ojdas Opublikowano 26 Maja 2008 Opublikowano 26 Maja 2008 Kupiłem sobie zestaw tj. Sanwa VG6000 + odbiornik, który był w komplecie razem z akumulatorami zasilającymi. Ładowałem już kilka razy ale wydaje mi sie ze strasznie krótko trzymają - pytanie jak wygląda sprawa u Was? pzdr.
Raffik Opublikowano 26 Maja 2008 Opublikowano 26 Maja 2008 na oryginalnych akumulatorach (700mAh) ze 4h pracuje z wlozonym kwarcem. (do latania na symulatorze wyciagam kwarc - i dziala dluzej) ale zrobilem sobie pakiecik na 2650 mAh i teraz to b. dlugo dziala... (ponad tydzien - kwestia latania ) polecam zmienic akumulatorki na takie o wiekszej pojemnosci.
buwi777 Opublikowano 26 Maja 2008 Opublikowano 26 Maja 2008 Kup na all_drogo akumulatorki SANYO 2300 mAh ( sprawdzone - pojemność i trwałość i wydajność ) w ilości 8 sztuk, "spakietuj" tak jak oryginalny pakiet tylko uważaj z podłączaniem do gniazda - jak oglądałem płytkę to chyba nie ma zabezpieczenia przed odwrotną polaryzacją zasilania i może nadajnik pójść z dymem przy złej biegunowości. Po trzech latach użytkowania owe 700 mAh NiCd to mają pojemność 300 mAh i pracuje na symulatorze 20-30 minut, natomiast na NiMh Sanyo można spokojnie 5-7 godzin latać.
meloow Opublikowano 26 Maja 2008 Opublikowano 26 Maja 2008 Witam, ja aktualnie używam aku energizer 1300mAh i z czasem jest OK ale przymierzam się do wsadzenia aku też energizer ale 2500mAh.
ojdas Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2008 Mam jeszcze pytanie czy to samo (chodzi o zwiększenie pojemności) można zrobić z zasilaniem odbiornika bo tam też jest tylko 700 mAh? Myślę, że tak ;-) ale dla pewności zapytam :-)
Rob Mc Fly Opublikowano 1 Czerwca 2008 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Mam jeszcze pytanie czy to samo (chodzi o zwiększenie pojemności) można zrobić z zasilaniem odbiornika bo tam też jest tylko 700 mAh?Myślę, że tak ;-) ale dla pewności zapytam :-) Dobrze kombinujesz. Kupujesz na przykład taki pakiet lub inny z tej grupy i już nie musisz się martwić, że braknie Ci szybko prądu. Nie zwalnia to jednak od pilnowania napięcia pakietu np czymś takim lub podobnym.
ojdas Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2008 Mam pytanie jak połączyć takie dwa pojemniki dla Sanwy: http://allegro.pl/item374618143_koszyk_zasobnik_na_baterie_4xaa_r06_kwadrat.html bo nie chciałbym psuć tego oryginalnego pakietu, a jest tak zafoliowany, że nic nie widać jak to jest połączone... W przypadku odbiornika tutaj nic się nie zmienia aby tylko plus był plusem, a minus minusem?
Raffik Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 w nadajniku jest 8 akumulatorow, musialbys polaczyc 2 takie koszyki a wtedy Ci to nie wejdzie do srodka a polaczenie szeregowe musialbys zrobic. polutuj po prostu akumulatory, opisy jak pakietowac znajdziesz w necie. kupisz kawalet koszulki do pakietowania i bedziesz mial ladny pakiecik.
