Skocz do zawartości

Upadek podniebnego bohatera (Sky Hero by Graupner)

radga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu latałem trenerkiem Sky Hero nie mając z nim żadnych problemów. Jednak ostatnio po około 10 min lotu a latałem dość ostro w trakcie zakrętu w lewo straciłem kontrolę nad modelem efekt był taki jak bym wyłączył nadajnik serwa powariowały i model z w pełni otwartą przepustnicą kręcąc klasyczny korkociąg z około 100m uderzył w ziemię. Siła uderzenia była na tyle duża, że cały silnik był zagrzebany w ziemi, przednia część kadłuba tak mniej więcej do połowy zbiornika paliwa całkowicie strzaskana i o dziwo żadnych innych uszkodzeń nawet folia na skrzydle cała. Teraz pytanie co mogło być przyczyną zdarzenie miało miejsce w odległości około 400m od nadajnika nadajnik to MX 16s Graupnera odbiornik R700 Graupnera serwa Standart Modelcraft zasilanie odbiornika z Li-pola za pośrednictwem reglera, po zdarzeniu sprawdzałem pakiet zasilający odbiornik - był w pełni naładowany, nadajnik też sprawdziłem wykonując loty elektryczną Cessną i nie było problemów z zasięgiem. Nie montowałem filtra przeciwzakłóceniowego na przedłużaczu do serwa lotek może to było przyczyną?

pozdrawiam forumowiczów Radek

Opublikowano

Ja stawiam na to ,że to raczej zawiódł ten regiel zasilający odbiornik i serwa.

Co to jest dokładniej za sprzęt?

Opublikowano

Witam

Regler jest firmy modelcraft zwykły do silników szczotkowych 20A ( taki mi został po bellance)wylatałem na nim co najmniej 1,5h i nie było problemów. Natomiast jak już wcześniej pisałem efekt był taki jak bym wyłączył nadajnik model nerwowo podrzuciło w górę z jednoczesnym obrotem dookoła osi podłużnej, jako, że wysokość była dość duża to miałem czas i próbowałem kontrować a na końcu chociaż zamknąć gaz jednak nic nie działało.

Pozdrawiam Radek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.