arek1989 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Założyłem ten temat, żeby nie tworzyć wielu tematów z pojedynczymi pytaniami. W trakcie budowy pojawi się pewnie kilka wątpliwości, dlatego chciałbym je zebrać w jednym miejscu. Na początek zastanawiam się nad wzmocnieniem kadłuba. Wyczytałem w relacjach z budowy, że Speed lubi pękać w okolicach skrzydła. Zastanawiam się czy podklejenie balsą 1mm w miejscach zaznaczonych na czerwono wystarczy? Chciałbym od wewnętrznej strony nakleić deseczkę (słojami biegnącymi wzdłuż kadłuba), a później wyciąć przestrzeń między listewkami i wyszlifować papierem ściernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dotarłem z modelem do etapu tłoczenia owiewki. Chciałem zastosować metodę podaną na tej stronie(z wykorzystaniem stryroduru): http://www.motylasty.pl/warszt_1.html#warsztat4Jakiej gramatury tkaniny szklanej powinienem użyć na kopyto? Ile warstw powinno nadać całości odpowiednią sztywność? Do przesączania wybrałem żywicę L285. Czy jest jakiś konkretny jej sposób nakładania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 A nie łatwiej zrobić kopyto z kawałka balsy lub lipy? Jest o wiele twardsze i mniej pracochłonne, a zwłaszcza jak będziesz robił kabinkę z butelki. Tkaninę możesz użyć 50-100g/m. Musi być dobrze obrobiona, bo potrafi zostawić strukturę tkaniny na tłoczonej owiewce.Jeżeli nie masz takiego kawałka balsy, to sklej z kilku warstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Myślałem nad balsą, ale nie byłem pewien czy nie będzie za miękka. Czy kopyto balsowe należy polakierować przed tłoczeniem?Z innej beczki: czy nakrętki kłowe wystarczy wbić w sklejkę, czy lepiej dodatkowo podkleić je żywicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 https://www.youtube.com/watch?v=SvsukWKA3sg. Kopyto należy dobrze zaszpachlować ,musi być bardzo dobrze wypolerowane . Żadne lakierowanie, przecież będziesz formował wysoką temperaturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 I to jest odpowiedź, która sporo mi rozjaśnia. Dzięki bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi