chomiq Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Temat do usunięcia, odbiorniki zostały sprzedane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 U mnie kupujesz legalnie sprowadzony towar - nie kupuj z przemytu. co znaczy legalnie? a co z przemytu? jest na nie jakas gwarancja? paragon faktura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiq Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Witam, legalnie to znaczy, że przesyłkę zadeklarowałem w urzędzie celnym i płaciłem za nie cło. Nie był przesyłany w małych paczkach o zaniżonej wartości, aby przejść przez urzędy. Kupiony był na osobę prywatną, nie prowadzącej działalności gospodarczej (jeszcze, ale to się zmieni niedługo) i z tego powodu nie mam możliwości wystawić kupującym faktur VAT. Na życzenie kupującego mogę przed wysyłką dokładnie sprawdzić odbiornik i mogę też dać gwarancję rozruchową. W przyszłości towar sprowadzę na firmę i będę mógł inaczej podejść do tematu. Mam nadzieję że taka odpowiedź jest dla Ciebie satysfakcjonująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Witam, legalnie to znaczy, że przesyłkę zadeklarowałem w urzędzie celnym i płaciłem za nie cło. Nie był przesyłany w małych paczkach o zaniżonej wartości, aby przejść przez urzędy. Kupiony był na osobę prywatną, nie prowadzącej działalności gospodarczej (jeszcze, ale to się zmieni niedługo) i z tego powodu nie mam możliwości wystawić kupującym faktur VAT. Na życzenie kupującego mogę przed wysyłką dokładnie sprawdzić odbiornik i mogę też dać gwarancję rozruchową. W przyszłości towar sprowadzę na firmę i będę mógł inaczej podejść do tematu. Mam nadzieję że taka odpowiedź jest dla Ciebie satysfakcjonująca. czyli na dzień dzisiejszy działasz nielegalnie W takim przypadku najlepiej usunąć te wszystkie posty nim ktoś będzie miał problemy !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiq Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 czyli na dzień dzisiejszy działasz nielegalnie W takim przypadku najlepiej usunąć te wszystkie posty nim ktoś będzie miał problemy !! Nie wiem dlaczego napisałeś nielealnie. Co jest nielegalnego w odsprzedaży kilku rzeczy które kupiło się na zapas? W takim razie trzeba było by usunąć 50% modelarskich aukcji na allegro i tyle samo jak nie więcej ogłoszeń na tej giełdzie. Działalność gospodarcza to: "W myśl ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. nr 173 poz. 1807) działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły (art. 2 ustawy)." A ja nie prowadzę działalności gospodarczej tylko wyprzedaję to czego mam w nadmiarze i nie w sposób ciągły. Nie ma w tym nic nielegalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Jeżeli zarabiasz na transakcji choćby złotówkę to musisz to wykazać w deklaracji PIT jako swój dochód, to raz. Jeżeli sprzedaż ma charakter ciągły (a to podlega ocenie US) to traktowana jest jako wykonywanie działalności gospodarczej i w związku z tym nakłada na Ciebie obowiązki z tym związane. Radzę poczytać w sieci choćby o walce z szarą strefą na Allegro. 10 sztuk więcej jak jednego artykułu, sprzedawanego z zyskiem może być potraktowane jako działalność gospodarcza. W związku z tym radzę nie nadużywać sformułowań typu "legalnie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 chomiq, w takim wypadku powinienes sporzadzic umowe sprzedazy i odprowadzic podatek ps. Tomek napisal wczesniej a ja dołoże ZUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 przesyłkę zadeklarowałem w urzędzie celnym i płaciłem za nie cło. jej sie nie deklaruje tylko jak cos sami ja zgarniaja :wink: , a placi sie jeszcze lub przedewszystkim VAT, az dziwne ze go Ci nie naliczyli?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 A czy to jest post na giełdzie czy post pod tytułem "kto sprzedaje legalnie a kto nie?"