Skocz do zawartości

Siła naciągu holu do szybowca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak najlepiej! :D  Hammer się nie złoży ;) . Mógłbyś dodać też, czy chodzi Ci o hol gumowy, czy sam naciąg między holującym, a modelem przed wypuszczeniem szybowca, ale i tak naciąg musi być w obu wersjach solidny. 

Opublikowano

Mam gume 10m z HK niebieską (pojedyńcza) i 100 m linki. Więć się zastanawiam czy np 4kg wystaczą będę próbował od 3kg w wzwyż :)

Opublikowano
Z testowałem ten hol i rzeczywiście pewnie gumy jest za mało bo wyciąga model dość nisko mam wrażenie że nawet nie na pół holu :) Czy wystarczy jak dokupię jeszcze jedną tą gume HK niebieską 8mm 10m czy lepiej dwie żeby było 30 metrów gumy?

Jak na razie to się więcej na startowałem niż nalatałem :)

Ale rzeczywiście gumy się bardziej nie naciągnie niż tyle ile trzeba bo model wyrwie z ręki albo się kadłub ręką zgniecie :)

Dziękuje wszystkim za info :)

Opublikowano

Właściwie (dobrze (czyt. poprawnie)) wykonany powinien wytrzymać, choć nie naciągałbym go na "maxa" jak w przypadku Hummera, czy innych szybowców wykonanych w technologii styro+fornir. 

Opublikowano

Dlatego wrzuciłem link.

A tak nawiasem, parametry katapult gumowych są opisane w przepisach dla zawodników więc czasem warto w nich poszperać i można się dowiedzieć, że wyciągarki elektryczne i zasilające ich akumulatory też podlegają przepisom więc nie ma dobrych i złych wyciągarek a są właściwe albo żadne.

Opublikowano

No tak. Nie trzeba być zawodnikiem  ale warto się wzorować na tym wszystkim, co dotyczy latania zawodniczego bo jest ujęte w jednolite i najczęściej sprawdzone ramy, np. sposoby czy to zachowania na lotnisku, czy zastosowania sprawdzonego do danej klasy modeli sprzętu jak właśnie przepisowe wyciągarki no i możliwość porównania swoich osiągnięć z osiągnięciami zawodników.

Opublikowano

Rometowiec007  Wiele lat temu startowałem z gumy modele konstrukcyjne (oraz moi koledzy), modele styro-fornir z kadłubem laminatowym, a nawet koledzy startowali piankami. Nigdy nic się nie stało. Guma miała 30m (8mm, oplot) i 130 m. linki. Ważne, by przy starcie nie stawiać krzyżem modelu. Jeśli Twój Bird of Time jest poprawnie zrobiony, nie musisz się obawiać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.