pamiętam ma dwa takie a reszte chyba porozbijał. Jutro z nim pogadam i wciągne go do dyskusji jako pilot nr.2. Jaka jest orientacyjna granica wagi szybowca przy holowniku Sonic 1900g bez paliwa, z silnikiem ST g-34r? Model lata bez problemu w pionie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Co do wagi to trudno powiedzieć (przynajmniej mi). Generalnie ja to rozumuje że jak holownik jest cięższy od szybowca to holowanie bardziej spokojne. Mała i lekka holówka będzie bardziej reagowała na poluźnienie linki holowniczej i na szarpnięcia. Większa holówka będzie na to mniej wrażliwa i holowanie będzie bardziej spokojne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witam W hlowaniu małych modeli nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, z dużymi generalnie jest tak:: Większa moc i prędkość holownika jak najbardziej wskazana [nie ma gorszej rzeczy jak mały nadmiar mocy szczególnie przy starcie] Lepszy jest holownik o małych oporach czołowych , w locie pod wiatr i w turbulencji zdarza się np. że szybowiec Jantar ,masa 3,7 kg , rozpietość 380 cm "przegania" Pipera , rozp. 280 cm , silnik 45 ccm i musi nastąpić wyczepienie.lub otwarcie hamulców w szybowcu. Aby nie było gwałtownych szarpnięć można wstawić w hol dwa pasma gumy modelarskij długości około 10 cm do małych modeli może wystarczy jedno pasmo przy dużych modelach hol długości około 20 m Pasmo gumy jest przydatne głównie podczas nauki holowania , przy starcie z ziemi rusza najpierw holownik i napręża hol naciągajac jednocześnie gumę , jeżeli naciąg pokona opory tarcia szybowca o podłoże, następuje gwałtowne przyspieszenie i cały zespół startuje. Pomysł z podpieraniem skrzydeł przerabiałem dawno temu-niewypał- start musiałby odbywać się co najmniej z asfaltu a najlepiej z powierzchni szklanej. Uważam że przy małych szybowcach i holownikach o małej mocy start szybowca musi odbywać się z ręki. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Nie bardzo sobie wyobrażam wypuszczanie z ręki szybowca :? Osoba wyrzucająca go biegnie za holownikiem i gdy ten się zaczyna wznosić puszcza go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=8854&start=22 Pierwsze zdjęcie pokazuje mnie chwile po wypuszczeniu modelu z ręki. Ja biegłem z modelem chwile, rzucałem go jak spalina była jeszcze na ziemi. Widać nawet, że hol jest zluzowany ale starty przebiegały gładko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Nie bardzo sobie wyobrażam wypuszczanie z ręki szybowca :? Osoba wyrzucająca go biegnie za holownikiem i gdy ten się zaczyna wznosić puszcza go? Ja też nie bardzo sobie wyobrażałem całą procedurę holowania - ale poszło jakoś tak łatwo . Wystarczy kilka kroków i już czuć że szybowiec poleci, tylko nie należy go rzucać - raczej naturalnie wypuścić z ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.