... Moim zdaniem to bezcelowe bicie piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Panowie czy to ważne? Nie róbcie nie wiadomo jakiej afery ze zwykłej jednostkowej sprzedaży :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiq Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Widzę, że dyskusja staje się bezowocna... To jest wpis jako ogłoszenie o sprzedaży odbiorników a nie dyskusja na temat.. Jeśli chcecie przepłacać w sklepach modelarskich albo kupować na allegro to samo tylko drożej od ludzi którzy kupili akcesoria modelarskie w UH, to proszę bardzo. Ton niektórych osób coraz bardziej przypomina czasy forum alexa (bez urazy, chodzi mi tylko o mnogość zakazów i regulaminów, a nie o ludzi od alexa których bardzo szanuję). P.S. cło i Vat zapłaciłem ale kupiłem to jako osoba prywatna a nie firma. Nie był to zakup z UH. Tak jak napisałem wyżej za jakiś czas będę miał działalność gospodarczą, co oznacza, że będę mógł wystawić FV i sprowadzać tego typu towary i sprzedawać w cenach niższych niż są do tej pory w sklepach modelarskich w Polsce, a nawet na alledrogo. Ciekawy jestem, czy wszyscy sprzedający na giełdzie pfmrc odprowadzają podatek. I co US by powiedział na opisy zakupów w wątku o unitedhobbies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 albo kupować na allegro to samo tylko drożej od ludzi którzy kupili akcesoria modelarskie w UH, to proszę bardzo. czy przemyslales to co piszesz? Ja np wole jednak kupic w UH bo to taniej o 40% 20szt odbiornikow kupionych na zapas?? Jakos trudno mi uwierzyc ze nie byly kupowane z mysla o handlu. Odsprzedanie rozumiem jako sprzedaz bez zysku lub z malym zyskiem. Np gdybyc 4 kanalowa corone sprzedawal za 60zl a nie 90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 rapier, ot to jak dla mnie trafiles w sedno sprawy ale co ja sie tam znam chomiq, nie odbieraj tego jak atak na Ciebie, chodzi tylko o sposob reklamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Wg mnie należy rozróżnić legalne sprowadzenie od legalnej sprzedaży. Skoro opłacony został VAT i ew. cło od pełnej wartości wynikającej z faktury to można powiedzieć, że sprowadzony towar jest legalny. Inna sprawa to sprzedaż towaru. Oczywiście sprowadzenie na f-mę prowadzącą działalność i oficjalna sprzedaż jest całkowicie legalna i dopuszczona. W przeciwnym razie już nie do końca szczególnie, że ilość jednoznacznie wskazuje na przeznaczenie handlowe. Nie wiem czy w takim przypadku da się towar sprzedawać legalnie , może ew. na jakąś umowę między stronami z odprowadzeniem podatku. Wprawdzie regulamin nie zabrania takich ogłoszeń jednak na przyszłość proponuję umieścić jedynie link do aukcji, kto będzie zainteresowany to tam przeczyta sobie opis i zakupi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 .. Jeśli chcecie przepłacać w sklepach modelarskich albo kupować na allegro to samo tylko drożej od ludzi którzy kupili akcesoria modelarskie w UH, to proszę bardzo. .. A jesli nie chcecie przeplacac i nie chcecie rachunku gwarancji i faktury to kupcie od kolegi chomiq ..... albo -- bezposrednio z UH albo jeszcze taniej tutaj : http://www.bidproduct.com/part/Product_list_TRANSMITTER%20RECEIVER%20CRYSTAL_3.html wychodzi 62 zl z przesylka za dbiornik RP8D1 - mozna tanio ? mozna . To samo , bez gwarancji (bo komu bedzie sie chcialo odsylac do chin) bez faktury (bo po co placic clo) - towar absolutnie ten sam tylko za 50% ceny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Pozwoliłem sobie nie kasować, a przenieść dyskusję tutaj. W swojej "reklamie" kolega chomiq troszkę wpadł we własne sidła. Po co drażnić oczy zapisem: legalnie, sugerując, że ktos inny robi to nielegalnie? Sam sprowadzam różne rzeczy z UH i czasami wezmę coś na zapas, albo do dopełnienia paczki; później niektóre z tych rzeczy sprzedaję z dużym zyskiem :shock: i tak psując innym allegrowiczom ich ceny :wink: Ale jest to możliwe tylko dlatego, że nie zapłaciłem VATu i nie prowadzę działalności gospodarczej, nie płacę podatków i nie mam kosztów. Nie wiem, czy to jest legalne, ale i tak bardziej podpada pod sprzedanie zapasów niż wystawianie od razu "po 10szt" Kamil wie, jak i wielu kolegów pewnie też, co znaczy wg mojego rozumowania "przy okazji", czy "po koleżeńsku". Dlatego myślę, że dobrym posunieciem było usunięcie tej oferty z Giełdy, bo to bardziej pasowało do innego działu: Twój sklep-reklama za free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.