Dabalwwy Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Raczej nie zbliżam się nawet do 60A myślę ze max to ok 50A . Spróbuje od tego rezystora 100k i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Poprzeglądałem jeszcze trochę zdjęć tych modułów w necie i wygląda ze we wszystkich w których oczywiście to widać zamatowany jest smd o oznaczeniu 050 a nie tak jak u mnie 302 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 to nie jest 050 tylko 05D i oznacza wartość 110k http://www.talkingelectronics.com/projects/ResistorsMadeEasy/SMD-Resistors-EIA-Markings.html Lutuj tam 100k i będzie działać, chyba że kupujesz dopiero to możesz dać 110k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Dobra zmieniłem rezystor na 100k om porobiłem testy napięcie nie przekroczyło bezpiecznego zakresu. Podłączyłem do apm i zrobiłem kalibracje działa znakomicie . Wielkie dzięki PioDabro . Tylko jak wielka jest skala tego problemu na zagranicznych forach i nikt nie wpada na pomysł ze są błędne rezystory . Jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Nie ma za co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabalwwy Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 A jeszcze może mi w jednym pomożesz chciałbym używać power module tylko do pomiarów V i A wiec muszę odpiąć piny 1,2,5,6 tak?? chce tak zrobić bo pod obciążeniem power module spada do 4,7V , Mam zewnętrzny porządny bec na 5V 3A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubPtaszyk Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Ja zmajstrowałam sobie coś takiego, 2 w 1: Taka mała dygresja do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Ja zmajstrowałam sobie coś takiego, 2 w 1: Taka mała dygresja do tematu Widzę, że użyłeś tego samego modułu co ja jako BEC: Zasilanie APM zrobiłem z przetworniczki na LM2596 gdzie zamiast potencjometru wlutowałem rezystor aby napięcie było zawsze ustawione na 5.3V W nocie katalogowej jest wzór jak wyliczyć rezystor sprzężenia zwrotnego w celu ustawienia odpowiedniego napięcia. Taki moduł kosztuje kilka złotych na Alledrogo. Co ciekawe po wylutowaniu potencjometru pod nim było miejsce do przylutowania rezystora SMD Ze złączek od ESC powyciągałem środkowe piny, a APM zasilam przez wolne złącze od ESC (dzięki temu idzie przez bezpiecznik i diodę która zabezpiecza przed odwrotnym podłączeniem). (JP1 założone w APM) Przetworniczka ma wydajność 3A więc całkiem sporo jest zapasu. Takie rozwiązanie moim zdaniem jest lepsze od chińskich power modulów. @Dabalwwy Możesz wyciągnąć tylko 1 i 2 (oba to są + z tego powermodule) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubPtaszyk Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Tak właśnie zrobiłem. Przelutowalem piny 1i2 z wtyczki do Pm do wyjścia bec i na sztywno policzyłem wejście. Całość sklejona klejem na gorąco. Myślę tylko czym całość zaizolowac. Nie mam tak dużej koszulki termokurczliwej. Napięcie na bec ustawiłem na 5,30V i potencjometr zalalem klejem na gorąco, żeby się nic nie przedstawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 W sklepie "elektrycznym" na pewno dostaniesz duże rozmiary koszulek tk. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi