Ralu Opublikowano 7 Stycznia 2016 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam, mam pytanie do bardziej obytych w temacie. Składam na przyszły sezon Su 26M z GW. W planach jest zasilanie dwoma pakietami 2S 1500 Lipo. poprzez Jetti Max Bec 2. W modelu będzie silnik DLE 30. Moje pytanie jest odnośnie zasilania zapłonu. Czy jest bezpieczne zasilanie zapłonu z tych samych pakietów co odbiornik i serwa. Wyczytałem iż, wskazane jest zasilanie z o dzielnego pakietu i stosowanie osobnego wyłącznika. Jeśli tak to dlaczego? Jeśli jest to rozsądne to mogę dołożyć jeszcze jedną baterię i wyłącznik żaden problem, tylko czy jest sens dodatkowo obciążać model...? Z góry za podpowiedzi Mariusz.
Radek Oleksy Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Takie zasilenie stanowczo odradzam, widziałem już kilka spalonych zapłonów i tylko dzięki oddzielnemu zasilaniu te modele nadal istnieją
Łukasz.S Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgadzam się z Radkiem nic nie szkodzi założyć dodatkowy pakiet (to tylko kilka gramów). Dodatkowy pakiet to niewielki ciężar ale będziesz miał w zamian święty spokój przy lataniu a bezpieczeństwo najważniejsze
okruszek Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 W mojej EXTRA 300 LP z GW. Zasilanie odbiornika odbywa sie przez Turnigy MEGABEC 8 - 2S 2200mAh Zapłon przez - 2S 1300 mAh Silnik TR-32
Ralu Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dzięki za podpowiedzi. W modelu będzie oddzielny pakiet 2S i wyłącznik do zasilania zapłonu. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilania serw. Czy zasilać je tradycyjnie przez odbiornik? Czy może bezpośrednio z regulatora? Mam spektrum i nigdzie nie mogę znaleźć info odnośnie wytrzymałości prądowej tego odbiornika (AR 6210) Pozdrawiam Ralu.
Xan86 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dzięki za podpowiedzi. W modelu będzie oddzielny pakiet 2S i wyłącznik do zasilania zapłonu. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilania serw. Czy zasilać je tradycyjnie przez odbiornik? Czy może bezpośrednio z regulatora? Mam spektrum i nigdzie nie mogę znaleźć info odnośnie wytrzymałości prądowej tego odbiornika (AR 6210) Pozdrawiam Ralu. Spokojnie Możesz zasilić serwa z odbiornika. Ale 6 kanałów to chyba trochę mało : 2x wysokośc, 2x lotki, 1x kierunek, 1x gaz, 1x killswitch do wyłączania silnika = 7. Brakuje jednego kanału. Chyba, że wysokość Zrobisz po V kablu. Możesz tez pomyśleć o regulatorze typu Dualsky VR Pro Duo, przez który można puścić najbardziej obciążone serwa np. wysokość i lotki, a resztę przez odbiornik odciążając go.
Ralu Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2016 Tak, w planach jest wysokość na kablu "Y" Regulator jest Jeti Max Bec 2. Czyli będzie wysokość zasilana bezpośrednio z regla, poprzez kabel Y Dzięki za podpowiedzi. Ralu.
Rekomendowane odpowiedzi