radga Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Witam. Od jakiegoś czasu latałem trenerkiem Sky Hero nie mając z nim żadnych problemów. Jednak ostatnio po około 10 min lotu a latałem dość ostro w trakcie zakrętu w lewo straciłem kontrolę nad modelem efekt był taki jak bym wyłączył nadajnik serwa powariowały i model z w pełni otwartą przepustnicą kręcąc klasyczny korkociąg z około 100m uderzył w ziemię. Siła uderzenia była na tyle duża, że cały silnik był zagrzebany w ziemi, przednia część kadłuba tak mniej więcej do połowy zbiornika paliwa całkowicie strzaskana i o dziwo żadnych innych uszkodzeń nawet folia na skrzydle cała. Teraz pytanie co mogło być przyczyną zdarzenie miało miejsce w odległości około 400m od nadajnika nadajnik to MX 16s Graupnera odbiornik R700 Graupnera serwa Standart Modelcraft zasilanie odbiornika z Li-pola za pośrednictwem reglera, po zdarzeniu sprawdzałem pakiet zasilający odbiornik - był w pełni naładowany, nadajnik też sprawdziłem wykonując loty elektryczną Cessną i nie było problemów z zasięgiem. Nie montowałem filtra przeciwzakłóceniowego na przedłużaczu do serwa lotek może to było przyczyną? pozdrawiam forumowiczów Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 moze to: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8077 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Może coś się wypięło w czasie podniebnych akrobacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Ja stawiam na to ,że to raczej zawiódł ten regiel zasilający odbiornik i serwa. Co to jest dokładniej za sprzęt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radga Opublikowano 7 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Witam Regler jest firmy modelcraft zwykły do silników szczotkowych 20A ( taki mi został po bellance)wylatałem na nim co najmniej 1,5h i nie było problemów. Natomiast jak już wcześniej pisałem efekt był taki jak bym wyłączył nadajnik model nerwowo podrzuciło w górę z jednoczesnym obrotem dookoła osi podłużnej, jako, że wysokość była dość duża to miałem czas i próbowałem kontrować a na końcu chociaż zamknąć gaz jednak nic nie działało. Pozdrawiam Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 W przysłości zmieniłbym zasilanie na "normalne" 4 lub 5 ogniw i latał dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.