Dabalwwy Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 WitamPostanowiłem w końcu zbudować sobie coptera. Postawiłem na zakupy w chinach. Po waszych opiniach zakupiłem aparaturę fly sky th9x . Przed zakupem długo ćwiczyłem na symulatorze. Mam za sobą 3 loty z rożnym skutkiem ale mam jeden problem . Myślę ze wszytko skonfigurowałem poprawnie ale gdy włączam tryb loiter dron zaczyna szaleć i kończy sie to crashem. Czy znalazł by się ktoś z Warszawy kto by mi pomógł w tej sprawie i dał parę rad pokazał co i jak;] Parametry:Rama x500 Carbon Kontroler APM 2.6 Gps Ublox 7mSilniki 2212 920 KV ESC 30A SimonkPłytka zasilająca Matec bec 5v i 12V Śmigła 1045Pakiet Turnigy 2.2 3sPierwszy lot:https://www.youtube.com/watch?v=k47pRGQKHOQ Foty: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zerknij do mojego wątku Zestaw z Chin. Jest tam trochę informacji o tym jak ustawić antenę GPS z kompasem. To jest ważne. Prawdopodobnie to jest twoim problemem. Kolejną rzeczą która rzuciła mi się w oczy jest antena RC pod GPSem. Ja bym ją przymocował w innym miejscu. Nie wiem co jest zatopione pod koszulką ale wszelkie magnetyczne materiały (np stal) powodują błędne działanie kompasu. Wytaptapane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Pewno to wpływu nie ma ale sprawdź SC bo coś mi się wydaje że masz zbyt mocno na przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 No sc jest delikatnie przesunięty do przodu ale pakiet go równoważy. Niedługo będzie pakiet 5.2 wiec będzie już w sam raz. ok odepnę antenę rc od masztu gps. Zaraz spojrzę na wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zacznij od tego miejsca http://pfmrc.eu/index.php?/topic/58482-zestaw-z-chin-quadcopter-f450-z-apm26-relacja/?p=599049 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Akurat już to czytałem;]Więc tak punkty które na pewno mam okzasilanie - sprawdzone failsafe - akurat w moim przypadku śmiga bez problemu po wyłączeniu aparatury sygnał spada do 920wibracje - apm zamontowany na podkładkach antywibracyjnychdo zrobienia sprawdzić ten kompas i dołożyć gąbkę na barometr ale to wieczorem w środę polatam to dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Więc tak faktycznie miałem bubel z kompasem niby wykrył kompas ale nie było ze jest to kompas zewnętrzny i parametru rotation roll 180. Mam jeszcze jedno pytanie ustawiłem kompas zgodnie ze strzałka ale mam taki widok na MP na niebiesko zaznaczyłem faktyczny kierunek ustawienia dron na balkonie. gdy przekręcam moduł gps za bardzo sie nic nie zmienia max -15 +15 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Robiłeś ponownie kalibrację kompasu? kalibrację przeprowadź z dala od sprzętu elektronicznego/elektrycznego. Także z dala od stalowych elementów, i linii energetycznych . Najlepiej wyjść gdzieś na dwór. Polecam zajrzeć do środka obudowy GPS i zobaczyć jak ułożony jest scalaczek z kompasem. To ten z opisem L883. U siebie wrzucałem informacje jak jest ułożony dla ROLL_180. No i przekręcać należy całym dronem razem z GPS, nie samym GPSem. W APMie jest też żyroskop który informuje APM o zmianie kierunku. Kompas dodatkowo wspomaga żyroskop w celu uzyskania punktu odniesienia. APM łączy dane z obu układów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Do obudowy już zaglądałem bo urwałem kabelek podczas dachowania;] mam w środku identyczny widok jak ty w tym temacie http://pfmrc.eu/inde...lacja/?p=599049 i strzałka na płytce zgadza się z ta na obudowie w moim przypadku. Po robocie zrobię na nowo kalibracje i jutro polatam zobaczymy akurat dotarł nowy pakiet Multistar 5200;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 dziś zrobiłem testy i chwili lotu zonk . latam sobie delikatnie a tu nagle dziwny dźwięk i sekundę później śmigło leci 20 m nad copterem. Wiadomo jak to się skończyło mam jeszcze prośbę może ktoś ocenić te logi??https://www.dropbox.com/sh/pn1i1zg2gmhk7ve/AABv1qq9x3fi8T-Vly86pLTha?dl=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Za słabo dokręcone, czy się rozpadło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Pękło ale w dziwny sposób tak ze wyrwało je z pod nakrętki. Ale już copter ogarnięty po krecie i jutro idzie znów walczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JumperTomek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jak się sprawuje na 3s ? bardzo mułowaty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Szczerze mówiąc nie odpowiem ci na to pytanie z tego względu że nie mam punktu odniesienia jest to mój pierwszy model . Dodatkowo dosyć mocno go obciążyłem z pakietem 2.2 waży 1350g a z 5.2 prawie 1490g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mój z pakietem 3.6 i kamerą waży 1250g Wytaptapane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JumperTomek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jaki czas lotu ? jakie silniki ? Ja mam zamiar zamówić te http://www.banggood.com/Sunnysky-A2216-2216-880KV-1250KV-Brushless-Motor-For-RC-Models-p-1010240.html tylko nie wiem czy dadzą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja mam ten zestaw z rama nr 6 i jak na razie jestem zadowolony mocy tez mu nie brakuje szukam tylko jakiś nowych śmigiel. kupilem ostatnio HQProp MR 10x4,5 ale nie pasuja do tych silników tychhttp://www.aliexpress.com/item/Super-Combo-500mm-500-Quadcopter-Frame-APM2-6-Neo-7M-GPS-Power-Module-2212-920KV-Motor/32480062298.htmliel http://www.aliexpress.com/item/Super-Combo-500mm-500-Quadcopter-Frame-APM2-6-Neo-7M-GPS-Power-Module-2212-920KV-Motor/32480062298.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Czy mnie wzrok nie myli, ale rama nr5 to TBS Disco i przy cenie 130$ za combo to rewelacja, chyba że czegoś nie doczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 No ja mam carbon i jak narazie po paru małych kretach nadal sie trzyma:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ważyłeś swoją ramę pustą, bo z ciekawości zamówiłem tą TBS http://pl.aliexpress.com/item/REPTILE-500-V2-Alien-Multicopter-PCB-Vesion-X500-500mm-Quadcopter-Frame-for-GoPro-Multicopter-TBS-DJI/32457283391.html i waży 415g, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi