Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Witam Tak sobie siedzę i kombinuję jak zrobić żeby przy połączeniu kablem Y jedno pracowało normalnie a drugie w kierunku przeciwnym i nie bardzo mam pojęcie jak toto podłączyć... Co prawda mógłbym podłączyć je pod inne kanały odbiornika i zmiksować - działa bez problemu, ale po co skoro to klapy, więc i tak zawsze chodzą razem a wtedy musiałbym zrezygnować ze zwalniania zaczepu szybowca a tego chciałbym uniknąć. Więc jak, da się w jakiś prosty sposób odwrócić kierunek pracy serwa? Czy to raczej sprawa już sprawa dla tzw. "serwo reversera"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Można wpiąć elektroniczny rewers między kabel Y a jedno serwo lub je odwrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 serwa musisz ułożyć tzw. lustrzane odbicie i bedzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 No i właśnie, jak ułożysz je w odbiciu lustrzanym to będą działać w przeciwnych kierunkach a mają działać w tym samym (mają napędzać klapy) , więc jedno trzeba "odwrócić"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Tak sobie siedzę i kombinuję jak zrobić żeby przy połączeniu kablem Y jedno pracowało normalnie a drugie w kierunku przeciwnym tym się sugerowałem ale już chyba znalazłeś rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 tym się sugerowałem ale już chyba znalazłeś rozwiązanie Coś się boję, że nie sądzę. To jest ARF i wolałbym sprawę rozwiązać elegancko i estetycznie a nie osadzać serwa odwrotnie, no chyba, że będę musiał, ale to już wolę wydać te 55,- PLN'ów na ten "serwo revers"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 A po co odrwacać jedno skoro nic to nie da ?? wystarczy dźwignie pozakładać jednakowo na serwach a nie lustrzane odbicie i po problemie A co najwyżej nie mamy symetrycznie orczyka ale to nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 A po co odrwacać jedno skoro nic to nie da ??wystarczy dźwignie pozakładać jednakowo na serwach a nie lustrzane odbicie i po problemie A co najwyżej nie mamy symetrycznie orczyka ale to nie problem Nie do końca się zrozumieliśmy, serwa są "na leżąco" więc orczyk jest jednoramienny i cały misterny plan... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Przecież orczyk można zdjąć i przełożyć o 180 stopni a serwo obrócić, no chyba że nie ma miejsca to wtedy tylko elektroniczny rewers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 ... no chyba że nie ma miejsca to wtedy tylko elektroniczny rewers. No właśnie w tym rzecz, że nie ma miejsca na eleganckie i estetyczne rozwiązanie problemu... OK, kończmy temat, już wiadomo, że tylko tylko "serwo rewers". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 ... no chyba że nie ma miejsca to wtedy tylko elektroniczny rewers. No właśnie w tym rzecz, że nie ma miejsca na eleganckie i estetyczne rozwiązanie problemu... OK, kończmy temat, już wiadomo, że tylko tylko "serwo rewers". Kręcisz kolego kręcisz !! !! Wydać pieniądze to zawsze można ? A teraz dwie sprawy, testował ktoś "serwo revers" podpinany na V-kablu czy tak teoretycznie piszecie ?? Pokaż fotkę ja to wygląda bo nie wierze że się inaczej nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Nic nie trzeba kupować wystarczy przelutować zasilanie silnika i wyprowadzenia z potencjometru serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Aktualnie nie posiadam sprawnego "pstrykacza", służbowy wyziąnął ducha... ale coś tam "nabasgrałem"... Motyl, specjalnie dla Ciebie: Jak widać przy lotkach takie ułożenie sprawdza się jak najbardziej, ale przy klapach klops... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 I w czym problem bo nadal go nie widze pierwsze 3 serwa od lewej układamy jednakowo, a dopiero czwarte odwracamy Albo tak jak pisze LEDA_G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 I w czym problem bo nadal go nie widze pierwsze 3 serwa od lewej układamy jednakowo, a dopiero czwarte odwracamy tak, tak, tylko że tam już jest fajna miejscówka na to serwo i nie bardzo chciałbym to wszystko "rozbabrać", a miejsca ciut mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Ale miejscówka to co ?? otwór czy gotowe mocowanie ?? Dlatego chciałem fotke A jesli już tak się upierasz to lutownica w dłoń i 4 przewody przelutuj, a te zaoszczędzone 55zł oddaj bardziej potrzebującym, albo żonie co by nie krzyczała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Mnie zastanawia jeden problem ,posiadasz futabę 9 i to przecież w zupełnosci wystarczy do tego typu modelu, aby nie używac Y kabla .Ja używam też 9-tki (Re) i nie ma potrzeby stosowania w/w kabla. Przecież cztery serwa w skrzydle dwa do sterów i jeden hak ,razem 7 kanałów. W czym problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 tam już jest fajna miejscówka na to serwo i nie bardzo chciałbym to wszystko "rozbabrać" To ja zaproponuję rozwiązanie najprostrze i najwygodniesze w przypadku stosowania kabla Y, ale wiążące się z nakładem finansowym: Rewers ruchu serwa NF-INV1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Motyl :arrow: No właśnie gotowe mocowanie, gdyby było tylko miejsce to spoko... instruktor :arrow: Problemu nie ma, tylko odbiornik, który chciałem wykorzystać ma 6 kanałów (Hitec Elektron). Ale w sumie to może wsadzę mu nowy nabytek - Corona RP8D1, nawet jeden kanał będzie w zapasie... miała iść gdzie indziej, ale co tam... Ładziak :arrow: O tym właśnie myślalem, ale w sumie chyba dam jak wyżej, przynajmniej będzie można je oddzielnie trymować, gdyby się rozjechały :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 A ja proponuję przelutować, to tylko 3min roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.