buwi777 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 A co zrobisz jak taki koszyczek, a właściwie baterio/akumulatorki w takim koszyczku stracą połączenie ( kontakt ) a model na wysokości 10 m podchodzi do lądowania ?? TYLKO POŁĄCZENIA LUTOWANE i dodatkowo kupujesz zwykłą przedłużkę do serw 15 cm, niepotrzebny koniec - ciach - i to przylutowujesz odpowiednio do pakietu 8 akku wielkości AA i masz nowy pakiet. Jeżeli tego nie umiesz/boisz się że zrobisz źle/itp. zwróć się do kogoś kto to potrafi ( BEZ ŻADNEJ URAZY ) bo stracić model przez głupotę bardzo łatwo
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Mam pytanie jak połączyć takie dwa pojemniki dla Sanwy:http://allegro.pl/item374618143_koszyk_zasobnik_na_baterie_4xaa_r06_kwadrat.html bo nie chciałbym psuć tego oryginalnego pakietu, a jest tak zafoliowany, że nic nie widać jak to jest połączone... W przypadku odbiornika tutaj nic się nie zmienia aby tylko plus był plusem, a minus minusem? Takich koszyczków do ogniw lepiej nie stosuj w nadajniku (do zasilania odbiornika też nie). Złośliwość martwej materii zwykle tym się przejawia, że w próbach naziemnych wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Ale gdy już model będzie w powietrzu może Ci się przytrafić nieplanowana przerwa w zasilaniu. Takie wynalazki mogą nadawać się co najwyżej do zdalnie sterowanego autka. W modelach latających tylko połączenia lutowane. Do nadajnika jeśli już to- choć cena trochę boli- lepiej będzie zastosować taki pakiet . Sanwy o ile dobre pamiętam mają inne wtyczki. Musiałbyś dokupić odpowiednie złącze lub użyć końcówki przewodu z wtyczką odciętej od starego pakietu. I- co najważniejsze- nie pomylić polaryzacji biegunów zasilania. Tego rodzaju koszyczki bywają przydatne do ładowania ogniw od aparatu fotograficznego przy użyciu modelarskiej ładowarki.
ojdas Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2008 OK rozumiem w takim razie będziemy lutować :-) Załączam przy okazji rysunek jak mają być podłączone, mam nadzieję, że dobry ;-) Nadajnik - 9,6 V Odbiornik - 4,8 V
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Jeśli chcesz poczytać o lutowaniu pakietów to zajrzyj sobie tu i tu
Kuba_s Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 A ja mam takie pytanko, czy to jak ładujemy ma wpływ na to ile czasu możemy używać aparatury? Chodzi mi o różnicę między ładowaniem bezpośrednim pakietu a ładowaniem przez wtyk w aparaturze, bo nie mam możliwości sprawdzić i ładuję tym drugim sposobem. Aktualnie mam pakiet oryginalny hitec 1300 mah 9,6 v i przy pierwszym włączeniu 3 miesiące temu działał mi tylko godzinę (mało) a teraz starcza mi na 20 minut pracy (bardzo mało) :? Dodam tylko że to aparatura optic 6, ale temat jest o czasie pracy więc chyba nie jest OT. Czy te pakiety Hitec tak mają czy ten mój jest jakiś zepsuty?
Rafal B. Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 A może więcej szczegółów? Czym ładowałeś, ładowarka sieciowa czy normalna modelarska? Bo na 1300 mAh nadajnik powinien chodzić około 2h do 3h. Ps: formowałeś akku i czy rozładowywałeś je przed naładowaniem?
Kuba_s Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Ładowałem zwykłą sieciową , która była w komplecie z aparaturą. A akku rozładowywałem do momentu aż wyskakiwał napis LOW BATTERY na wyświetlaczu, innej możliwości nie mam. A to akku jakieś około 10 cykli miało dopiero.
ojdas Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2008 To jeszcze ja zapytam w sprawie ładowania. Będę robił pakiety mające 2500 mAh, niestety po spakietowaniu akku jedyna ładowarka jak mi zostanie to ta oryginalna od Sanwy czyli 75 mA i teraz pytanie czy czymś takim da rade naładować pakiet prawie 4 razy większej pojemności od tego oryginalnego?
Raffik Opublikowano 4 Czerwca 2008 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Da. Tylko czas ładowania bedzie okrotny ~30h
ojdas Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2008 Da. Tylko czas ładowania bedzie okrotny ~30h ważne, że się da ;-) zostawię na noc i po sprawie :-) jest jakiś prosty przelicznik, że Ci wyszło 30h?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.