miruuu Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ten post jest systematycznie edytowany. Znajdziecie w nim całe podsumowanie poniżej dyskusji. ALE O SO CHODZI? Początkowo planowałem wykonać małego quadzika na ramie Diatone 150. Ostatecznie zdecydowałem się a ramę Diatone 160. Pomimo, że te ramy są do siebie bardzo podobne, różnią się jedną bardzo ważną właściwością - "pojemnością" śmigieł: - Diatone 150 mieści maksymalnie śmigła 3 calowe (niektórzy docinają 3 i kawałeK z czterocalowych) - Diatone 160 umożliwia montaż śmigieł 4 calowych i tym samym zastosowanie mocniejszych silników, polecanych do ram 160-200. Quadzik z założenia nie będzie służył do dalszych lotów. Ma być pomniejszoną wersją klasycznej 250tki do rajdowania między okolicznymi drzewami itp. ZAKUP QUADA 1. Rama: Diatone ET 160 V1.0 Carbon Fiber Quadcopter Frame Kit w/ BEC Power Distribution Board (19.88$) 2. Silniki: Eachine 1306 BG1306 3100KV Motor CW/CCW For Diatone 150 180 200 150-200 Glass Frame Kit (46.82$) 3. Śmigła: Gemfan 4045 Bullnose Carbon Nylon 2CW/2CCW 4PCS Propeller Prop for Multicopter (2.00$) 4. Regle: Eachine XM Series 10A ESC BLHeli For High KV Motors BG1104 4000KV Support Oneshot125 (45.52$) 5. FC: Naze32 10DOF Rev5 MPU6050 Flight controller (22.99$) Ponieważ Naze32 coś nie może dojść wsadziłem HobbyKing™ KK-Mini Multi-Rotor Flight Control Board (19.99$) 6. Pakiet: ZIPPY Compact 1000mAh 3S 25C Lipo Pack (5.39$) ZAKUP FPV 7. Kamerka: Fatshark 700TVL CMOS V1 Fixed Mount FPV Camera NTSC PAL (41.89$) 8. Tx: TS5828 FPV 5.8G 32CH 600mW Transmitter TX for DJI Multicopter RP-SMA FeMale (21.89$) 9. Rx: Eachine RC832 Boscam FPV 5.8G 32CH Wireless AV Receiver (24.99$) 10. Antena Tx: FPV 5.8GHz Circular Polarized VTX Antenna RHCP Short (L type RP-SMA male) (4.69$) 11. Gogle: prawdopodobnie zdecyduje się na wersję 2 tych hobbykingowych INBOX - ZAKUP QUADA 1. Rama 2. Silniki 3. Śmigła 4. Regle 5. FC 6. Pakiet INBOX - ZAKUP FPV 7. Kamerka 8. Tx 9. Rx 10. Antena Tx 11. Gogle SKŁADAMY Tudu I jeszcze stojak na nadajnik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Kamerka na cmosie, może nie wyrabiać szybkiej zmiany ekspozycji, pomyśl o tej http://www.surveilzone.com/dc5v-22v-17-17mm-super-mini-600tvl-sony-super-had-ccd-super-fpv-camera to najmniejsza wersja słynnej Super Had a cena ta sama co fatshark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Dzięki. Kurcze, tamta już zamówiona więc trochą lipa. Zrobię najwyżej tak, że ruszę od tej co mam i jeśli okaże się lipa to podmienię na tą z linku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Czekamy na relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Dzisiaj 13sty dzień od pierwszych zamówień wiec liczę ze w następnym tygodniu pierwsze macanko i inboxowanko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ten FC jest raczej 6DOF, nie widzę tam kompasu ani barometru, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Przyszła rama. Niewiele jak na początek, ale zawsze coś Mała i zgrabna. Nawet nie taka wiotka jak się obawiałem. Dolna płyta ma średnicę 2.5mm - przy tym rozmiarze jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Dolna płyta ma średnicę 2.5mm - przy tym rozmiarze jest ok. A nie przypadkiem grubość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Haha Zabrakło mi słowa Ten FC jest raczej 6DOF, nie widzę tam kompasu ani barometru, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia.W nazwie ma 10Dof, ale rzeczywiście kompasu i baro nie ma. Nie ma to większego znaczenia dla mnie (tak mi się wydaje, choć wyjdzie w praniu), bo chce żeby to latało po prostu tak jak latam helikiem tylko w goglach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Przyszły regle. Kurde, ale one małe. Mając porównanie do wcześniejszych regli 12A z 250tki z jestem pozytywnie zaskoczony. Wszystkie cztery razem ważą 15.5 grama. Wczoraj jeszcze zrobiłem przymiarkę płytki dystrybucyjnej do ramy. Czekam jeszcze tylko na silczniczki - będzie łatwiej wszystko rozplanować przed polutowaniem. I w tym miejscu pojawia się pytanie. Czy (moje) FC daje możliwość ustawiania kierunku kręcenia silnika, czy muszę to sprawdzić zanim polutuję kabelki między silniczkami a reglami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Ale maleństwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Przypomnij się, jak będziesz do mnie jechał to Ci pokażę PS. W tym tygodniu jestem w domu jak coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 I w tym miejscu pojawia się pytanie. Czy (moje) FC daje możliwość ustawiania kierunku kręcenia silnika, czy muszę to sprawdzić zanim polutuję kabelki między silniczkami a reglami? Musisz odpowiednio polutować regle z silnikami, nie ma możliwości zmiany kierunku obrotów przez FC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Oki. W takim razie pomyślę, czy nie zrobię małych goldów po prostu... Tymczasem donosiciel przyniósł kolejną mini porcję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burykot Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Musisz odpowiednio polutować regle z silnikami, nie ma możliwości zmiany kierunku obrotów przez FC Masz na myśli to, że w tych konkretnych reglach nie można tego zrobić? Blheli teraz obsługuje flashowanie bezpośrednio przez cleanflight/betaflight. Wystarczy w blheli suite wybrać odpowiedni interfejs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dobra, po prostu sprawdze przez lutowaniem i tyle. Chyba bedzie szybciej niż ogarniać nowe (obce mi) tematy A w ogóle przyszły bulldogi czy jakoś tak. Kurde, bardzo masywne. Mam wrażenie, że wystarczą na zawsze, o ile nie okażą się zbyt ciężkie do tych silniczków Chyba trzeba zamówić te "klasyczne"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Jeszcze taki drobny szczegół odnośnie tego nadajnika http://www.banggood.com/TS5828-FPV-5_8G-32CH-600mW-8g-Transmitter-TX-for-DJI-Multicopter-p-975910.html będziesz musiał zasilać kamerkę osobnym kabelkiem bo on nie ma wyjścia zasilającego, druga sprawa to te maleństwa 600mW mocno się grzeją dlatego warto założyć to http://www.banggood.com/Mini-Heat-Sink-Fin-Radiator-With-3M-Tape-p-1009240.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Dzięki. Dokliknąłem ten radiator. Widziałem go wczesniej, ale nie byłem pewien czy jest konieczny a szkoda mi kazdego grama. Ale jest w sumie tak tani, że niech leży. Zimą pewnie da się bez niego, ale jak sie zrobi cieplej może się przydać... Co do kamerki - wygodniej byłoby z Tx'a oczywiście, ale wziąłem go bo był lekki i polecały mi go osoby które używają. Kamerkę więc podłączę z płytki. Ma BECa 5V - powinno być ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Oki. W takim razie pomyślę, czy nie zrobię małych goldów po prostu... To nie jest za dobry pomysł. Nawet goldy 2mm zwiększą masę (bodajże 2g/parę, czyli łącznie 24g), poza tym te małe lubią same się luzować, rozłączać itp... W takich małych quadach goldy między silnikami i reglami to po prostu problemy. Posprawdzaj i polutu bezpośrednio A śmigła nazywają się Bullnose i powinny być okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Dzisiaj właśnie doszedłem to takiego samego wniosku Co rpawda goldy już idą,ale na pewno do czegoś (innego) je wykorzystam... Dzisiaj przyszły pakiety. Testowo wziąłem zippy compact 1000 25C 3S. Wiem, że mogą być troche duże, ale compacty sa generalnie lżejsze więc psotanowiłem zaryzykować. Jak się nie sprawdzą, najwyżej wylądują na bazarku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi