Skocz do zawartości

Odwrócenie ruchu serwa...

Filonxxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak sobie siedzę i kombinuję jak zrobić żeby przy połączeniu kablem Y jedno pracowało normalnie a drugie w kierunku przeciwnym i nie bardzo mam pojęcie jak toto podłączyć...

Co prawda mógłbym podłączyć je pod inne kanały odbiornika i zmiksować - działa bez problemu, ale po co skoro to klapy, więc i tak zawsze chodzą razem a wtedy musiałbym zrezygnować ze zwalniania zaczepu szybowca a tego chciałbym uniknąć.

Więc jak, da się w jakiś prosty sposób odwrócić kierunek pracy serwa? Czy to raczej sprawa już sprawa dla tzw. "serwo reversera"?

Opublikowano

No i właśnie, jak ułożysz je w odbiciu lustrzanym to będą działać w przeciwnych kierunkach a mają działać w tym samym (mają napędzać klapy) , więc jedno trzeba "odwrócić"...

Opublikowano
Tak sobie siedzę i kombinuję jak zrobić żeby przy połączeniu kablem Y jedno pracowało normalnie a drugie w kierunku przeciwnym

tym się sugerowałem ale już chyba znalazłeś rozwiązanie :D

Opublikowano
tym się sugerowałem ale już chyba znalazłeś rozwiązanie :D

Coś się boję, że nie sądzę.

To jest ARF i wolałbym sprawę rozwiązać elegancko i estetycznie a nie osadzać serwa odwrotnie, no chyba, że będę musiał, ale to już wolę wydać te 55,- PLN'ów na ten "serwo revers"...

Opublikowano

A po co odrwacać jedno skoro nic to nie da ??

wystarczy dźwignie pozakładać jednakowo na serwach a nie lustrzane odbicie i po problemie

A co najwyżej nie mamy symetrycznie orczyka ale to nie problem :D

Opublikowano
A po co odrwacać jedno skoro nic to nie da ??

wystarczy dźwignie pozakładać jednakowo na serwach a nie lustrzane odbicie i po problemie

A co najwyżej nie mamy symetrycznie orczyka ale to nie problem :D

Nie do końca się zrozumieliśmy, serwa są "na leżąco" więc orczyk jest jednoramienny i cały misterny plan...

Gość slawekmod
Opublikowano

Przecież orczyk można zdjąć i przełożyć o 180 stopni a serwo obrócić, no chyba że nie ma miejsca to wtedy tylko elektroniczny rewers.

Opublikowano
... no chyba że nie ma miejsca to wtedy tylko elektroniczny rewers.

No właśnie w tym rzecz, że nie ma miejsca na eleganckie i estetyczne rozwiązanie problemu...

OK, kończmy temat, już wiadomo, że tylko tylko "serwo rewers".

Opublikowano
... no chyba że nie ma miejsca to wtedy tylko elektroniczny rewers.

No właśnie w tym rzecz, że nie ma miejsca na eleganckie i estetyczne rozwiązanie problemu...

OK, kończmy temat, już wiadomo, że tylko tylko "serwo rewers".

Kręcisz kolego kręcisz !! !!

Wydać pieniądze to zawsze można ?

A teraz dwie sprawy, testował ktoś "serwo revers" podpinany na V-kablu czy tak teoretycznie piszecie ??

Pokaż fotkę ja to wygląda bo nie wierze że się inaczej nie da :D

Opublikowano

Aktualnie nie posiadam sprawnego "pstrykacza", służbowy wyziąnął ducha... ale coś tam "nabasgrałem"...

Motyl, specjalnie dla Ciebie:

klapy.GIF

Jak widać przy lotkach takie ułożenie sprawdza się jak najbardziej, ale przy klapach klops...

Opublikowano

I w czym problem bo nadal go nie widze :D

pierwsze 3 serwa od lewej układamy jednakowo, a dopiero czwarte odwracamy :D

Albo tak jak pisze LEDA_G :D

Opublikowano
I w czym problem bo nadal go nie widze :D

pierwsze 3 serwa od lewej układamy jednakowo, a dopiero czwarte odwracamy :D

tak, tak, tylko że tam już jest fajna miejscówka na to serwo i nie bardzo chciałbym to wszystko "rozbabrać", a miejsca ciut mało...

Opublikowano

Ale miejscówka to co ?? otwór czy gotowe mocowanie ?? Dlatego chciałem fotke :D

A jesli już tak się upierasz to lutownica w dłoń i 4 przewody przelutuj, a te zaoszczędzone 55zł oddaj bardziej potrzebującym, albo żonie co by nie krzyczała :D

Opublikowano

Mnie zastanawia jeden problem ,posiadasz futabę 9 i to przecież w zupełnosci wystarczy do tego typu modelu, aby nie używac Y kabla .Ja używam też 9-tki (Re) i nie ma potrzeby stosowania w/w kabla. Przecież cztery serwa w skrzydle dwa do sterów i jeden hak ,razem 7 kanałów. W czym problem ?

Opublikowano

Motyl :arrow:

No właśnie gotowe mocowanie, gdyby było tylko miejsce to spoko...

instruktor :arrow:

Problemu nie ma, tylko odbiornik, który chciałem wykorzystać ma 6 kanałów (Hitec Elektron). Ale w sumie to może wsadzę mu nowy nabytek - Corona RP8D1, nawet jeden kanał będzie w zapasie... miała iść gdzie indziej, ale co tam...

Ładziak :arrow:

O tym właśnie myślalem, ale w sumie chyba dam jak wyżej, przynajmniej będzie można je oddzielnie trymować, gdyby się rozjechały :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.